Новини Реакция

Тагарев не се интересува от ротацията

   
Тагарев не се интересува от ротацията

Вече не се интересувам от този въпрос (ротацията). Имам изключително сериозни задачи за довършване, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев в кулоарите на парламента по повод предстоящата ротация и визитата си в САЩ.

Той обясни, че в САЩ е присъствал на среща на високо равнище във ВВС за самолетите F-16. Това, което е обсъждано, е "да има бизнес перспективи, не да инвестираме в предприятие, което да разчита само на относително малките бъдещи поръчки на Българската армия".

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов ще се срещне с представители от САЩ, за да договаря как ще се случи тази "бизнес перспектива".

"Такива договорки не са отговорност на Министерството на отбраната. То изпълнява друг проект, свързан с инвестиции на инженерно-технически състав, който се изпълнява много успешно. Това ми даде увереност да предложа да се включим в коалицията F-16, освен с техническа подготовка, и с подготовка на инженерно-технически състав на английски език", посочи Тагарев.

Той допълни, че в САЩ е обсъждана и многонационалната бойна група, намираща се на наша територия, за която има решение да се увеличи до ниво бригада.

"Това представлява интерес и за САЩ, защото има и техни войски тук. За нас представлява интерес, тъй като САЩ като един влиятелен съюзник може да ни помогне да получим гарантирано финансиране по съюзни фондове на такава инфраструктура", каза министърът на отбраната и допълни, че се е говорило и за изграждане на център за поддръжка и ремонт на машините "Страйкър".

Тагарев поясни, че това всъщност не са нови решения, тъй като те се вземат в рамките на НАТО. Срещата му е била с американския заместник-министър на отбраната, представители на Държавния департамент, Съвета по национална сигурност към Белия дом, Агенцията по отбранително сътрудничество, с фирми, неправителствени организации и университети.

Министърът на отбраната коментира и руската пропаганда у нас, която според него се позовава на това, че "ние не познаваме собствената си история".

"Учим я по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл или директно от Кремъл. Трябва да познаваме по-добре собствената си история. Имаме много събития и постижения, с които трябва да се гордеем. Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл и съответно са забравени от хората, не се преподават, не са известни на голяма част от българския народ", смята Тагарев.