Новини

Летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас са готови за Шенген

   
Летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас са готови за Шенген

Летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас са готови за Шенген, показа проверка на TravelNews. Те ще приложат мерките още от 31 март 2024 г. за разделянето на пътниците от Шенген, които ще бъдат без паспортна проверка, и тези от трети страни, които ще подлежат на граничен контрол. „Отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни от Шенген на Летище София вече е подготвено за лесно изпълнение за една нощ. Всъщност ние сме готови отдавна, тъй като преминахме няколко успешни проверки от ЕС, което също допринесе за приемането на България в Шенген“, заяви за TravelNews Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“, концесионер на Летище София.  

От 31 март 2024 г. на терминал 1 и терминал 2 на столичното летище пътниците до Шенген ще отиват на гишето за регистрация на багажа (check-in) ако имат такъв, след което продължават за проверка на бордна карта, проверката за сигурност (скенерите) и директно продължават към изхода за отвеждане към самолета. Няма да минават през паспортен контрол. Пристигащите от страна от Шенген директно ще продължават към зоната за получаване на багаж, без да преминават през паспортна проверка.  

Пътниците, летящи до страна извън Шенген, т. нар. трети страни, като например Великобритания, Турция, Сърбия, Катар, Дубай, Абу Даби, Египет, Тунис и други държави в Азия и Африка, ще отиват на гишето за регистрация на багажа (check-in) ако имат такъв, след което продължават за проверка на бордна карта, проверката за сигурност (скенерите), преминават през паспортен контрол и тогава ще отиват към изхода за отвеждане към самолета. Пристигащите от страна извън Шенген ще минават първо през паспортния контрол и след това към зоната за получаване на багаж и изхода.  

„За пътници, летящи до/от страни от Шенген, пътуването през летището ще бъде съкратено, тъй като те няма да преминават през паспортен контрол. За пътници, летящи до/от страни извън Шенген, пътуването през летището ще бъде както е сега“, обясни Хесус Кабайеро. Правилата за разпределяне на полетите на Tерминал 1 и Tерминал 2 ще бъдат различни от сегашните. В тази връзка планираме заедно с авиокомпаниите комуникационна кампания, за да бъде сведен до минимум броят на пътниците, отиващи на грешния терминал, подчерта директорът на Летище София. Според Кабайеро повече от 2/3 от пътниците от/до летище София (69%) ще минават по-бързо на терминалите без граничен контрол.  

Същата организация се очаква и на Летище Пловдив. Още с проектирането и построяването на пътническия терминал през 2009 г. е взето предвид приемането на страната ни в Шенгенското пространство, каза за TravelNews Дора Йорданова, авиационен маркетинг на Летище Пловдив. Терминалът разполага с възможност за разделяне на пътникопотока на "Шенген" и "Не-Шенген", така че мерки в тази посока се взети и изпълнени. „Няколко пъти на летището са извършвани проверки за това дали отговаряме на съответните условия и те са констатирали положителен резултат“, подчерта Йорданова. Според нея при тях не са необходими допълнителни технически решения за разделяне на потоците. Към този момент основните пътници на Летище Пловдив са по дестинации извън Шенген /Англия, Израел, Турция/, както и чартъри извън Европа. Работим активно за нови дестинации, които са в Шенгенското пространство, допълни Дора Йорданова.  

От оператора „Фрапорт“, който е концесионер на летищата във Варна и Бургас, заявиха, че са абсолютно готови за влизането ни в Шенген. „Още от 2013 г., когато бяха пуснати в експлоатация новите пътнически терминали на Летище Варна и Летище Бургас, разполагаме с инфраструктурата за разделяне на пътническите потоци. Съвместно с държавните органи, подготвихме и съгласувахме план за изпълнение, който вече стартира. На практика Летище Варна и Летище Бургас дори още от днес са готови да работят според изискванията на Шенгенското пространство“, казаха от „Фрапорт“.   

По отношение на пътниците - заминаващи и пристигащи с полети от страни от Шенгенското пространство, ще претърпят промяна от 31 март 2024 г., тъй като вече няма да се извършва паспортен контрол, което ще намали стреса при пътуване и средното време за обработка и чакане с около 2 минути. За другите, пътуващи от/до държави извън Шенген, процесът на паспортен и визов контрол остава такъв, какъвто е и в момента. Така че всички тези пристигащи и заминаващи пътници ще бъдат насочвани към гишето за граничен контрол за паспортни и визови проверки. Очакваме времето за обработка на тези пътници да остане същото, каквото е и в момента, обясниха още от „Фрапорт“.