Новини Реакция

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС скоростно отнемат комисия от Възраждане

   
ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС скоростно отнемат комисия от Възраждане

ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ скоростно се захванаха да променят правилника на парламента, за да отнемат комисия на "Възраждане". Вчера вечерта лидерите на "сглобката" Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов внесоха проекторешение за промяна на Правилника на НС, с което предлагат комисията за контрол над службите за сигурност и използването на специални разузнавателни средства да бъде извадена от тези, които са на ротация. Вносителите искат единствено комисията по конституционни въпроси да се формира на паритетен принцип. Комисията по СРС-тата в момента се ръководи от Николай Дренчев, депутатът от "Възраждане", който в ефира на обществената телевизия заяви, че единствената грешка на Русия е, че не успяла да направи блицкриг в Украйна.

Утре, в почивката на пленарното заседание, е свикана извънредна правна комисия с единствена точка - проекторешения за промяна на Правилника на НС. Освен предложенията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще се гласува и текстът на ИТН. Нагласите са поправките да минат още в сряда, когато на "Възраждане" ще бъде отнето председателското място.

Казусът с "Възраждане" възникна в петък, по време на дебатите за избор на конституционни съдии. Тогава Делян Пеевски влезе в сблъсък с Костадин Костадинов ("Възраждане"), като двамата председатели на парламентарни групи си крещяха в пленарна зала. Веднага след гласуването Пеевски заяви, че има скандал в парламента, както и че "проруска партия не може да заема този пост, защото това може да е риск за националната сигурност". Той даде заявка, че тази грешка ще бъде поправена. Речено-сторено - четири дни по-късно "сглобката" ще се поправи и ще избере свой председател на комисията.