Бизнес Новини

Жозеп Борел: ЕС скоро ще вземе решение за използване на лихвите от запорираното руско имущество

   
Жозеп Борел: ЕС скоро ще вземе решение за използване на лихвите от запорираното руско имущество

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване скоро да се постигне общоевропейско решение за използване на лихвите от запорираното руско имущество в полза на Украйна, пише бТА. Имаме политическо споразумение да завършим работата на основата на предложението за използване на приходите от това имущество. Почти съм сигурен, че скоро ще бъде готово, каза Борел на пресконференция след първото за годината заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той отбеляза, че към разговора чрез видеоконферентна връзка се е включил украинският външен министър Дмитро Кулеба за обсъждане на обстановката в неговата страна. В обобщение, Русия по същество не напредва на фронта, понася много жертви, а в навечерието на преизбирането на руския президент Владимир Путин през март, той продължава с въздушните удари по Украйна, посочи Борел. Украйна постига важни военни успехи, включително в Черно море, където руският флот бе принуден да се оттегли в източната част на Крим, добави той. Министрите от ЕС са на мнение, че трябва да направим за Украйна повече и по-бързо - с финансиране, военна помощ и обучение на украински военни, посочи Борел и съобщи, че в началото на февруари му предстои пътуване до Киев. Той изрази надежда ЕС да постигне съгласие за увеличение с пет милиарда евро на средствата за военна помощ за украинските сили.

По въпроса за Близкия изток след нападението на "Хамас" срещу Израел през октомври миналата година Борел призова за мирна конференция. Още сега трябва да започнем подготовката за мирна конференция, която да намери трайно решение, настоя той. По неговите думи има чернова за мирен план, който предвижда обособяването на държава Палестина.

Продължаването на избиването и страданието на палестинците няма да помогне в битката срещу "Хамас" и неговата идеология, няма да направи Израел по-сигурен, заяви Борел. Той призова за търсене на решение с широко участие на международните партньори. Трябва да насочим усилията към предоставянето на хуманитарна помощ, каза Борел. Той посочи, че за осигуряване на хуманитарните доставки е необходимо спиране на сраженията.

По неговите думи в ЕС има принципно съгласие за изпращане на военноморска мисия в Червено море. Върховният представител уточни, че предстои да бъдат определени срокът, обхватът, целите и ръководството на тази мисия.