Новини Светът

Журналист, присъствал на екзекуцията с азот на Кенет Смит: Никога не съм виждал такова нещо

   
Журналист, присъствал на екзекуцията с азот на Кенет Смит: Никога не съм виждал такова нещо

„Тази вечер Алабама накара човечеството да направи крачка назад", казал убиецът Кенет Смит според свидетели. Той беше екзекутиран днес чрез задушаване с азотна маска. „Благодаря ви, че ме подкрепяте. Обичам всички ви.", било последното, което казал. След като газът започнал да тече в маската му, затворникът се усмихнал, кимнал към семейството си и жестикулирал думите „Обичам ви".

Един от петимата журналисти, транспортирани до затвора Holman Correctional Facility в Атмор, за да станат свидетели на екзекуцията, каза пред BBC, че тя не приличала на никоя друга, на която е присъствал до сега в Алабама. 

„Бил съм на четири предишни екзекуции и никога не съм виждал затворник да се съпротивлява като Кенет Смит", разказа Лий Хеджпет. „Кени започна да се задушава. Екзекуцията отне около 25 минути.", допълва той.

Губернаторката на Алабама Кей Айви, която не присъства на екзекуцията, потвърди смъртта на Смит в изявление. „След повече от 30 години и непрекъснати опити да се надхитри системата, г-н Смит понесе последствията за своите ужасяващи престъпления", каза тя. „Моля се семейството на Елизабет Сенет да е получило своята справедливост след загубата си."

Главният прокурор Стив Маршал каза, че екзекуцията е била ефективна и хуманна, опровергавайки мрачните прогнози на активистите и медиите. „Беше въздадена справедливост", се казва в изявлението му.

Комисарят по корекциите в Алабама Джон Хам каза, че треперенето на Смит в носилката е било неволно движение. „Всичко това беше очаквано и беше сред страничните ефекти, които сме виждали при азотното задушаване", обясни той. По думите му е нямало нищо необичайно. 

Щатът заяви в по-ранно съдебно уведомление обаче, че е очаквал Смит да загуби съзнание след секунди и да умре в рамките на няколко минути. 

Азотната екзекуция беше критикувана от някои медицински специалисти, които предупредиха, че може да причини редица катастрофални злополуки, вариращи от силни конвулсии до оцеляване във вегетативно състояние.

Смит беше един от двамата мъже, осъдени за смъртта на Елизабет Сенет при наемно убийство на стойност 1000 долара през март 1988 г. 45-годишната жертва е била удряна с дилаф и намушквана в областта на гърдите и врата. Смъртта й е била инсценирана като резултат от обир.

Нейният съпруг Чарлз Сенет е стоял зад убийството. Той е бил затънал в дългове проповедник, който целял да прибере парите от  застраховката на жена си. Мъжът се самоубил, когато полицията го заподозряла. Съучастникът на Смит Джон Форест Паркър е бил екзекутиран през 2010 г.

На процеса срещу Смит, той призна, че е присъствал на убийството на жертвата, но не е участвал в него.

Синът на жертвата, Чарлз Сенет-младши, разкри в интервю, че не изпитва емпатия към затворника. Той каза пред WAAY-TV: „Някои хора казват, че няма нужда Смит да страда по този начин". В отговор синът заявява, че убийците на майка му също не са били загрижени за нея. "Те просто го направиха. Намушкаха я множество пъти", обяснява той. 

В изявление, адвокатите на Смит признават, че скърбят заради екзекуцията му, предава BBC. Те отбелязват, че съдебните заседатели по делото на престъпника са гласували да пощадят живота му, но съдията отхвърлил решението. 

По-рано в четвъртък отделът на затворите в Алабама сподели подробности от последните 48 часа на затворника. Смит е бил посетен от членове на семейството си, двама приятели, духовния си съветник и адвоката. Той закусил с две бисквити, яйца, гроздово желе, ябълково пюре и портокалов сок. Последното му ядене е било пържола, яйца и картофи.

В четвъртък вечерта Върховният съд му отказа отсрочка. Трима либерални съдии не бяха съгласни с решението на воденото от консерваторите мнозинство.

„След като не успя да убие Смит при първия си опит, Алабама го избра за свое „опитно зайче", за да изпробва нов метод на екзекуция", пише съдия Соня Сотомайор. "Светът наблюдава.", допълни тя.

Според агенцията "Информационен център за смъртното наказание", Смит е първия човек в света, умъртвен чрез азотен газ. Дишането на чист азот кара клетките в тялото да се разпадат и води до смърт.

58-годишният Смит направи опит да обжалва екзекуцията пред Върховния и федералния апелативен съд, но те отхвърлиха молбата му. Той се позова на факта, че методът е жесток и необичаен. 

Алабама и два други американски щата одобриха използването на азотно задушаване като алтернативен метод за екзекуция. Причината е, че лекарствата в смъртоносните инжекции, които по принцип се използват за екзекутиране на затворници, са станали твърде трудни за намиране. Това доведе до намаляване използването на смъртното наказание в национален мащаб.