Новини Реакция

НС гласува оставката на Десислава Атанасова като депутат

   
НС гласува оставката на Десислава Атанасова като депутат

Народното събрание ще гласува прекратяване на пълномощията на депутата Десислава Атанасова, която беше избрана за конституционен съдия. В дневния ред е първо четене на промените в закона за здравното осигуряване, с които се регламентира заплащането на онколекарства на болниците.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е подала искане за прекратяване на пълномощията като народен представител. Очаква се в петък тя да  положи  клетва като съдия в Конституционния съд. Депутатите ще обсъдят и два законопроекта в закона за здравното осигуряване, внесени поотделно от ГЕРБ-СДС и от ПП-ДБ.

Те предвиждат два отделни начина за заплащане от НЗОК на медикаментите за онкоболни пациенти, с цел да се създаде справедливо и ефективно разходване на средствата от Касата, като се гарантира и лечението на пациентите.  

В програмата е  и първо четене на промените в закона за висшето образование, внесен от ГЕРБ, с които  се създава финансов модел за стимулиране на качеството в образованието и увеличаване  на заплатите на преподавателите. Конкретно се предвижда финансирането на държавните университети и доходите на преподавателите да са обвързани с приетата Стратегия за развитието на висшето образование за периода 2021-2030 г. В предложенията е записано задължението средствата от  държавния бюджет за висше образование да се планират ежегодно в размер не по-нисък като сума и процент от брутния вътрешен продукт, спрямо бюджета от предходната година. 

Предвижда се средната работна заплата за преподавателите да е не по-ниска от 170% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца. Подобен модел с допълваща субсидия вече се прилага в отношенията между НЗОК и лечебните заведения.  В програмата на депутатите са и окончателните промени в закона за държавната финансова инспекция, с които в ресорната Агенция се преминава от хартиени към електронни документи, като изпращането им да става по електронен път.