Анализи Новини

Продължаваме промяната нае лобисти за укрепване на отношенията между САЩ и България

   
Продължаваме промяната нае лобисти за укрепване на отношенията между САЩ и България

Продължаваме промяната" е наела съвсем в края на 2023 г. лобисти в САЩ, за да ги представлява пред американските власти. Това е отчетено в регистъра на лобистите съгласно Закона за чуждестранните агенти, включително с копие от подписания договор. Сайтът BIRD разпространи първи информацията, придружена със снимка на от регистъра, част от информационната система на министерството на правосъдието във Вашингтон.

Договорът е подписан от страна на съпредседателя на партията Асен Василев. Името на фирмата е "Манатос & Манатос" (M&M), а договорът за лобистка дейност със срок до 29 февруари 2024 г. е на стойност 100 хил. долара. Първата вноска от 50 000 долара вече е внесена, втората би трябвало да бъде преведена до края на януари (ако тези усилия са успешни).

Задачите на компанията са да:

  • Популяризира редица аспекти на двустранните отношения между САЩ и България пред влиятелни американски политици;
  • Съдействат за осигуряване на срещи с най-високопоставените американски политици в администрацията и Конгреса на САЩ;
  • Анализ и насоки на политиката на САЩ по важни за България въпроси.

Основната цел, която си поставят от партията според написаното в договора, е "да бъдат укрепени двустранните отношения между САЩ и България и да помогнем на американските политици да разберат и оценят по-добре първостепенното значение на България за САЩ, особено като се имат предвид нейните действия в прозападна насока и усилията за борба с корупцията".

"Продължаваме промяната" нае лобисти "за укрепване на отношенията между САЩ и България"

 

Подобна практика е нещо обичайно и особено в американската столица има стотици фирми, които се занимават с това "да отворят подходящите врати" в администрацията, да убедят конгресмени, сенатори и ключови служители да приемат и изслушат гости или да се запознаят с доклад или справка. Тези компании подготвят такива документи, знаейки как точно трябва да се направи това за САЩ.

  • Но срокът на договора е доста кратък - само два месеца (с възможност да бъде удължен) и обхваща период, в който администрацията е в новогодишни празници, а сесията на двете камари на Конгреса започва на 8 януари. Освен това в абсолютния фокус на конгресмени и сенатори е обсъждането на поправки в бюджета (от тях зависи и разблокирането на 60 млрд. долара за Украйна), за да се избегне спирането на федералната администрация на 20 януари, както предвижда временната договорка от края на миналата година. Точно в такава обстановка има логика да бъде нает професионален американски лобист.
  • Въпросът, който има нужда от обяснение, е защо българска политическа партия - и то точно преди ротацията, при която се оттегля излъченият от нея министър-председател - възлага задачи на M&M за представяне в добра светлина репутацията на България и най-новите реформи в страната, което иначе е характерно за поръчки от името на държавни институции.


От публичната информация за фирмата, публикувана на сайта ѝ, се вижда, че "Манатос и Манатос" е основана през 1983 г. от Андрю Манатос и баща му Майк. Преди основаването на компанията бащата работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът - за Джонсън и Джими Картър.

През 2017 г. фирмата е лобирала между другото и за руската държавна банка "Внешторгбанк" (ВТБ). Тя беше една от санкционираните от Европейския съюз след началото на войната в Украйна, след като се разбра, че банката е финансирала частната военноохранителна организация "Конвой", базирана в нелегално анексирания полуостров Крим. Собствениците на банката пък са финансирали кампанията на сенатора Боб Менендес, който беше обвинен в корупция.

Официална позиция от страна на "Продължаваме промяната" за причините за сключването на договора към този момент все още няма.