Спорт

Крах за Джокович на АО: Синер развенча 10-кратния шампион и ще дебютира на мейджър финал

   
Крах за Джокович на АО: Синер развенча 10-кратния шампион и ще дебютира на мейджър финал

10-кратният шампион Новак Джокович е аут от борбата за титлата на тазгодишното Открито първенство на Австралия, след като Яник Синер изнесе един от най-добрите мачове в кариерата си и детронира световния номер едно, класирайки се за дебютния си финал в Големия шлем. Италианецът, който в хода на последните месеци безспорно изглежда като тенисистът, белязал най-голям прогрес в представянето си, и това бе онагледено от самия него в хода на днешния ден на "Rod Laver Arena", след като четвъртият поставен нанесе едно от най-сериозните поражения на рекордьора по "мейджър" трофеи изобщо някога на австралийска земя, за да го повали след 3 часа и 22 минути на корта - 6:1 6:2 6:7(6) 6:3.

По този начин за първи път в кариерата си Джокович инкасира поражение в полуфиналната фаза в Мелбърн, бивайки досега с десет успеха в също толкова мачове, като серията му от 33 поредни победи в надпреварата приключва, докато огромният триумф носи за Синер място на дебютния му финал в турнирите от Големия шлем, където ще срещне един измежду Даниил Медведев и Александър Зверев.

Началото на двубоя се оказа изпълнено с въпросителни за сърбина, който изпитваше сериозни затруднения с това да остава равностоен на по-младия си колега в разиграванията, като инкасира прекомерен брой неточности още на старта и Яник се оттегли с пробив аванс на първата почивка за мача. Впоследствие положението за Джокович бе напът да се влоши още повече, предвид факта че пред италианеца се откри нова възможност да отмъкне подаването на световния номер едно, който обаче най-после демонстрира "живец" в действията си и благодарение на първия си сервис, се разписа в резултата, за да намали изоставането си до 1:3.

Стореното далеч не изигра ролята на повратната точка в сблъсъка за рекордьора по "мейджър" трофеи, чиито грешки продължиха все така прогресивно да се натрупват в твърде сериозен мащаб, докато Синер остана безупречен по всеки един параграф и изведе висококачествената си продукция до дублиране на преднината си, с което и успеха в откриващия сет.

С настъпването на втората част четвъртият поставен нито за секунда не отстъпи от педала на газта и с все по-голямо самочувствие дирижираше събитията на корта, като генерираше огромна мощ от форхенда си и в множество случаи оставяше фаворита безмълвен, за да се поздрави с поредния си пробив в срещата. Същевременно Ноле видимо "издишаше" пред южнотиролеца в интензивните размени от основната линия, където превъзходството на младежа се оказа осезаемо, и макар да станахме свидетели на някои моментни проблясъци от страна на 10-кратния шампион, то в дългосрочен план Синер бе тенисистът, който задаваше изцяло тенденциите в двубоя, и отново отмъкна съперниковия сервис, доближавайки се на само сет разстояние от финала в Мелбърн, при това след едва малко над час игра.

Сърбинът се видя изправен до стената още на старта на третата част, когато поредната канонада от форхенди полетя към неговата половина на корта, което доведе до брейкбол пред Яник. Тогава обаче топ поставеният най-после напомни за себе си и за това на какво е способен в продължителните размени от дъното на корта, като оцеля и впоследствие намери ритъма си на собствено подаване, при което сервиращите наложиха абсолютното си господство в срещата, за да ни отведат до тайбрек.

В него първоначално играта на нерви видимо бе в полза на ветерана, който демонстрираше по-голяма стабилност в ударите си и поддържаше темпото на противника, изчаквайки грешка. По този начин световният номер едно си гарантира и известно предимство от 4:2 точки при смяната на полетата, което обаче скоропостижно бе заличено от италианецът, който обърна развоя на събитията и достигна мачбол, но от този момент нататък подходи плахо в разиграванията и грешките от ракетата му не закъсняха, като Джокович светкавично се възползва и намали изоставането си в срещата, припомняйки ни за мача им на Уимбълдън през 2022-ра, когато се завърна от 0:2 сета.

Въпреки стореното своеобразно геройство от 10-кратния шампион в дългия гейм, то играта му отново претърпя пълен разпад в началото на четвъртата част, когато претендентът стабилизира равнището си и започна да притиска Ноле с огромна дълбочина в ударите си, на което балканецът видимо нямаше отговор. На първо време рекордьорът по "мейджър" трофеи засвидетелства класата на началния си удар и отрази цели три брейкбола в дебютното си за сета подаване, ала за сметка на това близо четвърт час по-късно подцени ситуацията на собствен сервис и макар да водеше с 40:0, изпусна напълно контрола върху събитията, при което Синер придоби сериозен импулс и вдигна значително оборотите, за да пробие наглед решаващо - 4:1.

Веднъж сдобил се с така желания аванс в резултата, шампионът от Купа "Дейвис" повече не погледна назад и завърши двубоя така, както го проведе в рамките на над три часа, бивайки безупречен на начален удар и след като не срещна нито един брейкбол в рамките на цялата полуфинална битка, официализира най-голямата победа в кариерата си, с което свали Джокович от трона му в Мелбърн и му нанесе първа загуба в надпреварата от точно 2195 дни насам.