Бизнес

На първо четене: по-високи заплати за университетски преподаватели и асистенти

   
На първо четене: по-високи заплати за университетски преподаватели и асистенти

По-високи заплати за университетските преподаватели и докторантите прие на първо четене Народното събрание. Така те обвързаха възнагражденията им със средната за страната. Преподавателите в държавните висши училища вече ще получават заплата не по-ниска от 170% от средната брутна заплата за последната година, а асистентите ще получават поне 125% от същата сума.

Заплатите им ще варират в зависимост от средната работна заплата в страната, която расте. За третото тримесечие на 2023 г. тя е 2000 лв, т.е заплатите на преподавателите биха били минимум около 3400 лв., а на асистентите - 2500 лева.

Освен това увеличение ще има и в стипендиите на докторантите. Те ще получават минимум 125% от минималната работна заплата или 1166,25 лева. И тази сума не е достатъчна, нито мотивираща, предупреди проф. Андрей Чорбанов от ИТН. Въпреки това през последните години тя нарасна значително. От актуализацията на бюджет 2022 г. тя е 1000 лева. При актуализацията от 1 април 2022 г. пък бе вдигната на 750 лева. Преди това докторантите получаваха 500 лева.

Досега заплатите им не бяха фиксирани в закона. Уточнение там имаше само за асистентите, но то гласеше, че възнагражденията им се определят с акт на Министерския съвет. От 2023 г. то е минимум 1800 лева.

По време на обсъждането на законопроекта в ресорната комисия вносителите увериха ректорите на университети, че промените няма да вменят задължения на тях, а на държавата, която трябва да предвиди необходимите средства в бюджета. 

Все още не е ясно кога промените ще влязат в сила, но вероятно ще е от началото на 2025 г. В новия закон не е посочено кога влиза в сила, но тъй като бюджетът за 2024 г. вече е приет, промените могат да станат факт при следващия или при актуализация на настоящия.