Бизнес

Фермерският съюз поиска Гаранционен фонд за земеделието

   
Фермерският съюз поиска Гаранционен фонд за земеделието

Необходимо е да се извърши задълбочен анализ на сектора, на базата на който да се конкретизират потребностите на земеделските стопани, въз основа на които да бъде адаптирана националната политика, съвместно със заинтересованите страни. Това е първата точка в становище на Български фермерски съюз с предложения за промени в помощ на земеделския сектор, получено в БТА.

От организацията посочват като следваща посока на действие създаването на Гаранционен фонд от държавата към банковите институции за подпомагане на земеделските стопани за краткосрочно, оборотно финансиране.

Според Български фермерски съюз трябва да бъдат компенсирани загубите на земеделските производители от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна, както и от сътресенията на международните пазари и промените в климата, чрез отпускане на държавна помощ, съгласно рамката за държавни помощи, приета от Европейската комисия, която позволява на държавите членки да отпускат до 280 000 евро на стопанство и до 2,5 милиона евро за малки и средни предприятия в хранително-вкусовата промишленост и индустрия.

Организацията предлага също намаляване на финансовата тежест от страна на държавата чрез намаляване на тол таксите за превоз на земеделска продукция, на таксите за фитосанитарен контрол за износ на земеделска продукция и на акциза върху горивата за производство на земеделска продукция.

Като следваща мярка Българският фермерски съюз посочва приемане на решение на национално и европейско ниво за дерогация на правилата по ДЗЕС 6, ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8 и предоставяне на гратисен период от две години без санкции за земеделските стопани и възможност за анализ в този двугодишен период за въздействието от прилагането на горепосочените ДЗЕС (Добри земеделски и екологични условия).

Според организацията българското производство трябва да бъде защитено, с цел осигуряване на продоволствената сигурност на държавата, като приоритет за националната сигурност чрез въвеждане на по-строги правила и мерки за контрол на продуктите, пускани на пазара в цялата производствена верига от фермата до трапезата.

Български фермерски съюз подчертава и необходимостта от яснота, прозрачност и публичност при създаването на административните правила за регулиране и контрол на земеделието, с цел осигуряване на сигурност при планиране на дейностите на земеделските стопани и недопускането на субективизъм и корупционни практики при осъществяването на последващ контрол.

Като последна точка в своето становище организацията настоява за преразглеждане на прилагането на "Зелената сделка", с оглед националните особености на сектор земеделие в Република България.

БТА припомня, че вчера премиерът Николай Денков се срещна в Министерския съвет с представителите на браншови организации на земеделски производители. В срещата участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министрите на финансите Георги Клисурски и Ивайло Яйджиев.

На брифинг след срещата премиерът посочи, че трябва да е ясно какво точно се дефинира като критични зони в аграрния сектор, кои са най-пострадалите сектори и съответно как те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства и без отчитане на съответните специфики.

Денков каза, че на срещата са уточнили какъв да е подходът. Станало е известно, че има три групи проблеми, които трябва да се адресират. Първата е свързана с непосредствените нужди и необходимостта от ликвидност в съответните стопанства, за да могат да продължат дейността си, отбеляза министър-председателят. Второто е да се подкрепи Министерството на земеделието и храните по отношение на промените в законите, които се чакат от доста време и трябва да се навакса с едно изоставане, каза премиерът. Третата група е свързана със задачи за отстояване на позицията на България на европейско ниво.