Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

На прав път ли сме

Не вярвайте на думи без аргументи, независимо от това, кой ги казва. Гледайте и оценявайте делата и реалните резултати. Само те имат значение. Ето един пример – Министерството на финансите предостави информация, че дефицитът за 2023 г. е 2,2 %. Това е почти процент под заложения в бюджета от 3% и три пъти под апокалиптичните 6% до 7%, с които обществото беше плашено месеци наред. Поздравления на министъра на финансите и неговия екип. Постигнатият по-добър дефицит ни даде възможност да отделим 1,2 млрд. лв. допълнително, спрямо предвидените в бюджета, за проекти в общините. (Премиерът Николай Денков в началото на първото за 2024 г. правителствено заседание)

Призив за достойна демокрация

Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската конституция, обяви пред журналисти на Богоявление държавният глава Румен Радев. И посочи: Вече е ясно, че гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична правова и суверенна държава. И зад тези промени прозира една ясна цел - управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълни загубят доверие.

Влизаме в 2024 г. със смесени чувства и половинчати решения – полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление, посочи президентът. По думите му когато "политическият разгул и търговията с националния суверенитет" започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани.

Нямало нищо скрито-покрито

"Ние имаме пълен Шенген. Това гласи решението на ЕК. Това, което остава, е да се подсигури дата, по която да влезем и за сухопътните граници. Ако някой се съмнява, да погледне съобщението на председателя на ЕК", заяви премиерът НиколайДенков. "Няма нищо скрито-покрито, няма никакви бройки с мигранти. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство. Ако някой иска да атакува Конституцията, нека да погледне, че това е редовно правителство, подкрепено от парламент, в пълно съответствие с Конституцията. Всичко друго са само внушения, за да бъдат плашени хората, че се случва нещо лошо", посочи още премиерът. Според него ротацията може да се извърши най-лесно с първия мандат на ГЕРБ.

Свършихме огромна работа

След няколко месеца хората ще видят продукта от тази некоалиция, която макар и трудно, смятам за успешна. По-успешна от всички служебни правителства и други конфигурации, които биха могли да се подреждат, коментира в събота Бойко Борисов пред журналисти. За ротацията сме се разбрали. Мария Габриел ще отиде с одобрен от парламентарните групи кабинет, за да може като се върне да започне процесът на избирането на този кабинет, посочи Борисов. И призова: «Да не се правят изказвания, които след това ще се окажат неверни и пак ще се обясняваме. Преди време от ПП не искаха да повярват, че са победени за пореден път, но сега е друго положението, те разбраха как трябва да действаме. Сега като е с мандата на ПП-ДБ, какво ни прави различни", попита Борисов.

Има процес на гниене

Управлението е сглобено по една единствена причина  геополитическа, само на основание на войната в Украйна. Те не се понасят във всички отношения - смятат се едни други за крадци и мошеници. Правителството ще трупа все повече негативи. Има процес на гниене. Резултатът ще го видим на първите парламентарни избори, които ще се състоят след войната в Украйна. Има половин - един милион души, които няма за кого да гласуват. Това подлежи на консолидация, а Румен Радев най-много прилича на този, който би могъл да го направи. В този смисъл той може да бъде възстановител на националното ляво. 

Шенген е крачка към окончателната интеграция на България. Особено изгодно ни е и приемането на еврото. С него ще приключим процеса на интеграция. (Андрей Райчев, БНР)

Залъгалка за наивници

Въздушният Шенген е залъгалка за наивници. На час по лъжичка става ясно за какво става въпрос. България се ангажира без ограничения, при ускорена процедура, в рамките на 3 работни дни да се получава съгласие и да приема всички заявени за връщане емигранти, влезли и регистрирани в България, получили статут и заминали в Австрия. По официални данни само за 2022 г. това са над 9000 души, а ние сме се съгласили за 6000, за 2023 г. вероятно говорим за същите числа.

Оказа се, че се правят промени в законодателството за бежанците и интегрирането им ще е включено в плановете за интеграция на общините. Правителството оценява, че нямаме капацитет и целта на тази промяна е тези бежанци да бъдат пуснати по общините. Кметовете не знаят за тази промяна. Защо се прави тайно и зад гърба на българските граждани? Защо се прави такъв огромен компромис със сигурността? (Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народното събрание, Би Ти Ви)

Променят закона за бежанците 

Бежанците да бъдат включени в програмите за интеграция на общините. Тези от тях, които отглеждат децата си в България или очакват бебе, вече ще могат да получават семейни помощи. Децата на бежанците ще получават и безплатно образование от 1 до 12 клас, както българските деца. Това предвиждат промени в Закона за убежището и бежанците, предложени за обществено обсъждане от правителството. Всички бежанци ще получават регистрационна карта, в която ще бъде вписано името им, страна на произход, години, време, за което им е даден бежански статут и др. Специални правила ще се въведат и за начина, по който деца, пристигнали сами в страната, ще бъдат събирани със семействата им или техни роднини, ако в даден момент и те дойдат в България, предвиждат още промените. 

Управление на текущи дела без реформи

Опозицията не е действителен опонент на управлението и затова президентът влиза в ролята на опозиция. Фигурата му беше използвана от управляващите за сплотяване на редиците. С наближаването на местния вот той вече остана встрани и участниците в управлението започнаха да се нападат взаимно. Президентът има основание да критикува конституционните промени, защото част от тях изглеждат като нонсенс. От правителство, което е на базата на голям компромис, за да има редовно управление, а не служебни кабинети, бихме могли да очакваме само едно прилично управление на текущите дела, без да има радикални реформи. (Проф. Антоний Тодоров в предаването «Неделя 150» на БНР)

Европейското финансиране под въпрос

Не приемам, че сме пълноправен член на Шенген, когато не можем да влезем по сухопътни граници. Кабинетът постъпи нечестно, като каза, че е направил всичко, защото и служебните правителства направихме много. В семейството на ЕНП не е достатъчно свършената работа за Шенген, там продължава да има държавни глави, които ни спират. 

Кабинетът се проваля по отношение на европейското финансиране. Второто плащане по Плана за възстановяване няма да бъде пълно, защото голяма част от приетите закони не отговарят на изискванията на ЕК. Над оптималното са бюджетните дефицити за следващите три години. (Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер, «Хоризонт»). 

Тотален провал и подигравка

Ако има допълнително споразумение за обратно приемане на мигранти с Австрия за Шенген, ще е в нарушение на решението на НС от 2018 г. Така пред БНР преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Кировкоментира твърдението на Корнелия Нинова, че споразумението, подписано от правителството за въздушен и воден Шенген, е в нарушение на решение на НС от 2018 г. Според него МС няма право да подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

Проф. Киров призова управляващите да си признаят дали са подписали някакво споразумение, или са си говорили приятелски и определи влизането на България в Шенген с въздушните и морски граници като тотален провал на българската външна политика и подигравка със страната ни. 

Сътрудниците гонят броя на депутатите

107 народни представители нямат нещатни сътрудници, а 29 са с по трима. Техният брой гони този на депутатите. Шефовете на НС обаче нямат, както и 2/3 от групата на ГЕРБДлъжността не е платена, освен ако депутатът не реши да дава някакво възнаграждение, пише «24 часа».Пропуските за Народното събрание обаче дават на сътрудниците свободен достъп до всички зали и коридори на парламентаМасова практика е те да се раздават на партийни пиари, на шофьори и охранители. Сътрудници винаги са ставали бивши министри, дългогодишни кметове или депутати и експерти. Бойко Борисов, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Делян Пеевски и Десислава Атанасова не са посочили сътрудници, но Кирил Петков, Костадин Костадинов и Тошко Йорданов имат.

От какво губим и от какво печелим

Пълноценното приемане на страната ни в Шенген според икономическия министър Богдан Богданов ще доведе до ръст с между 3 и 5% на българския БВП. В момента той е над 160 млрд. лв., което означава, че България губи поне по 8 млрд. лв. на година. От март, когато би трябвало страната ни да влезе в Шенген по въздух и вода, ще се отпуши износът за поне 4,2 млрд. лв. Това е стойността на стоките, които са отишли към други страни от ЕС през миналата година с въздушен и корабен транспорт - почти една десета от целия износ на България, показва справка на НСИ, предоставена на “24 часа”. Данните се отнасят за времето от януари до септември 2023 г. и сочат, че целият износ на страната за ЕС през това време е на стойност 42,1 млрд. лв.

Облекчението с отпадането на проверките от март за водния транспорт ще се отрази най-много на износа за Италия и Испания, почти половината от който е морски. Например за Италия през тези девет месеца сме изнесли стоки за 4,7 млрд. лв. – за 1,3 млрд. лв. по море, за 45 млн. лв. - със самолет, а за останалата сума - с влакове и камиони.  Още по-голям е делът на морския транспорт в износа ни за Испания - от 1,7 млрд. лв. общо 849 млн. лв. се падат на морския транспорт, а други 21 млн. - на въздушния. 

Речният транспорт се използва ограничено – износът е за едва 202 млн. лв. Над половината от него е за Румъния - 124 млн. лв. Стоки само за 27 млн. лв. с речен транспорт изнасяме и за ГерманияПочти целият ни износ за Австрия е със сухопътен транспорт. През януари-септември м.г. са изнесени български стоки за 1,3 млрд. лв., на камионите се падат 1,1 млрд. лв., на влаковете - 92 млн. лв., наречните кораби едва 14 млн. лв., а със самолети - за 100 млн. лв. Износът ни за Нидерландия е за 1,2 млрд. и е с камиони, независимо че от Калотина дотам се пресичат 5 граници, където изчакванията продължават над 6 часа.

Вносът в България от ЕС е за 4 млрд. лв. по въздух и вода, а общата стойност е 43 млрд. лв., т.е. само около една десета от транспорта е бил въздушен или воден, а всичко останало е с камиони или влакове. В момента нашите тирове губят по 120-150 млн. лв. годишно заради изчакването само на румънската граница.

Пред шестата «първа крачка»

За да се заемеш с ревизия на конституцията, трябва да си събрал сериозно обществено доверие за това. В случая е тъкмо обратното – останахме с впечатлението за самоцелност, практическа липса на дебат и усещане, че самите вносители са несигурни и се лутат. Четири пъти променяхме конституцията, обявявайки, че това е първа и решителна крачка по пътя към съдебна реформа. Сега направихме решителна пета “първа крачка”. Очаквам, че през 2024 г. ще заговорим за шеста.

След ротацията вместо правителство на Денков ще имаме кабинет на Габриел и вероятно ще играем на "открий трите разлики(Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Кл.Охридски", из интервю в «24 часа»)

Да знаеш кога да бръкнеш в раната

Доган отново поднесе изненада, предлагайки двама съпредседатели да поемат ръководството на ДПС - Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Чакъров да пази влиянието в традиционните райони, Пеевски - да развива структури в нетрадиционните. С това се дават категорични знаци в три посоки - към турския електорат в страната, към партньорите либерали в Европа, към комшиите в Турция и към структурите на партията. С инстинкта си на политик от висока класа за пореден път Доган не допусна ДПС да влезе под опеката на Турция и парира пътя на провокации, които биха използвали етническата карта.

Безспорно най-шокиращо е признанието на Доган:"ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация". И това не е случайно изпусната фраза. Доган е опитен играч на политическата сцена, безспорен идеолог и лидер на Движението. Той знае кога и как да бръкне в раната - в последните години ръководството на ДПС си затваряше очите за негативни процеси в структурите, за действията на определени общински и партийни лидери, които на места превърнаха ДПС в търговско дружество. Това беше стигнало до нива, които взривяваха ДПС отвътре. И лечението е едно единствено - рязане до здраво. (Из коментар на Валерия Велева, Епицентър)

Познатият свят си отива

Във всички ходове на Доган личи вродения му истинкт за известно дистанциране спрямо Турция.Доган ни казва, че познатият свят си отива, както и че България е на границата между руската и турската сфера на влияние. В този контекст неговите думи "Всевишният да ни е на помощ" е доста тревожно послание не само за ДПС, а и за това накъде върви България. (Политологът Първан Симеонов, Дарик радио)

Пропускаме кардиналните промени 

Еднополюсният свят окончателно умря. Единствено нашенските грантови политици и анализатори не забелязват това. Изцяло потънали в борбата за все по-дефицитния евроатлантически финансов ресурс, те не виждат, че сегашната действителност е съвършено различна от тази преди две-три десетилетия. Тези, които са се вживели в ролята на васали, пропускат кардиналните промени в света. И е логично именно тези промени да ги запратят в политическата маргиналия, от която няма излизане. (Из коментар на Петър Волгин, БНР)

Предстои смяна на ДПС елита

Обръщението на Доган дава храна и на свои, и на душмани. То е с адресати от Анкара през смесените региони у нас до Вашингтон и Москва. В него има две важни съставки: градивното - належащото лечение на партията, и известието на Доган, че на националната конференция предстои смяна на елита. урналистът Илхан Алдай, Би Ти Ви)

А народът ги избира

Коалиция ПП-ДБ е провела най-скъпата кампания за местните избори - повече от 1 686 000 лв.Собствените средства са над 1 млн., близо 359 хил. лв. са дарения от физически лица, а почти 304 хил. лв. от самите кандидати. ПП-ДБ са похарчили и най-много за медийни услуги – 815 хил. лв. ГЕРБ се нарежда на второ място с 1 377 000 лв., като всички средства са от държавната субсидия. Близо 680 хил. лв. са дадени за медийна реклама. 

На трето място е кампанията на "Възраждане" - 946 хил. лв., 828 хил. от които са от държавната субсидия, а 52 хил. от дарения. И те са вложили повече от половината от тези средства за реклама в медиите – почти 542 хил. лв. ДПС е разходило 670 хил. лв. от държавната субсидия и членски внос. Не са получавали дарения, а за медийни услуги са платили 350 хил. лв. "БСП за България" е изхарчила412 хил. лв., половината от тях за реклама и участия в медиите. Получили са дарения в размер на почти 36 хил. лв.

Политиците ще определят главния прокурор?

Конституционният съд е единствената ми надежда да не се върнем 34 години назад. Промените в основния закон връщат България преди 1989 г., заяви по БНР депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков. При окончателното приемане на промените той гласува «въздържал се», защото не е съгласен с текста, според който 60% от членовете на Висшия прокурорски съвет ще се избират от парламента.

"Аз няма да зачертая моята биография и моите познания заради това, че някой си е поставил за основна цел завладяването на едно от звената на съдебната власт от политиците", каза Рашков. От утре нататък по промените в Конституцията политиците ще определят кой да бъде главен прокурор в България", коментира депутатът.

Светът не се върти около нас

Грешката на управляващите е, че не няма подписано споразумение. 
В най-смешна позиция са ПП, защото се биха в гърдите и поемаха ангажименти, които се оказаха груби лъжи. В това отношение пример е Ахмед Доган. Кой друг партиен лидер е имал смелостта да поеме риска да се изправи пред всички и да каже:"Да, сбъркахме и ще се опитаме да го поправим".  Най-важното от това, което казва Доган, е глобалният поглед, простата фраза: "Светът е друг". Ние продължаваме да живеем в евроцентричната си илюзия. Ние, европейците, сме 2-4% от света, 5% максимум, всички бели хора на света са 8%, а ние продължаваме да си мислим, че светът се върти около нас. Глобализацията приключи пред очите ни. 

Да бъдеш добър член на ЕС означава да можеш да кажеш „не“, когато се касае за национални интереси. Какво значи по въздух? За нас най-важното е сухопътната граница, там губим милиарди от транспортните схеми. Това, което се случи, е безобразие и това, че не казаха „не“ ще има огромна цена. Далеч по-добре беше да си стоим извън Шенген, но поне нямаше да ни изнасилват с бежанците. (Социологът Кънчо Стойчев, Би Ти Ви)

Като мираж в пустинята

Шенген все още е мираж в пустинята. Тези от ПП се държат като тийнейджъри пред компютъра, играейки си на виртуална политика. Австрийците ни пробутват предложения за мигранти и на колко порти ще бъдат връщани. Подмамват ни да подписваме неща, които ще ни вкарат в задължения. Позицията на правителството по отношение на Австрия е изключително глупава, нека да научат нещо от Орбан. Като не ни пускат, не ни пускат, какво значи да обсъждаме само въздушен Шенген. (Татяна Дончева, БНР)

С торбичка към Москва

Появи се цяла наука за това какво ни казва Доган. Предстои интересен сюжет - кой от двамата съпредседатели на ДПС - Делян Пеевски или Джевдет Чакъров - ще бъде по-голям и авторитетен.Две бивши империи, които сега възстановяват своята зона на контрол и влияние, намират своите пресечни точки на българска територия. Този въпрос трябва да се реши, когато Доган сложи в торбичката си хляб, сирене и глава лук и отпътува за Москва. Русия е голяма, могъща, насъщна и продуктивна геополитическа сила, която тепърва ще разгръща своите геополитически ходове и на Балканите, които са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа, а оттам и континента. Това са геополитически аксиоми. На евроатлантизма не му е писано да стане водеща геополитическа доктрина на Балканите. (Доц. Валентин Вацев, БНР)

Тревожна новина

Нямаме пътна карта за влизането на България и Румъния в Шенген по суша. Това е тревожна новинаи означава, че процесът може да отнеме години. Основните проблеми са свързани със сухопътните граници – загуби за бизнеса, екологични проблеми, пътно-транспортни произшествия. Австрия не иска нищо извън европейското законодателство, новероятно сега са идентифицирали конкретен брой бежанци на тяхна територия, които искат да върнат по страна на регистрация. (Евродепутатът Петър Витанов, тв Нова нюз)

По вина на парламента, а не на президента

Министър-председател след ротацията ще бъде Мария Габриел. Големият въпрос е кой ще остане вицепремиер от ПП-ДБ. Там се вижда, че гласовете за “несправящия се Денков” се засилват, а фигурата на Асен Василев все повече израства и набира сила в средите на ПП и за сметка на Денков, и за сметка на Кирил Петков. Мисля, че Василев ще е вицепремиер след ротацията. От човек, който щеше да строи затвор в Банкя, се превърна в политик, който солидно упражнява властта, успява да води диалог с тези, които щеше да вкара в затвора, успя да проумее политическите реалности и баланси и да разбере, че само с конфронтация няма да стане, а трябва да си върши добре работата.

Конституционните промени в частта им за промяната на правомощията на президента изглеждат конюнктурни и злободневни. Отсъствието на парламентаризъм в последните години беше по вина на парламента, а не на президента. (Анализаторът Георги Харизанов, БНР)

По една чешма на 14 души

Община Сатовча ще наеме съдия от Световните рекорди на Гинес, за да кандидатства повторно за сертифициране на световен рекорд за наличието на най-голям брой чешми за обществено ползване на територия от 332,6 кв. км, съобщава ТопПреса.

Вода в общината тече на хиляди места и носи със себе си емоцията на този, който е построил от сърце и душа чешмасякаш е вградил и част от себе си в нея. По тези земи има нещо неписано - ако не си построил поне една чешма за хаир или не си посадил едно дръвче, все едно не си живял. И затова почти навсякъде в Сатовчанско чешмите се множат. Ден след ден, година след година. Стават все повече и повече. В момента жителите наобщината са около 14 хил.а чешмите над 1000. По една на 14 души.

8 тона камъни на гръб за параклиси

“Вътрешният повик да строя параклиси и изборът на място са неща, които не мога да обясня. Изпитвам потребност да ги правя”, разказва 37-годишният Александър Караджов пред „24 часа“. Родопчанинът носи 8 тона камъни на гръб, за да изгради 6 параклисчета по пътека над Смолян, в които хората се молят и палят свещи. Казва, че дори и да има път, пак би ги носил на гръб, защото за него това е пречистване и изкупление. Пътеката води към местността Белият камък, а оттам към скалата Невястата и манастира “Св. Пантелеймон”. 

Най-трудното е да си свободен

Целият нов говор, който се създава - коалиция, (не)коалиция - съкращава се не само езикът, но и мисленето. Хората са манипулираниКонтролът е тотален и става все по-категоричен. Най-трудното нещо в света е да си свободен. Да си човек, който уважава себе си. (Режисьорът Бойко Илиев«България он еър»)

Човешкият разговор изчезна

Мечтая през новата година да има повече човещина. Задължително е човек да се смири, но това е най-трудното нещо на света. Човешкият разговор изчезна. Може би поради липсата на общности, каквито имаше преди. Аз гледам жестовете и очите на хората, защото откровението се чете там. Йордан Радичков пишеше преживени истории. Това бе най-тихият, нежен, фин, скромен, добър и искрящ човек. Човек, който като те погледне, те гледа цяла вселена. (Актрисата Мария Статулова, снаха на писателя Йордан Радичков, тв Нова нюз)

Честитката на Захарова

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова иронично честити външния дълг на САЩ, който надхвърли 34 трилиона долара, с думите: «С новым долгом» вместо «С Новым годом».

ТОП 10 на европейските университети

Quacquarelli Symonds (британска аналитична компания, специализирана в анализа на висши учебни заведения по света) за първи път публикува класация на европейските университети. В нея са включени 688 учебни заведения от Стария континент. В ТОП 10 са: Оксфордският университет, ETH Цюрих, Кеймбриджкият университет, ImperialCollege London, Лондонският университетски колеж, Университетът на Единбург, Парижкият университетза науки и литература, Университетът на Манчестър, Федералното политехническо училище в Лозана иKing's College London.

Завръщат се опасни болести

Увреждане на белите дробове от димa на горски пожари и бум на комарите, пренасящи болести заради повишаването на температурите, са само някои от последствията за човешкото здраве в резултат на климатичните изменения, съобщава Ройтерс. Според Световната здравна организация само недохранването, маларията, диарията и топлинният стрес ще увеличат към 2030 г. смъртните случаи по света с 250 хил. души годишно.

Комарите, които пренасят вируси на тропически болести, се преместват в нови части на света, включително в Европа. Изменението на климата оказва въздействие и върху маларията - през 2022 г. са регистрирани 5 млн. случая повече в сравнение с предходната година, и достигнаха общо 249 млн. Бурите и наводненията улесняват разпространението на инфекциозни болести. Броят на болните от холера, която без лечение може да убие за часове, нараства, включително в страни, които почти бяха унищожили болестта. Диарията е втората причина за смъртност сред децата под 5 г. след пневмонията и отнема живота на повече от половин милион хлапета всяка година. 

Панамският канал се бори със сушата

Управата на Панамския канал разработва мерки за предотвратяване на сушата, съобщи Bloomberg. В момента само 24 кораба на ден могат да преминават през канала, а преди сушата през него са преминавали 38 кораба. Обмисля се „засяването на облаци“ - метод за увеличаване на валежите чрез въвеждането в облаците на реактиви, които променят тяхното състояние. Основното решение напроблема обаче е преграждането на река Индио и прокопаването на тунел през планината, който да доставя прясна вода към основния резервоар на канала -  езерото Гатун, което ще струва 2 млрд. долара и ще продължи поне шест години, пише manager.bg.

Панамският канал се простира от град Колон на брега на Атлантическия океан до град Панама на брега на Тихия океан. Състои се от изкуствени резервоари, свързани с канали. Преди сушата тойобслужваше 3% от световната морска търговия и 46% от контейнерите, движещи се от Североизточна Азия към Източното крайбрежие на САЩ. За Панама каналът е основният източник на доходи, които през 2022 г. са били 4,3 млрд. долара.

Исландия иска още

Тази странакоято е осеяна с хиляди сондажи, прокарани дълбоко в скалите за добив на геотермална енергия, се кани да влезе в историята на науката с първото пътуване до центъра на Земята. Исландия използва геотермална енергия – топлина, която се генерира от земните недра – за задвижване на турбини и генериране на електроенергия. По този начин обаче се улавя само малка част от наличната енергия. Затова през 2026 г. се предвижда да бъде изграден сондаж до магмената камера на вулкана Крафла в североизточната част на Исландия. Камерата, която се намира на дълбочина между една и две мили под повърхността, ще освободи неограничена геотермална енергия за захранване на домове и сгради.

Вести от България

Обща декларация в защита на семейството подписа българският президент Румен Радев заедно със сръбския държавен глава Александър Вучич и унгарската президентка Каталин Новак. 

Председателят на парламента Росен Желязков обяви в неделя от Виетнам, където беше на официално посещение, че ще изпрати официално запитване до Министерството на отбраната и Тодор Тагарев защо депутатите не са били поканени на ритуала по водосвет на бойните знамена за Богоявление. Ще поискам информация дали става въпрос за недоглеждане или за някакво по-особено отношение от страна на организаторите, коментира Желязков пред журналисти.

2% от молбите за убежище в ЕС през 2023 г. са подадени в България, най-често от сирийци, афганистанци и мароканци.

2 154 541 души са били в отпуск по болест за първите девет месеца на 2023 г. по данни на НСИ.

Хората от Комисията за противодействие на корупцията, както и колегите им от Комисията за отнемане на незаконното имущество полагат труд Iкатегория. Това означава, че се ползват с привилегията да се пенсионират рано, наред с хора, които се трудят при вредни и опасни условия като миньори, водолази, погребващите радиоактивни отпадъци, съобщи бившият вицепремиер Ивайло Калфин. 

Бежанските центрове са запълнени на 72%. Има общо шест центъра за прием, два от които са пълни на 104%. В центъра в "Овча купел" има 370 деца. Другият център, който е пълен, е "Враждебна", където са основно млади мъже и тийнейджъри. На този етап няма да се строят нови бежански центрове. (Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, БНТ)

Огромният трибагреник на пилон "Рожен" в Родопите, който беше разкъсан от силни ветрове, ще бъде подменен. Има осигурено частно безвъзмездно финансиране за поддръжка и подмяна на знамето за следващите 10 години, съобщи пред БНТ Симеон Караколев от фондация "Наследство в бъдещето", която организира издигането на съоръжението.

Започва основна реставрация на Паметника на Шипка. Проектът обхваща фасадите, които са в тежко и дори опасно за посетителите състояние. За ремонта са обявени две обществени поръчки на обща стойност от 14 млн. лв., без ДДС, съобщи Нова тв. Монументът е на 94 години. Правени са един основен и няколко частични ремонта. Основният проблем е проникващата влага. Поръчката е обявена за 3 години, но може да приключи и по-рано”, каза Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

Демонтираните фигури от Паметника на съветската армия, които бяха извозени по тъмно на 23 декември, продължават да са на открито в държавен имот край софийското село Лозен, съобщиБНТ. 

Вести от света

Нова дрога, известна като «транк» и обявена от САЩ за заплаха за националната сигурност, прави хората неадекватни, неориентирани, а по телата им излизат рани, които зарастват трудно и често се налага  ампутация. Активната ѝ съставка е ксилазин, който се ползва за упояването на коне, елени и други животни.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ще се кандидатира за евродепутат през юни. Ако лидерите на ЕС не се споразумеят за наследник на освободения от него пост, унгарският премиер Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство през юли, ще води заседанията на Съвета.

Едностранното заграбване на около 380 хил. кв. мили от морското дъно на Арктика от страна на САЩ е тревожно знамение за целия свят. Така журналистът на Bloomberg Лиъм Денинг коментира решението на Вашингтон да обяви разширяването на континенталния си шелф с близо 1 млн. кв. км в Арктика и Берингово море - територия  с нарастващо стратегическо значение, за която претендират още Канада и Русия.

Китай ще стане най-голямата икономика в света до 2037 г. Страната изпревари САЩ, Германия и Япония с продадените 4,76 млн. автомобила през 2023 г., което е с 56% повече в сравнение с предходната година.

60% от електричеството на Германия през 2023 г. са осигурени от възобновяеми източници.

БВП на Япония 2022 г. в щатски долари достигна най-ниското си ниво от 1980 г.

Саудитска Арабия официално се присъедини към групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). 

Австрия въведе безплатен транспорт за всички 18-годишни младежи, чийто постоянен адрес е в страната. За целта са отделени 120 млн. евро за годишна карта за всички видове транспорт в страната.

Индонезийският парламент одобри преместването на столицата от Джакарта в напълно нов град, който ще бъде построен на остров Борнео, на 1300 км от сегашната столица. Поради прекомерното извличане на подпочвени води, бързата урбанизация и покачването на морското равнище, 40% от Джакарта в момента е под вода, предаде money.bg

През 2023 г. са били извършени над 210 полета в Космоса, три роботизирани мисии се опитаха да кацнат на Луната, а над 50 астронавти са напуснали пределите на нашата планета. 

Най-големият круизен кораб в света ще започне дебютното си пътуване на 27 януари от Маями и ще продължи през Карибския басейн, включително Бахамите, Мексико и Хондурас. Луксозният кораб тежи 250 800 тона, има най-големия аквапарк в света, побира близо 10 хил. души и е пет пъти по-голям от "Титаник".

Почитателите на Елвис Пресли ще имат възможност да се насладят на Краля на рокендрола с помощта на изкуствения интелект. Легендарният певец ще се появи под формата на холограма в спектакъла "Елвис еволюция", в който ще изпълнява най-големите си хитове на фона на хиляди кадри от концерти и снимки.

Из архива

Искам да се къпя в любов и светлина

Аз съм това – невъзможност да се примирявам, невъзможност да ме опитомяват, невъзможност да ме дресират, да ме зарибяват. Невъзможност да не обичам. Това ме крепи. Недоумявам как всеки си позволява да ти бърка в душата и после да не се измие. Такава душевна епидемия ни е налегнала, че вече е страшно. Наоколо е толкова мръсно, че искам да се къпя само в любов и светлина. Не мога да не изпадам в ужас от тези големи локуми, които се говорят. Затова обръщам внимание на човешките проблеми. Така по-бързо стъпвам на твърдия бряг и бързо прегазвам мътната вода. Иначе навсякъде е страхотна мърсотия.

Не се срамувам от моите любови и си ги обичам. Никога няма да разбера какво е любовта – тайнство, вълшебство… В живота ми много изобилие и много липси и не съм сигурна от какво имам повече нужда. Това е странно състояние. Не мога да си представя живота без свобода във всяко отношение.

Знам, че съм страшно отговорна към себе си и имам мъжки характер. Така съм възпитавана и се гордея с това. Живея с отговорността и съзнанието за казаното от мен. Казвам това, което мисля, и обещавам това, което мога. Научих се да бъда пожарникарка, защото се виждах през последните години в алени пламъци. Станах пожарникарка, която гори чужди мераци и собствени страхове. 

Защо нашата прекрасна страна е такава ужасна държава? Какво става? Вече си мисля, че сме само една територия. Не искам да ни карат да се чувстваме като семки, които се ядат по време на мач, който никой не гледа. Затова живея и се блъскам с живота. А и не мога да избягам. (Актрисата Аня Пенчева, „Труд“, октомври 1999 г.)