Анализи Коментари

Проф. Галин Цоков: Няма теч на данни от Школо

   
Проф. Галин Цоков: Няма теч на данни от Школо

Няма теч на информация от платформата "Школо" - за това гарантират и фирмата собственик, и Комисията за защита на личните данни. Това стана ясно по време на участието на просветния министър проф. Галин Цоков в парламентарния контрол днес.

"Не е имало теч на информация. Фирмата гарантира това. Абсолютна гаранция по отношение защита на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници, дава като становище и Комисията за защита на личните данни, така че това, което все още се обсъжда в пространството, включително и социалните мрежи, е свързано с някои неверни новини и мнения на участници в обсъждането", увери министърът.

МОН е сезирало КЗЛД, защото то е отговорно за администрирането на националната система за информация в системата на средното и предучилищното образование, където се съхраняват данните на училищата, които пък са възложители на дейността с електронния дневник.

Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местоположение не се променят. Не е засегнато и оперативното функциониране на дружеството и то продължава да се управлява от същите изпълнителни директори.

От "Школо" са обяснили, че предстоящата сделка не засяга по никакъв начин имуществото, договорните отношения, правата на собственост, притежаването на дружество, а е само прехвърляне на собственост.