Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

15 - 21 януари 2024

Премиерът доволен от екипа си 

Всеки един може да бъде критикуван, включително и аз, но е факт, че кабинетът се справи с огромна част от задачите си. Дори да сменяме министър, ще му благодаря за направеното. Има смисъл от смяна, само ако знаем, че ще дойде човек, който притежава желанието и качествата да се справи. На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новият на Мария Габриел. Това заяви пред Нова тв премиерът Николай Денков от Давос, където участва в Световния икономически форум. 
Съставът на МС трябва да работи заедно, а всеки отделен министър има своята тежест. Доволен съм от екипа", каза още Денков. 

Политиците на 2023 г.

Министър-председателят Денков и вицепремиерът Габриел получиха отличието на Дарик радио „Политици на годината 2023", което ежегодно се връчва на лидерите с най-голямо влияние за развитието на политическия живот в България през изминалата година.

"Най-ценното, което виждам в тази награда е, че има две имена върху нея. Трябва да сменим политическата култура, да покажем, че резултати се получават чрез диалог, търсене на общи решения и аргументи. Опитваме се да дадем личен пример в това отношение, посочи Денков. „За мен наградата е признание и отговорност, каза Габриел. 

Конституция и надконституция

Съдия Белазелков разви позицията си, че чрез тълкуване може да променяме значението на нормите, на принципите, заложени в Конституцията. Това е изключително опасноСпоред него решенията на някои наднационални съдилища имат предимство пред решенията на Конституционния съд. Този човек не разбира свойството и ролята на Конституцията и на националната конституционна система за функционирането на националната държава. Хора с такова мислене нямат място в Конституционния съд. (Из интервю на проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, за Епицентър)

Режисиран избор

Тази много добре режисирана пиеса се заключва в нещо, което каза Десислава Атанасова по време на изслушването и което е квинтесенцията на начина, по който Народното събрание избира хора - независимо дали става въпрос за Конституционния съд, Комисията по досиетата или Сметната палата. Тя каза - Народното събрание се забави с тази процедура, защото нямаше политическа готовност. Това показва, че НС не избира хора на лидерските позиции в държавата, когато им изтече мандатът, а тогава, когато реши, че има политическа готовност. Когато политическите договорки са стигнали до конкретните имена. Както видяхме, цялата процедура е добре режисирана.(Биляна Гяурова, председател на Българския институт за правни инициативи, БНР)

Дъното е безгранично

В Конституционния съд сме виждали какви ли не попълнения и странности, ДС, номенклатури и всякакви недоразумения, тъй че и това не би трябвало да ни стъписва особено. Номинацията на ГЕРБ обаче е поредното доказателство колко драстично са паднали критериите. Ако опитът като юрисконсулт в психодиспансер може да ти помогне да се оправиш в ГЕРБ, това не означава автоматично, че ставаш за конституционен съдия. 

КС е принизен до място за трудоустрояване след вярна служба към партията. 9 години мандат, една от най-високите държавни заплати, привилегировано пенсиониране след мандата. Дори да приемем, че Атанасова има нужните високи нравствени и професионални качества за тази длъжност, тя трудно ще ни убеди, че утре просто ще се събуди политически неутрална.  (Из коментар на Доротея Дачкова в „Сега“)

Отново за царските имоти

Софийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66 недвижими имота,върнати преди повече от 20 г. на Симеон Саксгобургготски, който тогава беше премиерИмотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка и са по последното висящо дело с т.нар. царска реституция. Ако решението на съда (което е неокончателно) остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на човека за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро.

Между два и три лева за храноден

Мухъл и претъпкани стаи, оскъдна храна без месо, плодове и зеленчуци, липса на лекари и чести изолации – такива ужаси от държавните психиатрични болници в Бяла, Раднево, Ловеч и Карлуково разкриха проверки, извършени миналата година от администрацията на омбудсмана, съобщава «Сега»Материалните условия са определени като „унизителни“. Здравният министър Хинков съобщи в отговор на депутатски въпрос, че парите за храноден на пациент в психиатрията в Бяла са 2,01 лв., в Ловеч - 2,57 лв., а в Раднево – 3,15 лв. Баните и тоалетните са в ужасно състояние, а в стаите са настанени много повече хора от позволеното. В Раднево две отделения се отопляват с по един голям калорифер на етаж в коридор зад метална решетка и вратите на болничните стаи сапостоянно отворени, за да се отопляват всички пациенти. 

Подвигът на Списаревски оставал непознат

"Едно от обясненията ми за руската пропаганда у нас е, че ние не познаваме собствената си история. Учим я по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл или директно от Кремъл. Имаме много събития и постижения, с които трябва да се гордеем. Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл и са забравени от хората, не се преподават, не са известни на голяма част от българския народ". Така военният министър Тодор Тагарев разясни пред журналисти предложението си учебниците по история, медиите и социалните мрежи да се прегледат за руска пропаганда. За това той говори в дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ.

Министърът даде пример с офицера Димитър Списаревски. "Малко хора го знаят, никога не сме го учили. Достоен български офицер, изключително интелигентен, който дава живота си, защитавайки София от бомбардировки. Загива на 27-годишна възраст, преди три седмици отбелязахме 80 години от неговия подвиг. Това не е известно в България, а говорим за някой си Альоша, който никога не е воювал на наша територия, обясни Тагарев".

Блеър става български съветник

Бившият британски премиер Тони Блеър и неговият Институт за глобална промяна ще консултират страната ни по отношение на борбата с корупцията, специалните служби, въвеждането на изкуствения интелект в управлението на държавата и работата с гражданите. Освен това той ще бъде застъпник на българските приоритети като членство в еврозоната и сухопътния Шенген, още по-силно интегриране в НАТО и гарантиране на сигурност срещу глобалните заплахи. За това са се договорили в Давос Блеър и премиерът Николай Денков, съобщи правителствената пресслужба.

40 държави разчитат на експертна помощ от института на Блеър, чийто приходи за миналата година са 140 млн. долара, като значителна част от тях идват от съветване на чужди правителства, съобщи “Файненшъл таймс”. 

Скандалът с имоти на управляващи се разраства

"Апартаментгейт" 2.0 е на дневен ред, позацапвайки образа на устременото към ротация  правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, подкрепяно от ДПС. В основата на скандала са министърът на финансите Асен Василев и депутатът Даниел Лорер, чиято съпруга Виолета Лорер е шеф на кабинета на финансовия министър. Това е случай, различен от първия “Апартаментгейт” - за продажба на луксозни апартаменти на занижени цени, след който с партийни и министерски постове се разделиха видни лица на ГЕРБ начело с Цветан Цветанов.

Софийската градска прокуратура проверява сигнал от Гражданско сдружение "Боец" срещу Василев, Лорер и Станислава Арнаудова за съмнителни имотни сделки и корупция.

Съветвам министъра на финансите да излезе да дообясни някои неясноти за случая, да изчисти ситуацията около себе си, посочи пред Дарик радио премиерът Николай Денков. 

До момента и Василев, и Лорер дадоха съвсем кратки обяснения и отказаха да отговарят на допълнителни въпроси. 

Дадените от двамата обяснения не само не проясняват ситуацията, но и засилват съмненията. От документите по сделките стават ясни и други ключови детайли, които правят връзката с купувача още по-проблемна, коментира журналистката от "Сега" Таня Петрова.

С гласуването си им дадохме баницата

Христо Иванов взе достатъчно пари от американските фондации за съдебната реформа. Борислав Белазелков получи грантоветенаписа законопроектите по всички американски програми,но все пак има 30 години стаж като съдия, може да разбира решенията на КС и да ги пише. Влизането на Деси Анатасова в КС означава край на нейната политическа кариера. Надежда Йорданова беше секретарка на Христо Иванов, а бившата министърка на туризма - на Валери Симеонов. Мария Габриел е третата видна секретарка, която отговаря за българската външна политика в изключително важен момент. Тези, които раздават постовете, не се интересуват дали един човек става или не, но ние сме им дали баницата с гласуването си. (Татяна Дончева, БНТ)

Шенген скара работодателите

Шефовете на работодателските организации се сдърпаха на тема трябва ли България да бойкотира австрийските стоки в отговор на пречките, които Австрия създава за пълноправното ни членство в Шенген. Председателите на БСК и БТПП остро опонираха по време на пресконференция на колегата си Васил Велев, който оглавява АИКБ, и който за пореден път призова страната ни да спре да купува австрийски стоки, съобщи «Сега». "Приемането на България в шенгенското пространство по въздух и вода може да се смята за успех, само ако бързо се последва от приемане и по суша, каза Велев.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов налагането на санкции за австрийския бизнес е неконструктивно, защото ще се отрази негативно на инвестициите в България. Шефът на БСК Добрин Митрев също опонира на Велев. "Не мога да си представя, че може да откажем да купуваме електроенергия", каза той, имайки предвид, че австрийската ЕVN снабдява с електроенергия цяла Югоизточна България. Въпреки разменените искри Велев не се отказа от позицията си и дори призова България да налага вето на австрийски инициативи в ЕС и да накаже Австрия като въведе допълнителна такса за транзитния пренос на руски газ.

Камък удря гърнето

Българският бизнес се чуди защо му скърца търговията с Европа и намира причината след недълъг размисъл. Това е Австрия. Запънала се е антишенгенски на пътя на родните тирове и отказва да се отмести. Щом е така - бойкот на всичко австрийско! Не им щем стоките, не им щем бензина и нафтата, не им щем банковите и туристичесите услуги. И на виенско колело няма да се качваме. При такава заплаха Виена ще трепне, колкото камъкът ще трепне, щом го удари гърнето. 

Всяка асиметрична реакция може да навреди повече на България, отколкото на Австрия. Дори може да ни навлече укори от други държави и от ЕК за нечестни търговски практики. Ще бъде грешка да го свеждаме до двустранен спор. (Из коментар на Светослав Терзиев в „Сега“)

Отново последни в Европа

България е единствената държава в света, която в продължение на 30 г. неизменно е в тройката на страните с най-висок отрицателен естествен прираст, а населението е намаляло с около 2 млн. души. Страната ни е и водеща по преждевременна смъртност на населението в целия свят, с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС и с най-застаряло население. 70% от България ще е демографска пустиня с под 10 души на кв. км до 2040 г., ако не вземем мерки. (Доц. Георги Бърдаров на среща-дискусия в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в интервю в «24 часа».)

Накъде вървят ПП и ДБ 

Десницата не полага особени усилия да разшири влиянието си в страната, а се е хванала като удавник за сламка за сглобката с ГЕРБ и ДПС. И точно това я поставя в огромната опасност да пропадне напълно при следващите няколко години. А усилията й всячески да съхрани сглобката изобщо не помагат това положение да се промени. Десните избиратели обаче не са нито глухи, нито слепи, нито глупави. И цялата поредица от сделки с политиците, които уж трябваше да сваляме, чегъртаме и подменяме, все повече ги отвращава. (Из коментар на Людмил Илиев в „Сега“)

Да не правим от загубата победа

Корнелия, не ставай нов Станишев. С тези думи Румен Овчаров се обърнал към Нинова на пленума на БСП в събота, съобщава „24 часа“. Изказването му било провокирано от анализа на ръководството за представянето на партията на местния вот. Да не се опитваме да правим от загубата победа, заявил Овчаров и посочил, че БСП има с 35% по-нисък резултат, загубила е 160 хил. гласа, съветниците са с 250 по-малко, в някои региони изобщо я няма, а от кметовете, които обявява за свои, не всички са нейни. Подкрепял съм Корнелия, но за съжаление с Корнелия по-добър резултат няма да имаме, изненадал залата Овчаров, който бе един от хората, които най-силно подкрепяха Нинова, когато встъпи на лидерския пост, но от 3 г. насам на пленуми не спестява критиките си към нея. 

В очакване на трети дунавски мост

Европейската комисия ще осигури половината от финансирането за предпроектното проучване за строителството на втори мост на река Дунав край Русе, съобщи "Дневник". В края на декември еврокомисарят по транспорта Адина Валеан каза, че българско-румънският проект ще бъде финансиран чрез компонента за военна мобилност на Механизма за свързаност. Целта е подобряване на гражданската и военната мобилност.

След проучване ще се реши дали мостът ще бъде шосеен или смесен с жп линия. Общата стойност е 13 835 779 евро, със съфинансиране по 50% от двете държави и принос на ЕС. България съобщи, че нейният дял ще възлезе на 1.4 млн. евро. Двете държави в момента са свързани с два моста - между Русе и Гюргево, построен през 1954 г., и между Видин и Калафат - открит през 2013 г.

Ракетни комплекси на САЩ в България

Седем от осемте самолета, които са договорени, са в различни фази на асемблиране и е постигнат производствен капацитет, който позволява да бъдат построени, произведени без забавяне и следващите осем самолета. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев от парламентарната трибуна. По думите му се водят разговори със САЩ за разполагане на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси на българска територия в изпълнение решението на Народното събрание от 8 декември за усилване на отбранителните способности. 

Ще възкръсне ли напояването

Възстановяването на напояването в България е приоритет на Министерството на земеделието и храните. Поземлените отношения и хидромелиорациите са базата, на която се развива земеделието. В миналото сме имали най-добрата напоителна система на най-високо световно ниво, посочи земеделският министър Кирил Вътев по време на първия Консултативен съвет по хидромелиорации и поливно земеделие. Вече са открити 10 строителни площадки от общо 24 проекта на „Напоителни системи“ за възстановяване на поливните съоръжения. 

Пенсионерите са 2 040 922

4317,82 лв. е средната пенсия на малцината привилегировани, за които не важи таванът. Към момента има само четирима души в държавата, чиято пенсия надхвърля тавана от 3400 лв. (основен размер, а не общата сума с различните добавки). По Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не важи за президент и вицепрезидент на България, председател на Народното събрание, министър-председател или конституционен съдия. Тези, за които ограничението е в сила, са 2084 и те получават 3400 лв. Средната пенсия за страната за януари е 749,91, но в София тя е 930,87 лв., а в Кърджали - 592 лв. Броят на пенсионерите е 2 040 922 души от началото на тази година - с 1884 повече в сравнение с 2023 г. 

 

Не си правете илюзии

 

“Оправяйте се със Зеленски, ние имаме избори. Оставете ни да се готвим, защото ако загубим и Тръмп дойде на власт, на вас ще ви се стъжни.“ 

Така би трябвало да изглежда посланието, което Вашингтон е изпратил до европейските столици. По този начин западните уверения “Ще бъдем с вас докато трябва“ няма да се окажат празна приказка и Киев няма да се оплаква, че е изоставен.

 

За Англия и Япония е лесно - ще дават пари, оръжия и системи. От нас, понеже нямаме пари, ще се иска пряко и ентусиазирано ангажиране с войната. Затова и военният министър Тагарев бе привикан във Вашингтон. Там получи ясни заповеди. Една от тях е: приемате нови американски военни контингенти. Че това ни превръща от недружеска във враждебна, дори вражеска за Русия страна, за Америка няма значение. Няма и за управниците. За България има - тя става цел на руските ракети. (Васил Василев в предаването “Не се страхувай“, Евроком)

САЩ ще помага за инфраструктурата

При посещението си в САЩ дискутирахме многонационалната бойна група на наша територия, в каква степен сме готови да осигурим съюзниците, които вече се намират в страната ни, и възвръщането на допълнителни сили, когато това се наложи, обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев в парламента. И подчерта, че у нас има и американски военни, а САЩ може да помогне на България да получи пари за изграждането на допълнителна инфраструктура. Обсъдено било и изграждането у нас на център за ремонт на бойни машини "Страйкър".

Зелената измама

България внася ток, защото е изгодно. От газовите и въглищните централи в Македония и Турция той е по-евтин, защото те не плащат въглеродни квоти, каквито България и страните от ЕС плащат. Предстоящото изграждане на нови два реактора на АЕЦ "Козлодуй" може би няма да е достатъчно и вероятно ще трябва да бъдат добавени още два. Големите компании вече са изтрезнели и са разбрали, че т.нар. зелена сделка е една зелена измама, защото не е възможно с темповете, които ни налагат, да стане това заместване по отношение на енергията. Видяха, че това силово налагано по административен път няма да стане. (Енергийният експерт Красимир Манов, БНР)

Един паметник - много въпроси

Демонтирането на Паметника на Съветската армия по документи е обяснено като демонтаж за ремонт и след това връщане на същото място. За мен темата създава няколко културни риска извън политиката. Първо – ако има намерение този паметник да бъде местен, то трябва да бъде ясно къде. Скулптурите в този паметник имат художествена стойност, защото техните автори са едни от най-сериозните български скулптори. Друг е въпросът за неговото пропагандно значение. Но това е нещо, което трябва да се опази. Не трябва да се претопява, да се загубва или негови части да изчезват. (Тома Биков, председател на парламентарната Комисия по културата и медиите, депутат от ГЕРБ, из интервю за „Гласове“)

«Никога няма да простим»

Държавната дума в Русия прие декларация, с която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша". Председателят Вячеслав Володим предупреди властите в Пловдив да не забравят за последствията в случай, че бъде премахнат. "Никога няма да простим", каза той, цитиран от БНТ. 

Депутатите като парашутисти

През годините политиците напълно съзнателно се възползваха от недомислиците на конституцията, за да се откъснат още повече от избирателите, за да се превърнат в каста, в принцове по рождение и братя на боговете. Липсата на отговорност пред избирателите отвърза ръцете на политическите централи, които усвоиха до тънкост практиката с "назначените депутати" - парашутисти, които се спускат на челни, избираеми места в листите на многомандатните избирателни райони. Вие сте роден в Габрово, живеете в София, но заставате начело на листата в Ловеч. От Дулово сте, сега сте софиянка - получавате първото място в Русе. Нямаш нищо общо с Перник, начело на листата си. На едни избори лидерът е водач в София, на други - в Пловдив. Конкурентният лидер също редува София с Пловдив и ВарнаИмаше депутат, който в рамките на три избора се появи като кандидат от три избирателни района. Всички те са парашутисти, чиято връзка с избирателния район се ражда и умира в рамките на изборния ден. (Из коментар на Петьо Цеков в „Сега“)

Какво става на козлодуйския бряг

Проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, която е 100% собственост на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, е с ново ръководство. Изпълнителен директор е бившият изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов, а в борда влизат изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, Свилен Спасов, Алекс Нестор и Янко Джинков.

Свилен Спасов е доктор на техническите науки и член на Европейския съвет за външна политика. От 2005 г. работи в областта на енергетиката. Притежава собствена консултантска компания. През 2010 г. сключва договор с Уестингхаус във връзка с инвестиционните намерения на компанията за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Отговарял е до 2018 г. за бизнеса на „Уестингхаус” в България.
Петьо Иванов е бил изпълнителен директор на БЕХ, ръководил е „Булгаргаз“ и „Финансов контролинг”, бил е главен счетоводител в НЕК и председател на борда на АЕЦ „Козлодуй“. 

Алекс Нестор е канадски гражданин от български произход, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, а от ноември 2023 г. президент на новоучредената Канадска търговска камара в България. В България е бил изпълнителен директор на канадската компания „Дънди прешъс метълс”, член на борда и вицепрезидент на Американската търговска камара и неин и.д. изпълнителен директор.
Името на Янко Джинков до момента не е свързвано с енергийни инвестиции. Работил е в Съвета на директорите на държавната компания „Консолид Комерс“ ЕАД. Има участия в търговски фирми като собственик или управляващ.
Валентин Николов се завърна на поста изпълнителен директор на АЕЦ през август м.г. Той заемаше същия пост, когато стартираха първите дейности за нова мощност в Козлодуй. Бил е изпълнителен директор на БЕХ, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, както и в ръководствата на НЕК и НЗОК. Бивш депутат от ГЕРБ.

 

Санкциите не промениха изхода на войната

Очевидно е, че Русия победи западния режим на санкции, който трябваше да навреди на икономиката ѝ и да я принуди да напусне Украйна. Вместо да се срине, тя расте с бързи темпове. Ръстът на БВП през 2023 г. ще надхвърли 3%. По ирония на съдбата Русия се справя по-добре от тези, които наложиха санкции срещу нея. Икономиката на САЩ нарасна с 2,4%, Германия се сви, а ЕС отбеляза ръст от по-малко от 1%.

Как го направиха? Много просто. Руснаците разполагат с много злато, зърно, петрол и приятели и използваха всичко това ефективно, за да победят санкциите. В момента Русия изнася 7,5 млн. барела петрол на ден, което е само малко по-малко от Саудитска Арабия. Руснаците се обърнаха към приятели като Иран, Турция, Китай, Северна Корея и Киргизстан, за да помогнат за доставките на високотехнологични стоки. Русия остава най-големият производител и износител на диаманти в света. Въпреки санкциите, делът на Русия в световния износ на пшеница се е увеличил за две години.("Нюзуик")

Въвежда се наблюдение на свръхбогатите

Таван от 10 хил. евро за плащания на ръка в целия ЕС предвижда в споразумение между страните членки и Европейския парламент. Неговата цел е да защити европейските граждани и финансовата система на Евросъюза от прането на пари и финансирането на тероризма. Задължените субекти ще трябва да удостоверят самоличността на лицето, което извършва плащане кеш от 3 хил. до 10 хил. евро. Същевременно страните членки ще могат да въведат и по-нисък таван за плащания на ръка, ако пожелаят. По настояване на евродепутатите ще бъде въведено засилено наблюдение на свръхбогатите хора. 

Локомотивът на Европа не се движи

Германската икономика навлезе в рецесия през 2023 г. с 0,3% спад на БВП, предизвикан от кризата в индустриалния сектор, който страда от енергийни разходи и затруднения при износа. Все повече компании в страната обявяват фалит. Локомотивът на Европа не се движи, пише италианският ежедневник "Кориере де ла Сера"Опасенията са, че затрудненията на Германия ще се прехвърлят върху останалата част от Европа. Италия може да усети ефектите от германското забавяне повече от другите. Берлин е водещият пазар за италианския износ. През 2022 г. търговският обмен между двете държави е достигнал 168,5 млрд. евро. Слабостта на Германия може да засегне италианските индустрии, които са по-интегрирани в глобалните вериги за създаване на стойност, прогнозира изданието.

Бронираните автомобили остават на мода 

На 3 февруари се очаква да пристигне чисто новият брониран "Мерцедес" на стойност 1 230 000 лв., поръчан от НСО преди повече от година за ползване от президента и произведен специално за него в Германия. Цената е висока най-вече заради изискването да бъде бронирана, да издържа на куршуми, взривове и всякакви боеприпаси. И в момента държавният глава се придвижва с брониран "Мерцедес", закупен през 2016 г., който се оценава като остарял и непокриващ критериите за сигурност. Другите две коли, поръчани от НСО, ще отговарят на същите критерии и също ще струват по 1 милион и 200 хил., съобщава «Епицентър».

Богатите стават още по-богати

Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатство от 405 млрд. до 869 млрд. долара от 2020 г. насам – това е с 14 млн. на час. На този фон близо 5 млрд. души са станали по-бедни. Ако настоящите тенденции се запазят, то в рамките на едно десетилетие светът ще бъде свидетел на първия си трилионер, а бедността няма да бъде изкоренена още 229 години. Това разкрива доклад на "Оксфам", неправителствената организация за борба с бедността, предаде БТА. Сега милиардерите са с 3,3 трилиона долара по-богати в сравнение с 2020 г. Богатството им е нараснало три пъти по-бързо от темпа на инфлация. Въпреки че представляват едва 21% от световното население, богатите страни от Глобалния север притежават 69% от световното богатство и са дом на 74% от милиардерите по света, отчита "Оксфам".

Започва учение "Непоколебим защитник"

Тези дни НАТО ще започне най-голямото си военно учение от Студената война насам, известно като "Непоколебим защитник 2024", което ще продължи до пролетта.  Мащабните маневри на териториите на балтийските държави, Полша и Германия, в които ще участват 90 хил. военнослужещи50 кораба, 80 самолета и над 1100 бойни машини на страните от Aлианса, ще тестват способността на Северноатлантическия алианс да реагира на конфликт, причинен от противник като Русия, съобщава Ройтерс. Бойни контингенти от всичките 31 страни членки, както и Швеция, която миналата година кандидатства за членство в НАТО, ще участват в симулация за отблъскване на руска атака. Учението ще ангажира придвижването на бойни части от територията на САЩ до границата с Русия. 

НАТО на думи заявява, че не търси конфронтация с Русия, но всъщност продължава да демонстрира сила буквално пред портите ни, коментира руското външно министерство. 

НАТО се подготвя за война

"НАТО трябва да се подготви за война с Русия през следващите две десетилетияТрябва да осъзнаем, че мирът не е даденост и затова ние, силите на НАТО, се готвим за конфликт с Русия, каза пред репортери председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер след срещата на началниците на генералните щабове на страните-членки на алианса и Швеция на 17-18 януари, съобщи "Дейли телеграф"Германски експерти смятат, че е възможен въоръжен сблъсък между Русия и НАТО. Този сценарий може да се развие след пет до осем години, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус в интервю пред Der Tagesspiegel. Той все още не смята за вероятна атака от страна на Русия срещу НАТО, но е склонен да се довери на изявленията на експертите. 

Откровения

Десислава Атанасова: За мен се каза доста през последните дни и днес в пленарна зала. Всички вие знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. Надявам се сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. В дебата се ражда истината. Благодаря, че съм имала възможността да отстоявам истината и да получавам уроците от пленарната зала на Народното събрание. За мен беше чест. (В парламента след избирането й за член на Конституционния съд)

Тодор Тагарев: САЩ гледат на България като на съюзник с изключително важна роля, имайки предвид ситуацията в областта на сигурността  в нашия регион. Ние имаме решения за разполагане на многонационална бойна група на наша територия, която може да нарасне до около 5 хил. военнослужещи, когато се наложи. Всяка държава, която домакинства такива съюзни сили, има задължение да осигури поддръжката и затова се дискутират проблеми като развитие на инфраструктурата. Тя се развива главно в граждански интерес, но по начин, по който може да осигури развръщането на съюзни сили на наша територия. (В предаването „Панорама“ на БНТ)

Доналд Тръмп: Разбирах се с Путин. Знаете ли, добре е да се разбираме с хора като Путин. Имах разговори с председателя Си, имам страхотни отношения. Добре е да се разбираш с хора, които имат мощни ядрени оръжия. Унгарският премиер Орбан е умен, брилянтен човек, много уважаван. Светът никога не е бил толкова близо до началото на Третата световна война. При президента Байдън САЩ се превърнаха в слаба и неефективна държава. Мнението на американците не се взема предвид. (В интервю за тв Fox News)

Вести от България

Владеенето на български език става задължително изискване за придобиване на българско гражданство, реши на първо четене парламентарната правна комисия.

Грандиозно национално турне 2024 подготвя Лили Иванова. От април до ноември тя ще има концерти в 19 малки и големи града. Неофициалният старт ще бъде на 6 март в Брюксел, където тя ще пее в емблематичната зала “FLAGEY” по покана и под патронажа на евродепутата от ДПС Илхан Кючюк.

Уникален български килим краси дома на крал Чарлз III в Уелс. Поръчал го веднага след коронацията. Дело е на майстори от единствения у нас цех за тъкани килими в пазарджишкото градче Костандово. Началото на този бизнес поставя Нено Парпулов с цялото си семейство. Техни тъкани килими притежават Версай, Бъкингамският дворец, лятната резиденция на кралица Виктория, внучката на Уинстън Чърчил, Мик Джагър и много други.

17 години след членството на България в ЕС съдът в Люксембург отмени и последното ограничение за гражданите на съюза да придобиват земеделска земя в България.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравето, инициирани от ИТН, с които се въвеждат т. нар. специализирани здравни автомобили (мобилни манипулационни), които да пътуват до населени места без общопрактикуващи лекари в тях. Предвижда се и ново административно звено, което да се занимава с добитите здравни данни за населението в отдалечени места. 

Депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев ще е председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения"Проруска партия оглави контрола на българските спецслужби. Това е ужасяващ пробив в националната ни сигурност",коментира по този повод Делян Пеевски в кулоарите на НС.

Заседанията на общинските съвети ще бъдат излъчвани в реално време на интернет страниците на съответните общини, а питанията към кметовете и техните отговори ще бъдат публикувани, реши парламентът с приетите промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Извинителните е-бележки за ученици да станат безплатни, като бъдат включени в пакета здравни дейности, гарантирани от бюджета на здравната каса. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева от здравния министър, председателя на ресорната парламентарна комисия и шефа на БЛС. Поводът са жалби и сигнали на родители заради наложилата се практика за определяне на таксите, събирани от личните лекари за издаването на е-бележките. В социалните мрежи родители сигнализират, че сумите стигат до 57 лв.

Между 16% и 500% в различните общини е увеличението на местните данъци и такси през 2024 г., съобщава "Сега". В София, Пловдив и Варна те остават непроменени. Лидер в поскъпването е община Златица.  От големите градове "ударници" са Бургас - таксата за битов отпадък се увеличава с 30%, и Русе, където имотният данък се вдига с 50%. 

България отбелязва най-голям ръст в ЕС по продажби на нови автомобили през 2023 г. – с 31.5% повече в сравнение с 2022 г. Като абсолютни бройки обаче купените 37 724 нови леки коли са далеч от показателите дори на по-слабо населени страни. В Хърватия например сделките са с 20 хил. повече, въпреки че населението от под 4 млн. души.

Автобус-амфибия, купен за 900 хил. евро от Унгария от окръжния съвет на град Кълъраш, ще превозва пътници през Дунав между Румъния и България. Превозното средство е с 35 места и ще изпълнява ролята на ферибот само за пътници между Кълъраш и Силистра.

През 2022 г. броят на браковете в България е над 26 хил., а на разводите - около 10 хил. Средната продължителност на брака е 15 години и половина. 

Вести от света

200 евро глоба и без книжка за два месеца е наказанието в Гърция за шофьор, който си изхвърли фаса през прозореца на колата. Глоба може да му бъде наложена и от противопожарната служба. Водачи, които пушат по време на шофиране, ще се глобяват с 1500 евро, като това се отнася не само за водача на автомобила, но и за всеки друг пътник, който пуши в присъствието на дете под 12 години в автомобила. Ако превозното средство е за обществено ползване, санкциите са 3000 евро глоба и лишаване за един месец от шофьорска книжка.

Общо около 380 хил. е броят на незаконните преминавания на външната граница на ЕС през 2023 г., което се дължи на увеличението на броя на пристигащите през Средиземноморския регион, сочат предварителни изчисления на "Фронтекс". Това е най-високото ниво от 2016 г. насам и представлява 17% увеличение спрямо 2022 г. 

Полският Конституционен съд отхвърли като незаконни плановете за ликвидиране на държавните радио, телевизия и информационна агенция, които според новото проевропейско коалиционно правителство са се превърнали в пропагандни канали за управлявалата преди това десница, предаде Ройтерс.

Москва и Техеран ще подпишат голямо междудържавно споразумение за военнотехническото сътрудничество, стана ясно след телефонни разговори между министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и неговия ирански колега Мохамад Ащиани, предаде ТАСС

Принцът на Бруней вдигна най-пищната сватба, която продължи десет дни и събра държавни глави и кралски особи от Близкия изток. 32-годишният младоженец Абдул Матийн, получил образование във Великобритания и офицер от Кралските въоръжени сили, е десетото дете и четвърти син на султана на Бруней. 29-годишната му съпруга, която управлява модна и туристическа компания, е внучка на кралски съветник. Мюсюлманската монархия е разположена на остров Борнео в Югоизточна Азия и е една от най-богатите в света заради приходите от петролни и газови залежи.

Из архива

Никой на никого не вярва 

Живеем в някаква пиеса на абсурда, в която кражбите, лъжата, убийствата, насилието, грубият материализъм, погребаните морални и духовни стойности са декорът, на който слабите политически актьори с години се упражняват с диалози, които биха засрамили и най-циничните каруцари. Вижте каруцарския език на народните избраници! Това е нашият “политически елит” с неговия заразяващ пример. Човешкият живот няма никаква стойност. Новите промени, градът гето не може да ни върне топлината и уюта на човешкия дом. 

Общественото и политическо разложение е потресаващо. Никой на никого не вярва. Лъжата и съзиданието се слагат под един знаменател. Времето, което ни даде възможност да преосмислим собствената си история, беше проиграно като възможност и за оценка на миналото и за историческо покаяние. Ние се разделихме и в смъртта на наши и ваши. В кое Народно събрание, коя политическа сила направи реална оценка и на своята отговорност, и на националната ни история, за да стигнем до национално помирение и покаяние? 

Всеки може да те пребие за 5 лв. или затова, че не го харесваш, да ти забие ножа в гърдите. За едно автомобилно засичане са готови да се претрепят. Какво означава насилието в училище - от кого гледат и откъде е тази жестокост и липса на милост у тези деца. Ние изградихме един модерен свят, в който всичко е достъпно - от обикновеното оръжие и куршума до тоталното медийно разложение. Съзнателно се отглежда и полива безпаметието от всички, на които паметта пречи да се чувстват по-значими, отколкото са. Става дума и за история, и за политика, и за духовна култура. Паметта е мярка, която не би трябвало да губим, ако искаме да продължим с това, което е постигнато преди нас. 

Ужасът, който сътвори съвременният свят, дойде след определени действия, поведение и интереси на т.нар. Велики сили и техните „цивилизационни избори”. Дойде време, когато всички ще трябва да плащаме за тяхното безумие. Няма разумна и оправдана политика, която носи смърт. Цивилизационният избор е политическа демагогия. Ако т.нар. европейски елит допусне провала на идеята за обединена Европа, това означава връщането й към една история, която нищо не помни освен войни и насилие. Трябва да си даваме сметка кой печели от една слаба и разделена Европа. И причината няма да е бежанската вълна, а тези, които я предизвикаха. (Художникът Светин Русев (1933-2018), из интервюта в столични вестници)