Бизнес Новини

Парите от свръхпечалбите на Лукойл все още не са тръгнали към нуждаещите се семейства

   
Парите от свръхпечалбите на Лукойл все още не са тръгнали към нуждаещите се семейства

До момента не са изплащани еднократни компенсации по Програмата за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика, цитирани от Нова телевизия.

Средствата предстои да бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане до 30 юни от събраните средства във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

В него до момента са постъпили само 45 млн. лв. от „Лукойл“ от определената от Министерството на икономиката и индустрията вноска от близо 70 млн. лв. за декември 2023 г. Част от постъпилите вече 45 млн. са били пренасочени за компенсации. От социалното министерство уточниха, че компенсацията ще бъде в размер до 300 лв. и ще бъде предоставена директно на физическите лица чрез Агенцията за социално подпомагане.

Те предназначени за компенсиране на направените от тях разходи за транспорт. Предвижда се компенсацията да бъде изплатена еднократно по касов или по банков път до 30.06.2024 г. Парите от “Лукойл” се очаква да подпомогнат около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи, които да получат еднократна компенсация.