Бизнес Новини

ИНСАИТ представи първия български изкуствен интелект

   
ИНСАИТ представи първия български изкуствен интелект

Институтът ИНСАИТ към Софийския университет представи днес първата платформа с изкуствен интелект BgGPT. "Създаването на BgGPT е една от най-важните и стратегически новини за България в последните години. Това е първата платформа в света за изкуствен интелект на български език от последно поколение", заяви създателят на института проф. Мартин Вечев, цитиран от БГНЕС.

От ИНСАИТ посочват, че BgGPT e специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. В първата си версия платформата може да отговаря на въпроси и да създава кратък текст - моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра. "За разлика от други подобни платформи (ChatGPT, Bard, Bing и други), BgGPT не е корпоративна собственост и ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации”, посочват от МОН.

Разработката е съвместна с Политехниката в Цюрих. Очаква се да бъде напълно достъпна на 3 март.

"Икономиките ще се развиват в съревнование на ползващи платформи, базирани на изкуствен интелект, и такива, които нямат такива. Това, което виждаме пред последните месеци, е, че съревнованието за модели с изкуствен интелект се развива в най-съвременните държави в света. И така както навремето държавите са се разделяли на държави с електричество и компютри и без, след няколко години икономиките ще се разделят на използващи и неизползващи изкуствен интелект. Успехът ще е в това, доколко интегрираме тези платформи", коментира на представянето на платформата премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БНТ.

"Можеш да ползваш и купуваш чужди технологии, огромно предимство е да имаш собствена технология. Първо, това, че България още от 2020 г. осъзна, че тава е стратегически важна и започна да подготвя възможността за реализиране на този проект - започна през април 2022 г. Имаше приемственост. Тази приемственост се изразява и във финансиране, и в осъзнаване колко е важно за развитието на държавата", посочи премиерът.

"Представянето днес на българския ChatGPT е една много важна крачка не само за научноприложните изследвания в България, но и за развитието на българските научни организации и на българското образование", каза и министърът на образованието проф. Галин Цоков. "Ние можем да предоставим тези ресурси в Дигиталната раница, за да се надгради тя с BgGPT и оттам всяко училище да може да има своя система, свързана с изкуствен интелект и възможност за персонализиране на образованието. Това е една огромна възможност за развитие и подобряване на качеството на българската образователна система", посочи той.

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март на адрес https://bggpt.ai. Междувременно ще могат да се правят регистрации от потребители за получаване на предварителен достъп, но той ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации.

ИНСАИТ (Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии) е най-скъпият проект в българското образование. Той бе създаден през 2022 г. в партньорство между СУ и два от водещите технологични университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL. За да привлича докторанти, той дава годишни стипендии от около 40 000 лв. България следва да осигури държавно финансиране за института в размер на 166 млн. лв. до края на 2030 г. До юли м.г. бяха дадени 17 млн. лв., а от частния сектор институтът бе привлякъл средства за проекти за над 30 млн. лв.