Новини Светът

Турският външен министър се срещна с Пеевски и Чакъров, но първо отделно с Карадайъ

   
Турският външен министър се срещна с Пеевски и Чакъров, но първо отделно с Карадайъ

Лидерите на държавата проведоха срещи с турския министър на външните работи - Хакан Фидан. Той се срещна и с лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, депутатът Джевдет Чакъров и отделно - с председателя на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ.

Днес турският външен министър проведе срещи с президента Румен Радев, премиера Николай Денков, председателя на парламента Росен Желязков и вицепремиера Мария Габриел, по чиято покана е на посещение в България.

Хакан Фидан е управлявал турската тайна служба МИТ в продължение на 13 години и сред хората в най-близкото обкръжение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който веднъж нарече Фидан "пазител на тайните му". 

На сайта пресцентъра на ДПС се съобщава за срещата между Фидан и номинираните от Ахмед Доган за председатели на партията Пеевски и Чакъров, но не и за срещата с Карадайъ. Министерството на външните работи на Турция обаче съобщи за разговор с лидера на ДПС в оставка:

"При пристигането си в София министър Хакан Фидан се срещна с Мустафа Карадайъ, който предстои да сдаде поста си на председател на ДПС, в официалната резиденция на нашето посолство." 

По време на срещата с Фидан Румен Радев заяви, че разширяването на свързаността между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие и сигурността не само на двете страни, а и на Европа. Фидан също определи като приоритет задълбочаването на свързаността между двете държави. 

Президентът оцени високо, че в разгара на енергийната криза в Европа Турция осигури навременен достъп на страната ни до турските терминали за втечнен газ, което не позволи България да изпитва затруднения при резервирането на слотове, пишат от пресцентъра на държавния глава.

Румен Радев акцентира и върху значимостта на предложения от България и насърчен от Европейската комисия проект „Solidarity ring“ за пренос на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива възможности и за Турция в тази насока.

Двамата с Фидан отбелязаха доброто сътрудничество между България и Турция за охрана на общата граница и противодействието на нелегалния трафик на хора.

Те се обединиха в позицията, че двете държави следва да засилят сътрудничеството си и за ограничаване на негативните последици от войната на Русия срещу Украйна за целия регион, но че спирането на военните действия и установяването на траен мир е най-устойчивото решение.

След това Хакан Фидан се срещна с министър-председателя Николай Денков. 

От пресцентъра на Министерски съвет пишат, че в разговора си Денков и Хакан Фидан са затвърдили добрия политически диалог между двете държави.

"Българският премиер и турският външен министър бяха категорични, че отличното сътрудничество трябва да продължи и в областта на сигурността и стабилността в региона. Общите действия в борбата с нелегалната миграция и ползотворните контакти между отговорните институции на двете страни са ключови не само за Югоизточна Европа, но и за цяла Европа", написаха от МС на страницата си във Фейсбук.

В хода на срещата и от двете страни е било изтъкнато желанието за задълбочаване на връзките в сферите на търговията, транспорта, енергетиката, иновациите и културата между България и Турция.

На края на деня Хакан Фидан се срещна и с председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков. Двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото и секторното сътрудничество между България и Турция, съобщиха от пресцентъра на НС. 

"Между нашите две страни има отлично сътрудничество в редица области, но трябва да намерим начин да оползотворим неизползвания потенциал за допълнително развитие в търговско-икономическите отношения", каза Росен Желязков.

Той каза, че Турция има важно значение за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за страната и ЕС и България оценява нейната подкрепа за енергийната сигурност чрез диверсификация на маршрутите.

"Турция е наш важен партньор в области като миграцията и опазване на сигурността на границата, енергетиката, инфраструктурата, икономиката, туризма", каза председателят на НС. 

На срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов централните теми са били сигурността и стабилността в Европа и в Черноморския регион.

Двамата с Борисов са се срещнали в сградата на Народното събрание.

"С министър Фидан се обединихме около извода, че като партньорски страни в НАТО България и Турция ще продължим да си сътрудничим в гарантирането на стабилността в Черноморския регион в контекста на войната в Украйна", написа на профила си във Фейсбук Борисов.

Двамата са обсъдили и сътрудничеството между двете страни в борбата с незаконната миграция. "Подчертах пред министър Фидан, че България ще продължи да бъде пример за етническа и религиозна толерантност", каза след срещата Борисов.