Коментари

Денков за посещението в САЩ: Отчет ще дам като се върна

   
Денков за посещението в САЩ: Отчет ще дам като се върна

Отчет ще дам, когато мине съответната командировка. Така лаконично отговори премиерът Николай Денков на въпрос за предстоящото си посещение в САЩ, за което "24 часа" съобщи. Той бе провокиран по време на парламентарния контрол от Костадин Костадинов от "Възраждане", който поиска информация за предстоящите срещи по време на бъдещата "екскурзия".

"Официалното пътуване на един министър-председател в партньорска държава не може да се нарече екскурзия. Това е опит за манипулация. Едно от задълженията на министър-председателите е да търсят подкрепа, да представят по подходящ начин приоритетите и резултатите от управленската програма на правителството. Това е не само право и възможност, но и задължение на един премиер", каза за подготвяната визита Денков.

Премиерът разказа за срещата на ЕС в Брюксел, на която са обсъждани и сблъсъкът между Израел и Палестина и земеделските протести.

Отпуснати са 2 млрд. евро за намаляване на мигрантския натиск, част от тях ще се насочат към България.

В двустранни срещи Денков е търсил отново подкрепа за приемането ни в Шенген и еврозоната - основно от "по-консервативни относно разширяването страни - северните, Германия и Нидерландия". Във всички разговори имаше разбиране за напредъка на България и това, че трябва да сме част от еврозоната и шенгенското пространство. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен ясно изрази тази позиция на ниво ЕС, отчете акад. Денков по пвреме на блиц контрола в НС.