Коментари Новини

След заръката на Пеевски прокуратурата се захвана с хората на Радев. Той отговори на г-н Магнитски

   
След заръката на Пеевски прокуратурата се захвана с хората на Радев. Той отговори на г-н Магнитски

Нов политически панаир се разиграва по върховете на властта, след като реалният номер едно в държавата Делян Пеевски поиска от прокуратурата, а тя се зае да рови има ли нещо за хора от близкото обкръжение на президента Румен Радев, който пък се закани на управляващите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС с "реална" политическа алтернатива".

Практиката показва, че подобни прокурорски проверки обикновено не откриват нищо, още повече, че ако има реални данни за корупция (Пеевски твърди за "Кешгейт), те трябва да са известни и на ДАНС, чийто председател обаче е назначен от президента и досега не е съобщавано институцията да се е разработила срещу него.

Ето хронологията на събитията:

Софийската градска прокуратура обяви в понеделник, че проверява има ли данни по "отношение на лицата Сотир Ушев и Николай Копринков", след като бе неколкократно призована от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски да се захване конкретно с тези двама съветници на президента Румен Радев.

По-късно държавният глава отговори на "г-н Магнитски" и свърза действията и коментарите по свой адрес със "страх от нова партия". По думите му идва "реална политическа алтернатива" на управляващите.

Преди седмица Пеевски се закани да търси информация за "пътя на Копринката" и т.нар. "Касиери" на президента, намеквайки за ролята на президентските съветници Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Прокуратурата се е активирала след писмото на Антикорупционния фонд от миналата седмица, в което беше призована да се разпита Пеевски, за да стане ясно дали той разполага с данни за корупция в президентската институция и конкретно срещу Николай Копринков и Сотир Ушев, цитирани от него, или става дума за набеждаване.

Възможно е и Делян Пеевски да бъде призован на разпит. 

Само няколко часа по-късно депутатът, който се очаква скоро да бъде избран за съпредседател на ДПС, обяви готовност да свидетелства в съда срещу Радев.

По думите му държавният глава трябва да се появи на терена на политиката и да обяви своя политически проект, както и да се откаже от своя имунитет.

Пеевски критикува и службите за това, че не предприемат разследване по много от подадените сигнали срещу президентската институция.

 

Радев: Да се извадят делата за КТБ, язовирите, митниците...

Румен Радев отговори лаконично на Пеевски като го назова "г-н Магнитски", визирайки наложените на депутата санкции от САЩ и Великобритания за "значима корупция".

"Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите. Виждате, че опитомяването на лидерите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) може би дава някаква надежда някому, че по същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи", каза Радев.

"В момента това, което използват, е добре позната техника, когато след взаимното изпиране, не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, да създаваш фалшиви такива", каза президентът.

"Няма да коментирам слухове и спекулации. Ако някой има истински доказателства, да ги предостави на компетентните органи, но и да носи отговорност за тях. Важно е и призовавам органите да извадят цялата информация и сигнали за дела на трупчета, ако имат такива. Говорейки за корупция, призовавам тези органи да извадят всички сигнали, преписки и делата за БТК, "Булгартабак“, КТБ, за ББР, за язовири, за магистрали, митници, НКЖИ, за отравянето на Емилиян Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина и за офшорки" , добави той.

Попитан дали ще оглави създаването на политически проект, Радев каза, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, той сам ще го заяви пред медиите.

Кои са Сотир Ушев и Николай Копринков?

Mиналата седмица Пеевски коментира, че президентството е "една тъмна институция, пълна с много кеш". Тогава той попита къде са потънали "Пътят на Копринката", както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Рано в понеделник Пеевски, цитиран от пресслужбата на ДПС, попита главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията "защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали?".

Николай Копринков е секретар на държавния глава по вътрешна политика. Сотир Ушев е бил управител на Националния осигурителен институт (НОИ) по време на тройната коалиция.

Кеш, касиери, кученца и страх в очите

Според Пеевски в обществото не трябва да остават съмнения за институционален чадър или прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, тъй като единствено по този начин държавата ще докаже своята евроатлантическа ценностна принадлежност и принципи. 

Той настоява компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години.

В съобщението се уточнява, че става дума за разкрития, заради които Пеевски определи президентството като "тъмна институция, пълна с много кеш"..

"Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши", заявява Делян Пеевски.

По-късно в понеделник той каза, че "има много касиери, много касиери".

"Има много малки кученца, които влачат плячка в тъмната институция. По всяко време, ако нещо мога да допълня. Днеска изпращам много неща, които са от медиите, много неразследвани, според мен, неща. Страх имаше в неговите очи. Очаквам да си подаде оставката и да го видя на политическия терен да стане политически лидер, да има достойнството да има такъв, да се срещнем на европейските избори. Това е достойно, нали? Единственото, което е недостойно, ако тази партия е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати", каза Пеевски.  

Дело "Кешгейт" няма, но има други сигнали

"Дело "Кешгейт” в Софийската градска прокуратура няма. Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура, ние в момента правим ревизия на тези дела, тъй като получихме една огромна бройка. А що се отнася до президента Радев - знаете, че има едно решение на КС и там в момента няма какво да се направи, докато г-н Радев е държавен глава”, каза Илияна Кирилова.

Тя отбеляза, че в прокуратурата има сигнал от последния служебен министър-председател Гълъб Донев, че в Агенция по заетостта са били извършени злоупотреби с европейски пари и Плана за възстановяване.

Сигналът се намира в европейската прокуратура и в него се споменават имената на г-н Ушев и г-н Копринков, каза Кирилова.

Тя уточни, че сигналът на бившия премиер не е срещу съветници на президента.