Новини Реакция

Депутати от ДБ готови със закон да си върнем от Москва морския комплекс Камчия

   
Депутати от ДБ готови със закон да си върнем от Москва морския комплекс Камчия

Депутати от "Демократична България" са готови със законопроект за изземването на комплекс "Камчия" край Северното Черноморие от Русия и връщането във владение на българската държава на 300 дка, които са предоставени за стопанисване на кметството в Москва. Това съобщи депутатът Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук. Той е съавтор на проекта заедно с бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова. Двамата ще го предложат за одобрение на ПГ на ПП-ДБ.

"Връщането на комплекс "Камчия" и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица, са ни приоритет, заявен още през 2023 г. Затова днес заедно с Надежда Йорданова ще предложим на парламентарната ни група нов законопроект, решаващ този проблем. Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна", мотивира се Мирчев.

"Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", обяснява депутатът от "Демократична България". Проектът предвижда и замразяване на руските имоти у нас.

"В законопроекта ще предложим и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на МВнР, с цел гарантиране на правата на трети лица. Очакваме да получим подкрепа и от останалите парламентарни групи, тъй като това е от първостепенен интерес за страната ни", апелира Ивайло Мирчев. Идеята е стара, а първа бившата ни посланичка в САЩ Елена Поптодорова я формулира като предложение още в началото на войната в Украйна с аргумента, че България трябва да си върне контрола над зона Камчия.