Анализи

Премиерът инспектира свлачище на крайбрежната алея във Варна

   
Премиерът инспектира свлачище на крайбрежната алея във Варна

Очевидно е, че брегоукрепителните дейности в страната са изоставени от десетилетия, ще са нужни милиарди за укрепване на свлачищата по цялото Черноморие и по поречието на българския дунавски бряг. 

 

Това заяви премиерът Николай Денков във Варна, след като разгледа срутил се бряг на крайбрежната алея заедно с кмета Благомир Коцев. 

 

Целият черноморски бряг в северната част на страната е свлачищен, каза кметът Благомир Коцев. Според него би било най-добре да се направи единен проект за района. За пример Коцев даде Румъния, където е създадена специална държавна агенция, а дейностите са финансирани с европейски средства. Там вече е завършен мащабен брегоукрепителен проект, допълни Коцев. 

 

Той увери, че общината ще направи каквото е необходимо преди началото на туристическия сезон за укрепването на крайбрежната алея, но смята, че това са мерки по-скоро от спешен порядък, отколкото за цялостното разрешаване на проблема, което е ангажимент на държавата. 

 

Ще бъде направена програма за брегоукрепването в страната, но е необходимо да бъдат разработени научно обосновани проекти, каза още премиерът Денков.