Новини Светът

Какво се знае за ударите на САЩ и Великобритания срещу хутите и каква е стратегията зад тях

   
Какво се знае за ударите на САЩ и Великобритания срещу хутите и каква е стратегията зад тях

САЩ и Великобритания нанесоха удари от въздух и море срещу военни цели на хутите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море. Ударите бяха подкрепени от редица съюзници на Вашингтон и Лондон. Би Би Си обобщава информацията за атаките, която е известна до момента. Ракетите бяха изстреляни тази нощ, като са поразени десетки обекти. Вече се появиха и съобщения за жертви. Хутите от своя страна казват, че не са възпрепятствани от атаките, но САЩ предполагат, че ударите са навредили на военния капацитет на бунтовническата група.

Кои цели са поразени?

САЩ обявиха, че са "изпълнили преднамерени удари по над 60 цели в 16 места, подкрепяни от Иран на хутите. Пентагонът описа целите си като радарни системи, места за съхранение и изстрелване на дронове, съоръжения за съхранение и изстрелване на ракети и командни и контролни възли. Съобщава се за удари в йеменската столица Сана, която се контролира от бунтовниците, както и в пристанището на хутите в Червено море Ходейда, Дамар и северозападната крепост на групировката Саада.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че са удари са нанесени в Бани Сааба. Великобритания смята, че това е оперативен обект за дронове. Поразено е и летище Абс, което според разузнаването е било място за изстрелване на ракети и дронове. Военен говорител на хутите заяви, че ударите на САЩ и Великобритания са общо 72.

Има ли жертви?

Говорителят на хутите съобщи, че петима от членовете на групировката са били убити, а шестима са ранени. Пентагонът заяви, че ударите са нанесени по военни, а не по цивилни цели с използване на "прецизни оръжия".

Каква е стратегията?

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни военни действия, ако е необходимо. Но САЩ да се разбере и че не искат да има разрастващ се конфликт в Близкия изток. Това предполага, че всякакви евентуални бъдещи военни действия от САЩ ще бъдат ограничени.

Въздушните удари и крилатите ракети с голям обсег са най-малко рисковите и скъпи за Байдън в изборната 2024-а година. През последните месеци САЩ използваха ограничени въздушни удари срещу други подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия. Това обаче е по-скоро възпиращ фактор, който не успява да премахне заплахата, отбелязва Би Би Си.

Ударите тази нощ може да са влошили и унищожили част от способността на хутите да предприемат атаки срещу корабите в Червено море. Но бунтовническата група е оцелявала и при много по-лоши атаки, включително когато бяха мишена на саудитските военновъздушни сили.
Единствената реална опция, останала за САЩ и Обединеното кралство, е да направят повече от същото - удари от разстояние.

Какви оръжия използваха САЩ и Великобритания?

По-голямата част от огневата мощ идва от американски самолети. САЩ имат самолетоносач в Червено море, както и военновъздушни бази в региона.

Военните кораби на ВМС на САЩ изстреляха крилати ракети Tomahawk, които се насочват с GPS и могат да бъдат програмирани, посочват от американската армия. Въпреки че не са дадени конкретни данни за това колко ракети са били изстреляни, САЩ казват, че са използвани повече от 100 прецизни боеприпаса "от различни видове".

Междувременно Обединеното кралство съобщи, че е изпратило оръжия на кралски военновъздушни сили от Кипър. Това са управляемите бомби Paveway IV - двурежимна GPS и лазерно насочвана бомба. Въпреки че Кралският флот има два военни кораба в Червено море, нито един от тях не може да изстрелва ракети за наземно нападение и така не би участвал пряко в ударите.

Как реагират хутите?

В отговор на петъчните удари лидерът на групировката Мохамед ал-Бухайти каза, че САЩ и Обединеното кралство "скоро ще осъзнаят", че действията им са "най-голямата глупост в историята" на двете страни.

"Америка и Великобритания направиха грешка, като започнаха войната срещу Йемен, защото не се възползваха от предишния си опит", написа той в социалните мрежи. Ал-Бухайти добави, че „всеки човек на този свят е изправен пред два избора – или да застане от страната на жертвите на този "геноцид", или да застане до извършителите на самия "геноцид". Друг говорител на хутите заяви, че САЩ и Обединеното кралство грешат, като смятат, че могат да възпрат подкрепата на Йемен за палестинците.

Иран, който подкрепя хутите, осъди ударите срещу Йемен като "явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост“ на страната и нарушение на международните закони. Позицията на хутите за атаките им в Червено море е, че пречат на кораби, свързани с Израел, да преминат маршрута си след военните действия в Газа. В изявление хутите съобщиха, че всеки кораб, предназначен за Израел или свързан със страната, е "легитимна цел". Въпреки това много търговски кораби, които са атакувани от хутите, нямат връзка с Израел.

Как Байдън и Сунак оправдават ударите?

Президентът на САЩ обясни, че ударите са били „директен отговор“ на атаките на хутите в Червено море.

"Тези атаки застрашиха американския персонал, цивилните моряци и нашите партньори, застрашиха търговията и свободата на корабоплаването", каза той. Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак добави, че действието е „необходимо и пропорционално“ за защита на глобалното корабоплаване.

"Въпреки многократните предупреждения от международната общност, хутите продължиха да извършват атаки в Червено море, включително срещу военни кораби на Обединеното кралство и САЩ и през тази седмица", каза Сунак и добави, че "това не може да издържи".

Американско-обединените атаки бяха подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Германия, Холандия, Нова Зеландия и Южна Корея. В изявление съюзниците на двете страни заяви, че многостранните удари са били проведени "в съответствие с присъщото право на индивидуална и колективна самоотбрана".

"Тези прецизни удари имаха за цел да нарушат и влошат способностите, които хутите използват и с които (бунтовниците) застрашат световната търговия и живота на международните моряци в един от най-критичните водни пътища в света", се казва още в изявлението.