Новини Светът

Спрягат Марио Драги като водещ претендент за нов председател на Европейския съвет

   
Спрягат Марио Драги като водещ претендент за нов председател на Европейския съвет

В Брюксел бързат да намерят заместник на Шарл Мишел заради Виктор Орбан. Бившият италиански премиер Марио Драги може да стане ръководител на Европейския съвет, наследявайки на поста Шарл Мишел, твърди “Файненшъл Таймс”, като се позовава на дипломати и служители в Брюксел. 76-годишният Драги е бивш президент на Европейската централна банка, на когото се приписва спасяването на единната валута на блока. Преговорите за висшите постове в съюза започнаха, след като преди дни Шарл Мишел обяви плана си да подаде предсрочно оставка, за да се кандидатира за евроизборите през юни.

Трудно е да се предвиди последователността на сделките за заемане на висшите длъжности в ЕС, които зависят и от резултатите от изборите в целия блок, коментират дипломати. Източник, близък до Драги, заяви, че той не се стреми към нито една от водещите роли в съюза. Но спекулациите относно перспективите за бившия италиански премиер, които се основават на неговите постижения, опит и авторитет като една от най-значимите фигури в ЕС, подчертават желанието на много страни да бъде избран наследник на Мишел много преди евентуалното му напускане в средата на юли след евроизборите.

“Драги е фигура, на която ще бъде много трудно да се противопоставим, ако има истинска движеща сила зад него. Все още обаче не е ясно дали са готови наистина да го подкрепят в Европейския съюз”, заяви директорът на Италианския институт за международни отношения Натали Точи.

Неотложността около намирането на наследник на Мишел, който ще се кандидатира за евродепутат, е отчасти предизвикана от правилата на ЕС, които биха позволили на видния евроскептичен лидер на Унгария Виктор Орбан да поеме поста, ако не може да бъде договорен кандидат до момента, в който председателят на Европейския съвет се оттегли. Унгария ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли. Новоизбраните членове на Европейския парламент трябва да встъпят в длъжност до средата на юли, последната дата, на която Мишел може да остане председател.  Но лидерите на ЕС също така имат възможност да назначат временен кандидат, за да изключат възможността Орбан да поеме отговорния пост, отбеляза “Файненшъл Таймс”. Марио Драги обаче е малко вероятно да приеме тази временна роля, отбеляза еврослужител пред финансово издание.

Драги се оттегли от обществения живот през 2022 г., след като времето му като италиански министър-председател беше прекратено от предсрочните избори. Но през миналата година той пое ролята на съветник в ЕС, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го помоли да напише доклад за колебливата конкурентоспособност на блока.

Други имена, които се спрягат за висшия пост в Европейския съвет, включват настоящите премиери на Испания Педро Санчес и на Дания Мете Фредериксен.

За разлика от Драги, и двамата лидери са свързани с големи европейски политически партии, което е важен фактор при назначенията в ЕС. Липсата на партийна принадлежност на Драги “ще го затрудни”, отбеляза евродипломат.