Новини

МВР за загиналия при гонката: Опитал е да блъсне полицай

   
МВР за загиналия при гонката: Опитал е да блъсне полицай

Пламен Пенев е получил конвулсии непосредствено след като е бил изваден от колата си и са му поставени белезници, а екип на Спешна медицинска помощ, който вече е бил на място, е констатирал, че лицето е починало.

Това каза на брифинг в Стара Загора директорът на Областната дирекция (ОД) на МВР, старши комисар Лазар Христов във връзка със случая, при който 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев загина след гонка с 9 патрулни коли в града. Ден след гонката местната полиция съобщи, че е починал заради причинената от него катастрофа. Малко след това обаче от прокуратурата казаха, че Пенев е умрял, след като е изваден от колата си принудително от униформените. И според дъщерите на Пенев той е бил убит умишлено. При преследването е пострадал и полицай.

Преди това той изказа съболезнования на близките на починалия след полицейската гонка на 30 декември вечерта в Стара Загора. И уточни, че вече на два пъти е разговарял по телефона с дъщерите на Пенев, но те на този етап отказвали да се срещнат лично с него.

Старши комисар Христов разказа подробно версията на МВР за случилото се, като подчерта, че преследването на автомобила на бившия борец е продължило около 20 минути по улиците в оживена част на града, при което той на няколко пъти не се подчинил на полицейска заповед да спре и предизвикал 4 пътно-траспортни произшествия - сблъсъци с полицейски и цивилни автомобили при опита му да избяга. Накрая, по думите на директора, бил "тампониран" от автомобил на Първо РУ на МВР - патрулката му била препречила пътя и при опита му да я заобиколи тя блъснала колата му Ауди към разделителната линия на булеварда и тя спряла принудително. След това полицаи от две патрулки и дошъл на помощ екип на пътната полиция започнали да вадят шофьора-беглец от колата му.

Христов уточни, че полицаят със счупената ръка бил в служебния автомобил, който препречил пътя и блъснал беглеца към разделителната линия. Линейката на Спешния център вече била на място, тъй като станало ясно, че в момента се провежда полицейска операция, макар и не планирана предварително.

Според директора, бившият борец се държал неадекватно през цялото време. Той бил установен първоначално, след подаден сигнал от непълнолетен, че заплашвал с нож него и приятелите му, в междублоково пространство в квартал "Три чучура". Мъжът бил в автомобила си и потеглил веднага, щом към него се приближили полицаите от изпратения дежурен екип.

Загиналият Пламен Пенев не е криминално проявен, но е вземал лекарства заради психични проблеми, стана ясно още на брифинга. Това полицаите предварително не са знаели, тъй като са действали след сигнал за въоръжено с нож лице. Те са действали съобразно ситуацията и решенията, който са взели за краткия период от време, който са имали за реакция.

В момента по линия на ОДМВР в Стара Загора се извършват две дисциплинарни проверки по случая - за действията на всички униформени при инцидента и отделно за полицая от Първо РУ на МВР, който "тампонирал" със служебния си автомобил колата на беглеца, т.е. предизвикал нарочно сблъсък с нея и катастрофа, за да го спре.

До момента нямаме категорични доказателства, че смъртта на лицето е настъпила вследствие на действията на нашите служители, затова и никой от тях не е отстранен от работа временно, докато тече проверката, каза старши комисар Лазар Христов в отговор на въпрос на "24 часа". Но ако се докажат неправомерни действия или вина при изпълнението на служебните задължения на униформените, ще бъдем безкомпромисни, бе категоричен той. Същата позиция по-рано изрази и вътрешният министър Калин Стоянов, който на свои ред назначи проверка в Стара Загора, която извършва инспекторатът на министерството.