Бизнес Новини

Окончателно: Отпада задължението за съхраняване в страната на 100% от запасите на нефт и нефтопродукти

   
Окончателно: Отпада задължението за съхраняване в страната на 100% от запасите на нефт и нефтопродукти

Запасите от нефт и нефтопродукти, съхранявани на територията на други страни членки на ЕС, ще са до 50 %. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, внесени от шефа на енергината комисия Делян Добрев и Йордан Цонев от ДПС. С промените се отменя разпоредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната.

Според промените от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз, може да са в размер до 50 на сто. С промяна в Закона за акцизите и данъчните складове се предвижда и значително повишаване на санкцията при отказ на лицензиран складодържател да предостави за ползване складов капацитет.

Откъде е дошли предложението за 100% съхраняване предизвика дебат в зала. Предложението за 100%-те процента пристигна по имейл от министерството на финансите, посочи Делян Добрев от ГЕРБ. Според Цончо Ганев от "Възраждане" Румен Гечев от БСП разпространява руска пропаганда. Вносител на това безумие е човека, известен тези дни с имота си на "Чаталджа", каза Ганев.