Коментари

Мария Габриел: Има време до ротацията, до тогава министрите трябва да вършат работата си

   
Мария Габриел: Има време до ротацията, до тогава министрите трябва да вършат работата си

В отговор на думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че Министерският съвет е отбор Б, защото всичко зависи от парламента, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че България е парламентарна република и всички виждат, че има работещ парламент. Вижда се също, че има устойчивост и предвидимост в страната, защото изпълнителната и законодателната власт работят, говорят си и споделят общи приоритети, каза още Габриел.

Това е отборът на България, който споделя общи ценности и отбелязва общи резултати заедно в парламента и в изпълнителната власт - това е начинът, по който виждам аз страната, посочи още Мария Габриел, предаде БНТ.

На въпрос готова ли е вече с екипа си след ротацията, тя отново подчерта, че с акад. Денков са на една и съща позиция и че тепърва предстоят разговори. Според нея, ще се направи оценка на работата на всеки министър и на изпълнението на заложените задачи в управленската програма. По думите ѝ, има достатъчно време до ротацията, а до тогава трябва да се даде възможност на министрите да вършат своята работа.

На въпрос дали има вече яснота в некоалицията кой ще поеме поста външен министър и дали самата Габриел няма да остане на него, тя отново каза, че към момента няма да коментира имена на министри и да дава каквито и да било индикации. Подчерта, че и за нея сега е най-важно да продължи спокойно да върши работата си като външен министър.

По повод съдбата на нашите моряци, въпреки заявленията от вчера, че те са приети по-скоро като гости, отколкото като пленници, вицепремиерът Габриел заяви:

"Промяна няма, от ден първи и ситуационният център, и екипът в МВнР, заедно със службите в България, и с международните партньори следят ситуацията отблизо. Ние можем само да сме благодарни за доброто отношение и е важно наистина в този момент да запазим дискретност, за да може да си дадем шанс нашите, българските моряци да ги видим отново в страната."