Анализи Коментари

Денков: Смяната на министри ще решим първо с Габриел, после ще говорим с партийните лидери

   
Денков: Смяната на министри ще решим първо с Габриел, после ще говорим с партийните лидери

Никола Минчев е подходящ за лидер на европейската листа. Трябва да решим какви задачи има пред ПП, преди да решим кой ще е следващият шеф на парламента, каза премиерът.

Първият етап от преговорите за смените на министри е между нас с Мария Габриел. Когато се уточним, тогава отиваме при партийните лидери. Това каза премиерът Николай Денков, който днес отговаря на въпроси от граждани и журналисти във фейсбук по повод 7-те месеца на кабинета.

Важно е всеки министър да бъде оценявам според работата, която е свършил. Събрал съм информация и имам представа кой и как се справя. Ще я споделя в следващите дни с Мария Габриел, а ако трябва и с политическите лидери. Това, което е договорено още при състава на правителството е, че министри ще се сменят, само ако имаме съгласие с Мария Габриел. Много по-добре е министрите да останат на работа и за следващите 9 месеца. Първият етап от преговорите е между нас с Мария Габриел, когато се уточним, тогава отиваме при партийните лидери, защото това трябва да се гласува  и в пленарната зала, каза Денков. Той увери, че промяна в договореното няма.

В началото ние предлагахме втори вицепремиер да е Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега го предлагат. Няма лошо Асен Василев да е втори вицепремиер, продължи Денков.

Ако искаме да има по-широка подкрепа за това правителство, трябва да минем през разговори с ДПС. Но няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС. Ако те са съгласни да подкрепят такова правителство, това е добре, каза Денков.

Кой ще бъде председател на парламента след ротацията на премиерите?

Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Идват и европейски избори, Никола Минчев е добър водач на такава листа. Трябва да се обсъдят задачите, които имаме, защото ако той влезе в роля на председател на парламента, няма да може да влезе в друга, категоричен бе Денков. 

Трябва да продължим да търсим повече експерти, отколкото политически лица за такива позиции като конституционен съдия, продължи премиерът. Според него от тези хора са очаква да бъдат политически независими и с богат опит.

Това, което смятам за правилно е, не ген. Атанасов, а лице, което идва от съдебните среди да бъде представено като кандидат. Доколкото знам има такова, но нека се мине към официалната процедура. Решение на ГЕРБ си е кого ще излъчат, не искам да коментирам техните решения, каза още премиерът.

За атакуваните от президента Радев нови текстове на конституцията

Президентът атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на правата си в частта за служебното правителство. Тези промени бяха направени така, че да се избегне възможна злоупотреба и еднолично управление на президента. Нормално е да ги атакува. Но е скандален начинът, по който го прави и езикът, който използва. Това е  неприемливо за президент, който по конституция трябва да олицетворява единението на нацията. Той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да използва този език и атаки, нека да излезе и да направи партия, и с нея да спечели избори и да променя конституцията. Всичко друго не съответства на позицията, която той заема в момента, настоя Денков.

Имаше достатъчно сигнали за политическо влияние върху главния прокурор и съдиите във ВСС. Промените, които бяха направени в конституцията, са 

Членството на България в Шенген

Президентът имаше пълната възможност миналата година с неговото еднолично управление да вкара България в Шенген, но не можеше да се случи нищо, защото трябваха промени. Той ясно трябва да каже ясно, че България нямаше как да бъде приета без редовно правителство и редовен парламент. Това постижение е, благодарение на правителството и парламента, които имаме в последните 7 месеца, подчерта той.

Реалистично е да търсим дата за приемането ни в Шенген и по сухопътни граници в края на тази или началото на следващата година, каза Денков. Той обясни, е политическите партии умишлено са вкарали страхове сред хората, че Шенген се търгува срещу мигранти.

И в момента спазваме Дъблинското споразумение, нямаме договорки за повече бройки. Единственото, което сме поели като ангажимент, е да работим по-бързо, да пазим граници и да работим с ЕК. Миналата година от Австрия сме получили 113 бежанци,  най-много да получим 200 през тази, посочи Денков.

Дезинформация и борба с демографската криза

В Министерския съвет ще бъде създадено координационно звено, което да работи срещу дезинформацията, обяви Денков. "Тя заплашва хората, когато плашите хората с несъществуващи опасности", категоричен е премиерът.

През последните години системно работим в посока борба с демографската криза. Само за тази година повишаването на минималната заплата с 20% неминуемо повишава и останалите заплати. Така намаляваме неравенствата и няма да се фалира държавата, каквито дезинформации имаше, подчерта Денков. Той изброи и останалите помощи като безплатни детски градини, безплатни карти за пътуване на ученици до 14-годишна възраст, мерките за репродуктивно здраве и др.

Строежът на националната детска болница

Има конкретни срокове. Имаше и забавяне, но графикът е ясен. Известно напрежение предизвика процедурата, която избрахме - да поканим външен консултант, това е Европейската централна банка, която да наеме незаинтересовани лица, които да преценят от колко легла има нужда, каква апаратура и др. Това задание вече е дадено на ЕЦБ. Има срок от 7 месеца за това. Мястото е избрано, предстои да се направи технически проект и архитектурно задание. Така ще сме сигурни, че строежът не отразява едни или други интереси, категоричен е Денков.

ТОЛ система

С въвеждането на ТОЛ системата такси плащат именно товарните автомобили. Очакваме да съберем с 200 млн. лв. повече с повишаването на таксите. Не можем да ги вдигнем от веднъж значително. Превозвачите също имат своите притеснения, затова и постепенно вдигаме таксите, каза той.

Тунелите на "Хемус" не са ремонтирани, откакто са построени. Ремонтът е дълго отлаган и трябва да се направи, защото те не съответстват на европейските регламенти. Сроковете за изпълнение са до юли 2024 г. Есента ще започне ремонтът в обратната посока към София, обясни премиерът.

Полицейското насилие на протеста срещу БФС

Четирима полицаи са уволнение от структурите на МВР, други 9 са с наказание порицание. Това е сегашната рекапитулация, която ми е подадена от министъра. Притеснителен знак за мен е, че всички са от едно звено. Казах на министъра, че трябва да бъдат взети организационни мерки, отново да бъде обяснено на полицаите какво може и какво не. В същото време няма да толерираме и опит за нападение от страна на гражданите. Трябва да има правила и полицаите да бъдат тренирани как се прилагат те, посочи Денков.