Новини Светът

Командирът на Тихоокеанския флот на САЩ: Войната между Китай и Тайван е въпрос на време, трябва да сме готови

   
Командирът на Тихоокеанския флот на САЩ: Войната между Китай и Тайван е въпрос на време, трябва да сме готови

Атаката на Китай срещу Тайван може да се случи дори по-рано от предвиденото, съобщава The Washington Times, позовавайки се на думите на командира на Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Самюел Папаро.

Адмиралът обяснява, че първият етап от тази война ще бъде кибератаки срещу американски командни и контролни, електронни и космически системи. Самата война може да започне преди 2027 г. - тогава китайската армия ще отпразнува стогодишнината от основаването си. Военният офицер добави още, че САЩ трябва "да бъдат готови сега, следващата седмица, следващия месец и за десетилетия напред“, за да възпрат атаката.

"През последните две години Китай проведе агресивни военни операции с бойни самолети и военни кораби, включително конфронтация с военни кораби на САЩ и съюзниците, които провеждаха редовни "операции за свобода на навигацията“ през широкия 150 километра Тайвански пролив“, пише изданието.

Наскоро Си Дзинпин по време на среща с президента на САЩ Джо Байдън заяви, че поглъщането на Тайван от Китай е "неизбежно“.

По-рано в Тайван прозападният кандидат Лай Чинте спечели президентските избори. Той се застъпва за отделна идентичност на острова и отхвърля китайските териториални претенции. Чинте също обещава да поддържа мира в Тайванския пролив, източник на военно напрежение за двете най-големи икономики в света, като обещава да върви рамо до рамо с другите големи демокрации.