Новини

Проверяваме и плащаме глобите си чрез онлайн системата на Пътна полиция

   
Проверяваме и плащаме глобите си чрез онлайн системата на Пътна полиция

Шофьорите вече могат да проверят и заплатят глобите си онлайн. С въвеждането на новата онлайн услуга на МВР се цели да се улесни и опрости процесът по плащане на задълженията, както и да спести време на водачите, съобщава Нова ТВ.

В онлайн системата може да се заплащат електронни фишове и наказателни постановления. Необходимите данни са ЕГН или номер на лична карта, номер на автомобила и шофьорската книжка. Досега, за да се проверят задълженията, се изискваше да се въведе номерът и серията на фиша.

Промяната в системата е, че проверка за фишове може да се прави и по номер на свидетелство за управление на МВР и ЕГН, като ще бъдат видими всички фишове, а не само връчените, както досега. 

Сега вече и фишовете ще могат да се плащат дистанционно. В досегашната версия на е-услугите това можеше да се направи само за връчените фишове. Освен това се изискваше шофьорът да знае серията и номера на фиша. В новата версия проверката може да се прави и по номер на свидетелството за правоуправление и ЕГН-то на водача.

Шофьорите получават 30% отстъпка, ако погасят задължението си до 14 дни след неговото връчване. Това може да се случи и след като МВР изпрати известие по вайбър, SMS или имейл. Важно е да се знае, че глобата се смята за връчена, ако линкът към съобщението бъде отворен.

Глобата за превишена скорост е една от най-често срещаните санкции. Ако превишите скоростта в населено място, глобата започва от 20 лева:

за превишаване с 10 км/ч – с глоба 20 лв.;
за превишаване от 11 до 20 км/ч – с глоба 50 лв.
за превишаване от 21 до 30 км/ч – с глоба 100 лв.;
за превишаване от 31 до 40 км/ч – с глоба 400 лв.;
за превишаване над 40 км/ч – с глоба 600 лв.;
за превишаване над 50 км/ч – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва:

за превишаване с 10 км/ч – с глоба 20 лв.;
за превишаване от 11 до 20 км/ч – с глоба 50 лв.;
за превишаване от 21 до 30 км/ч – с глоба 100 лв.;
за превишаване от 31 до 40 км/ч – с глоба 300 лв.;
за превишаване от 41 до 50 км/ч – с глоба 400 лв.;
за превишаване над 50 км/ч – с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.