Новини Светът

Здравка Евтимова е първият носител на американска награда за фантастика

   
Здравка Евтимова е първият носител на американска награда за фантастика

Здравка Евтимова е първият носител на новоучредената американска награда за фантастика на името на американския учен, писател, изобретател и лингвист Томас О'Конър Слоун (Dr. T. O'Connor Sloane), съобщи американското издателство Starship Sloane Publishing, което стои зад наградата.

"Честито, Здравка! Приветстваме вашите литературни постижения", написа основателят и главен редактор на издателството - Джъстин Т. О'Конър Слоун. Starship Sloane Publishing е представено в сайта си като "малко, независимо, традиционно издателство, което се налага на литературния пазар". Мотото на издателството е "Изследваме литературния космос".

"Тази награда отбелязва значителния и траен принос на Здравка Евтимова в областта на фантастиката чрез нейната уникална творческа визия и глас, вдъхновяващи оригиналност и утвърдили се, получили висока оценка творби, отличени с международни награди", е изписано на сертификата, с който е удостоверена наградата.

Starship Sloane Publishing издаде новия роман на Здравка Евтимова "Той носи моето мълчание" (He May Wear My Silence) в началото на декември 2023 г. Това е вторият роман на българската писателка, който излиза в САЩ. Автор на предговора на това първо издание е носителят на наградата "Хюго" Найджъл Съклинг, корицата (Storm Coming) е дело на отличения с наградата "Хюго" художник Боб Егълтън, а анотацията на задната корица е написана от редактора на списание Star*Line Жан-Пол Л. Гарние.

Романът получи номинация и за наградата Pushcart (The Pushcart Prize: Best of the Small Presses), обяви издателството на 1 декември 2023 г.

В началото на 2023 г. от САЩ писателката получи и приз за най-добър разказ с научнофантастични елементи, след като в гласуване получи най-голям дял от гласовете на писатели и читатели на научнофантастична литература в платформата Critters за разказа "На Димитър - поет" (For Dimitar - A poet).