Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

29 януари – 4 февруари 2024

Предстои ли развръзка

Втора седмица Пеевски критикува президентството и го определя като „тъмна институция, пълна с много кеш“. 

„Няма да коментирам г-н Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у други“, коментира президентът. Радев смята, че се създават фалшиви скандали от слухове и манипулации и призова да се извади цялата информация за дела „на трупчета“, в т.ч. за БТК, „Булгартабак“, КТБ, ББР, за язовири, магистрали, „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев, офшорки, подставени лица. Според него истерията срещу президентската институция издава страх от нова партия. „Българите очакват реална политическа алтернатива“, каза той и добави, че нейната поява е неизбежна.

Коментар дойде и от Софийската градска прокуратура, която проверява съществуващите данни за Копринков и Ушев. Градският прокурор на София Илияна Кирилова уточни, че в СГП няма дело „Кешгейт“, нито конкретни сигнали за двамата. Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че е разпоредена проверка има ли стари разследвания срещу хора от президентството. 


Целта не е импийчмънт, а омаскаряване

Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато разбраха, че президентът Радев няма да стане част от тази "сглобка"Ако президентът по някакъв начин я беше припознал, вероятно щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти досега, заяви по БНТ вицепрезидентът Илияна ЙотоваПо думите йбългарските граждани виждат в Радев единствената надежда и алтернатива. Тя не очаква да се задейства процедура по импийчмънт на президента. Първо, защото това означава автоматично още по-висок рейтинг на президента, тъй като аргументите ще бъдат повече от смешни. Второ, защото целта не е импийчмънт, а омаскаряване на държавния глава.

Игра ва банк

Призивът на Пеевски да се изсветли какво се случва в президентството е навременен и заслужава адмирации. Но това, което прави той, е игра вабанк. В интерес на обществото е да видим изсветляване и в президентството, но и да видим какво има в тъмните страници от материалите, с които правителството на САЩ санкционира по "Магнитски" председателя на ПГ на ДПС. Има тонове писано и по делото КТБ, "Дунарит", БТК, "Емко", офшорките, с които адвокатите на Пеевски атакуваха Гебрев, вероятно и други неща, свързани с Русия. Ние сме чували за активно участие на Пеевски в разговорите и действията около неслучилия се "Южен поток". Кой плаща скъпите хонорари на адвокатите на Пеевски в САЩ, след като той не може да оперира в доларови сметки? Хора като Бойко Борисов и Делян Пеевски са причината мнозина да свързват евроатлантизма с корупцията. (Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО, БНР)

Остава неиграният мач

Румен Радев се хвана на играта. Той вече е на терен и трябва да изиграе този мач с политическия си проект. А Пеевски реагира, защото Радев посегна на негово дете в политиката – конституционните промени. Ако Радев не беше играл с бутонките за КС, той егоистично щеше да остави нападките между Радев и сглобката, защото не си струва ДПС да води и тази война. Никой в евроатлантическата лига – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС не би водил успешна война срещу Радев. Бойко Борисов се опитва, Радев не го забелязва. ПП-ДБ до такава степен се провалиха, че каквото и да кажат за Радев, дивидентите ще останат за него. Остава единственият неигран мач – между Пеевски и Радев. Войната между тях носи щети на Радев. От нея печели Пеевски до такава степен, че тези от сглобката вече са склонни да го приемат повече и повече(Журналистът Илхан Андай, Нова тв).

Четири пъти заплахи към Първанов, на петия оцеля

В десетгодишния си престой на «Дондуков» 2 Георги Първанов четири пъти бе заплашван с импийчмънт. Но до истинско искане за отстраняване се стигна през март 2010 г. заради разсекретена стенограма от негов разговор с вицепремиера и финансов министър в кабинета «Борисов» - Симеон Дянков. ГЕРБ обвини Първанов, че разпространил разговорабез съгласието на Дянков. Последва политическа криза. Синята коалиция и независими депутати внесоха в парламента нужните 162 подписа за отстраняване на Първанов. Искането не мина. Гласуваха само 155 депутати и той оцеля.

Защото бил нечист пътят

В МВР се връщат на работа лица, за които получихме информация, че се занимават с незаконосъобразна дейност и направихме необходимото те да бъдат преместени на други длъжности или освободени, ако става дума за корупция, престъпни посегателства и т.н. Тези хора бяха свързани с двете партии, които сега ревностно подкрепят вътрешния министър Стоянов. Разбрах, че той е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която го пазят, говори, че връзката е отдавна и е доста силна. Те се гласят да участват в регулаторните органи. Въпреки че не претендират да имат министри, щом подкрепят един или друг, това е реално участие в правителството, макар и косвено.

Не мисля, че трябва да се съгласявам с хора, за които съм констатирал и в качеството ми на вътрешен министър, че не са работили в интерес на обществотоОт ГЕРБ ме виждат като човек, който ще започне да арестува подред от Борисов надолу всичкиИмам чувството, че се паникьосват само като чуят името ми. Политиците не желаят да има независима съдебна власт, защото е нечист пътят, по който са се движили, и изключително се страхуват да не бъдат преследвани по законния ред. (Бойко Рашков, депутат от ПП-ДБ, бивш вътрешен министър, БНР)

За да имаме Трети март…

На 8 февруари вероятно ще има бял дим над Столичния общински съвет, заяви пред БНТ общинският съветник от БСП и бивш кандидат-кмет Ваня Григорова. Ситуацията, в която се намира СОС, е в резултат на ината и егоизма на една шайка, решила да окупира всичкоПостът на председател трябва да бъде даден на някоя от по-малките политически сили, за да има баланс, заявиГригороваИ съобщи, че демонтирането на Паметника на Съветската армия е причината БСП-София да не участва в преговорите за мнозинство в СОС. Тя отрече да има покана за лидер на движение "Трети март", но се надява тази нова алтернатива да е силна и насочена към работещите хора. "За да имаме Трети март трябва да имаме опълченци, а не чиновници", каза още общинската съветничка.

Подготовка за власт и за нищо друго

Бойко Борисов в сравнение с другите политически играчи е най-талантливото политическо животно, по Аристотел. Човек с политическо чувство и усет. Борисов може да изиграе всяка една политическа роля и да влезе във всяка, която му е изгодна. Разбира, че Радев е в уязвима позиция, че Пеевски е излязъл в атака доста грубо и неразумно, защото няма да постигне това, което си мисли. От психологическа гледна точка това е умиротворяване, изпращане на послание – аз съм човекът, който е в състояние да се разправи с всички, които са тесногръди. Аз съм този, който може да ги помири в полза на всички. 

Делян Пеевски в момента не само играе ролята на разярения бик, който в крайна сметка с всички усилия и възможни средства ще постигне това, което иска – да заеме позицията в собствената си партия, да постигне максимална позиция в държавата и т.н. От тази гледна точка Пеевски не може да поднесе изненада нито като интелект, нито като възпитание.

Румен Радев също е лесно предвидим. Личи му, че иска цялата власт, много се сърди на всеки, който се изпречва на пътя му. Това са семпли прояви на политическо желание, на желание за власт, което е много лесно да бъдат разчетени. (Политологът Огнян Минчев, „Труд“)

От Труд до „Дондуков“ 2

За назначенията в президентската власт са отговаряли Николай Копринков и Пламен Узунов. Преди няколко месеца Узунов бе понижен от секретар в съветник. Споед информация на „Филтър“ между двамата е имало напрежение заради влияние от различни структури. Бизнесмени и висши държавни чиновници отдавна споделят за мистериозна „Тойота“, в която се товарят пари по поръчка на един от президентските секретари, след което отивали директно на „Дондуков“ 2. 45-годишният Копринков израства бързо под крилото на двама влиятелни мъже – Георги Гергов и Сотир Ушев. Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов го прави кмет на село Труд, което е на няколко километра от покрайнините на Пловдив и се намира в съседство с военната база на летище Граф Игнатиево. Там служи Румен Радев като шеф на ВВС. 

Ти си един от нас

Пеевски, обявен от Доган за феномен, силово приземява Радев "долу в калта" при партиите. Наричайки президента "Мистър Кеш" и посочвайки двама негови съветници като политически корупционери, той реално казва на държавния глава: ти си един от нас. И няма особено значение дали и доколко внушенията му ще се окажат (по-точно - докажат) верни. Пеевски - човекът по Магнитски, както не пропусна да контрира президентът, е най-удачен за разжалването на ген. Радев до редови политик. Когато човек с образа, възможностите и волята на Пеевски всъщност казва на Радев - ти си един от нас, не се прави на светец, тогава не е по-вероятно Радев да се превърне в светец, само защото емблемата по Магнитски го казва. По-скоро поне онази значима част от публиката, която е индиферентна към управляващите и към президента, ще си каже - тези си знаят спатиите. (Из коментар на Веселин Стойнев, Дойче веле)

Ще има ли жалко представление

Замерянето с кал между политиците никога не спира. Понякога обаче взаимното очерняне прилича на знак, че се случва нещо сериозно. Така изглеждат нещата, след като Делян Пеевски и Румен Радев взаимно се обсипаха с обвинения в корупция. Обяснението за внезапно избуялата вражда трябва да се търси в предстоящите избори за Европейски парламент, които се очакват с тревога от политиците, защото ще станат мерило за доверието на избирателите към управляващите. Размяната на обвинения и обиди подсказва и какво ще наблюдаваме през следващите няколко месеца - политиците ще се замерят с полуистини за корупцията по върховете на държавата. Едно жалко представление, което само ще отблъсне още повече и без това обезсърчените избиратели. (Из коментар на Людмил Илиев, Сега)

За какво е битката

Кълбото от разправии е много по-сериозно, защото става въпрос за война, която не може да има добри резултати за България. Става дума за неща, които не са в нормалността на взаимоотношения между институциите. Кучето е заровено в битката за службите и регулаторите. Това е опит да се приключи с позицията на президента като опозиция на властта. В битката е парламентът, а той може да стигне и до импийчмънт. Няма да се стигне до яснота по конкретните обвинения, което е лошо(Доц. Татяна Буруджиева, БНР)

Пито-платено ли?

Програма минимум на управляващите е да си осигурят шефове на служби, без президентът да подскача, защото го плашат, че ще го отстранят. Борисов се занимава само с един въпрос - как да избегне включването си в "Магнитски". Досега никой не е изглеждал в такава степен като мятаща се риба на сухо. Темата с "Магнитски" е ласото, с което са ги впримчили американците. Но при Пеевски има и друга история. Той е абсолютно причастен към фалита на КТБ, разгрома на Цветан Василев и разграбването на имуществото на банката.

Аз бих попитала президента каза ли му някой, че Кирил Петков не е с прекратено канадско гражданство преди да го назначи? Видя ли му писмената декларация, пълна с правописни грешки, и какво си помисли, когато я видя? Трябваше ли един човек, който не знае български език добре, да ни го предлагаш с такъв апломб за министър-председател? И смята ли, че като каже, че се извинява всичко е пито-платено?

Външните сили положиха неимоверни усилия за прочистване на политическия живот в България от всички хора, които имат малко разсъдък. ПП не знаят за какво става дума. Тези хора не могат. Лявото пространство не може да се обедини с БСП в сегашния й вид, защото Корнелия Нинова е абсолютна пречка. Това устройва сглобката. Ако Нинова я нямаше, щяха да я нарисуват. (Из интервю на Татяна Дончева за glasove.bg)

Отстреляха инакомислещите

Ако прореформаторските среди имаха ясна позиция защо стоят във властта, щяха да се опълчват и на Пеевски, и на Борисов и да имат опозиционен облик, въпреки че участват в управлението. Но аз не виждам лидерство, което може да се противопостави, не виждам и вътрешни опозиционни гласове в тези формации. Това показва, че лидерите им са тоталитарни. Те "отстреляха" всички инакомислещиТова е похарченият ресурс на моето поколение. Tези 10 години отидоха по дяволите.(Иван Брегов от Института за пазарна икономика, БНР)

Всичко е подчинено на властта и парите

След като ПП-ДБ върнаха модела „Борисов“ на власт, заедно с това се върна и мутренският стил на управление. Поредното показно убийство е доказателство, че няма държава, че съдебнатареформа е абсолютно провалена и когато няма държава – мафията вилнее. Ротацията ще мине, но това за България и за хората е нестабилност, несигурност, липса на възможност да се предвижда правене на икономика и на бизнес, оскъпяване на живота постоянно, без да се вземат мерки от регулаторните органи, като водата и мобилните услуги. Всичко това е подчинено единствено на власт и пари. От едноръки джентълмени ще приключат като двуръки бандити – с две ръце грабят и рушат всичко, до което се докоснат. Белите якички от Харвард се събраха с мутренския модел и се роди това чудовище, което ни управлява. (Корнелия Нинова пред журналисти в парламента)

Българите мълчат или ръмжат

Живяла съм дълго на този свят и знам, че децата на активните борци станаха първи евроатлантици и русофоби. Светът се е подпалил от четирите си краища. Виждаме какво става в Америка, Близкия изток, Украйна, Тайван, Индия, Пакистан – навсякъде избухват в горещ мащаб проблеми, а ние се хващаме за глупости. Държавата се разпада и това е нещото, за което трябва да ни е грижа. В 90% от страните се смениха правителствата и там има крайнодесни, крайнолеви. Съставът на Европарламента няма да е този. Идват съвсем други хора. Вместо да помислим кого да пратим там така че да ни защитава, а не ходят и да си защитават собствените си интереси и по даден знак да вдигат ръка. Затова призовавам българите да излязат и да гласуват. Да гласуват, ама за кого – ей това се питам. 60% не гласуват. Стоят, засега мълчат или ръмжат. Но ще дойде време и ще им прекипи чайникът. (Мика Зайкова, из интервю в „Телеграф“)

Партиите са се превърнали в търговски сдружения

В България властва законът на джунглата. Всички са в бардака на власттаВръщаме се към поръчковите убийства и престъпността от 90-те, когато главен секретар беше Бойко Борисов. Прокуратурата изпълнява всичко, което казват политиците. Борисов е воденичен камък върху България. Т. нар. партии са се превърнали в търговски сдружения, начело на които стоят не лидери, а алчни ръководителиКрадат, разпределят си парите – дали с обществени поръчки, дали през бюджета. Пеевски е достатъчно интелигентен да овладее и да менажира цялата ситуация в парламентаВъведоха в това състояние българските граждани, за да си мислят, че всичко е безнадеждно и да ни пускат електрошока. (Бившият главен прокурор Иван Гешев, БНР)

Разни хора, разни коментари

Непосредственият ефект от атаките на Пеевски срещу Радев е заглушаване на имотния скандал, свързан с Асен Василев и Даниел Лорер. Всички обвинения, отправени от Пеевски, не са подплатени от доказателства, има само обосновани предположения. Прокуратурата не смее да реши нищо, тъй като Борислав Сарафов има надежда да бъде избран за главен прокурор наесен, а сега е само временно изпълняващ длъжността. Бойко Борисов се явява като помирител между Пеевски и Радев, но добре разбира, че голяма част от електората, който гласува за ГЕРБ, симпатизира и на Румен Радев, и на Русия. (Емилия Милчева, БНР)

Нова роля на ДПС в управлението на страната иска да покаже Пеевски и предлага концепцията "отново ще ви върна там, където не бяхме в продължение на много години". В конфликта с Радев той се опитва да се представя като говорител на мнозинството, заема фронтова позиция, а Радев пое с охота това. За тях е взаимно изгодно. Взаимно се легитимират. Борисов не желае да е в ролята на фронтмен на този кабинет, защото не иска да прави подарък на Радев и защото си дава сметка, че това правителство не е популярно. (Димитър Ганев, БНР)

 

Най-щастливият човек и политик у нас е президентът Радев. Дори и да не знае какво да предприеме, какво да каже и какви са най-близките и по-далечните му планове, десетки и стотици коментатори, анализатори и други пророци се надпреварват да го напътстват и да врачуват бъдещето му. Късметлия е държавният глава! Е, понякога го употребяват и като боксова круша, но няма пълно щастие по света и у нас. (Любомир Кольовски, фейсбук)

Щом Пеевски тръгна да ни обяснява всички неща в живота на обществото, това означава само едно - България е стигнала дъното. С лидер Пеевски Ахмед Доган реализира заканата си, че той е създал ДПС и той ще го унищожи. Иска да покаже, че е всемогъщ, това е особен мефистофелски дух, който трудно може да бъде разбран, ако не си имал контакти с него. (Проф. Людмил Георгиев, БНР)

Радев е най-рейтинговият играч в страната и е встратегически силна позиция. Сглобката надценява влиянието и популярността си на моменти, включително през такива крайни жестове като тези на Пеевски. Властта има много ниско доверие. Трупа се напрежение. Управляващите се мъчат да провокират президента и да го удрят така, че този рейтинг, който е натрупал, да се изхаби. Ако продължава битката на тези два лагера, по-умереният в мнозинството си българин ще презре и двете крайности.  (Политологът Първан Симеонов, БНР)

Пеевски е в по-дълъг маратон от този, който виждаме, и се стреми официално да завземе властта. Иска власт не само в сянката, а и в прожекторите. Даде висока топка на Радев и му прави по-скоро услуга, отколкото да удря по него, поне на имиджово ниво. Борисов вече си е казал: издържах на всички атаки, сега те имат нужда от мен като легитимиращ фактор. Нека оставим Пеевски и той малко да се поизчисти, да го играе евроатлантик, аз ще съм отзад. (Политологът Марая Цветкова, БНР)

Европа е големият губещ от напрежението в Близкия изток и Украйна. Това са невралгични точки, които задушават европейската икономика. А ние сме най-бедните в Европа и при нас ударите винаги се усещат по-тежко. Свидетели сме на най-безхаберното лидерство на Европа, поне от столетие. Европейците сами се унищожават, като измислят някаква зелена сделка, която представлява сблъсък с реалността и с икономическата логика. Европейското политическо ръководство се държи крайно безотговорно, като бута Европа в един много тежък военен конфликт – този в Украйна. Ние имаме пряк интерес тази война да спре час по-скоро. (Кузман Илиев, икономически и политически анализатор, БНР) 

Парламентарни новини

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за БНБ, с които се урежда правната интеграция на банката в евросистемата при въвеждане на еврото. Разписана е възможността банката да управлява чужди активи - на ЕЦБ, на централни банки извън Еврозоната, международни организации, държавни институции, общини или фондове, създадени със закон.

Народното събрание прие механизъм, по който НЗОК да заплаща медикаменти за онкологични заболявания с цел да се предотврати източването на Касата. Според промяната Здравната каса ще заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, не по-висока от средната претеглена стойност. Ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.

Мнозинството в парламентарната правна комисия върна със закон закрития с последните промени в Конституцията Пленум на ВСС с поправка в Закона за съдебната власт. Пленумът ще продължи да съществува и да осъществява правомощията си до избирането на нови състави на Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет.

Кой с кого говори в Народното събрание

Квесторите в НС са получили разпореждане да следят кой народен представител с кои журналисти разговоря и най-вече кой кого кани в забранените за репортерите пространства, съобщи Клуб ZВ момента общуването между тях е сведено до кратки изявления в едно малко пространство пред пленарната зала. Народните представители говорят пред медиите само тогава, когато искат, имат подготовка по дадена тема и са заобиколени от пиариОт парламента отричат да има такава заповед, но източници на OFFNews са потвърдили, че има. Освен това председателят на НС Росен Желязков е решил да премести единственото кафене, така че журналистите да не ходят там. 

OFFNews е поискал от пресцентъра на НС информация за "ремонта" на старата сграда на НС. От отговора става ясно, че шест месеца след преместването на парламента няма проект, няма дори и събрана техническа 

Факти от социологията

Парламентът има най-нисък дял положителни оценки (15%).

Правителството се ползва с подкрепата на 22%.

36% оценяват положително президента, а 52% - отрицателно.

ГЕРБ запазва първото място с дял от 24,8% сред гласуващите, следван от ПП-ДБ (17,8%),“Възраждане” (14,6%), ДПС (13,8%), БСП (9,6%)ИТН (4,8%), “Не подкрепям никого” - 7%.

42% са на мнение, че предсрочен вот не е необходим.

56% смятат, че ротацията няма да промени съществено управлението.

30% не одобряват промените в конституцията, 17% ги одобряват, а 46% не са запознати с тях

(Данни от национално представително проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”)

Саморазправа с времето

Държавата е тотално абдикирала и е предоставила управлението на страната в ръцете на анархично мислещи хора. Те са си присвоили правото да казват какво трябва и какво не. Изумен съм за пореден път, че гилдии и творчески съюзи, в които някои хора имат претенции и комплекси, че са незаменими за времето си, са потънали в дълбока тишина. Медийното пространство създаде чудовищна говорилня от хора, които хал хабер си нямат как се създава една скулптура. Денонощно облъчване на обществото с вандалщина, флексове и авторитетно говорене на глупости ми идва повече... А държавата вместо да се крие от страх заради протестите и историите на улицата, нека направи референдум, чрез който да се допита до обществото, и тогава мъдро ще взема своите управленски решения. Да управляват улицата и страхът на политиците – това може да изиграе много лоша шега за бъдещето. Да спрем саморазправата с времето. То няма да ни прости. (Вежди Рашидов, из коментар в «Труд»)

Ако всеки започне да руши

Историята не може и не бива да се заличава или да се опитва да се заличава. Тя е нещо, което всъщност ни свързва всички. В този ред на мисли рушенето на паметници не е добър признак, първо. И второ - ако всеки режим или политическа система тръгва да руши предишните, нямаше да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, нито друго. ившият премиер Симеон Сакскобургготски на тържествена церемония за отбелязването на 130 години от рождението на цар Борис III във Военната академия)

Сравнения

Сиренето и млякото в България са най-скъпи спрямо останалите страни от ЕС, с които от КНСБ са направили сравнение.

Килограм сирене в България струва средно 9,20 евро при 7,16 евро в Германия, 7,90 евро във Франция и 7,15 евро в Нидерландия.

Литър прясно мляко у нас струва средно 1,73 евро при 1,49 евро в Германия, 0,99 евро във Франция и 1,28 евро в Нидерландия.

10 яйца в България струват 2,96 евро. Според данните на КНСБ те са по-скъпи само в Хърватия – 3,18 евро, но в страни със значително по-високи заплати са по-евтини – 2,89 евро в Германия, 1,65 евро във Франция, 2,15 евро в Нидерландия.

Най-евтината и най-скъпата земя

Постоянните пасища в България са най-евтините в Европа - едва 1887 евро за 1 хектар, а обработваемата земеделска земя струва средно 7303 евро и също е сред най-евтините в ЕС, показват данни на Евростат за 2022 г. За сметка на това рентата, която плащат земеделските производители за обработване на наета от тях земя, е средно 313 евро на хектар за година, а в Североизточна България достига 473 евро, коетозначително надвишава средното за ЕС ниво от 199 евро. Най-много пари за наета земя плащат земеделските производители в нидерландския регион Флеволанд - 1764 евро на хектар, следвани от тези на Канарските острови и регион Атика в Гърция. А най-ниска в ЕС е рентата в два региона на Швеция - по 24 евро, както и цената на обработваемата земя - средно по 2041 евро на хектар.

Не ни отива

В момента се движим срещу часовниковата политическа стрелка. Някакъв О'Брайън с "Магнитски" ни взе ума. Приличаме на колония, от която нищо не зависи. Примитивната русофобия е национална доктрина, което не ни отива. Станахме по-американци от американците, а Тагарев - по украинец дори от Зеленски. Прав е Иван Кръстев, че световните промени не са в полза на Запада. Ще добавя: за България пък съвсем не са добри. (Бившият конституционен съдия Георги Марков, Епицентър)

Обществото е претръпнало 

България е втората страна от ЕС след Хърватия, добавена в т.нар. сив списък за противодействие на прането на пари. За всички банкови институции това означава, че определени сделки няма да се сключат, а определени бизнесмени ще се въздържат от инвестиции. Този етикет в очите на нашите партньори е нещо като икономически Шенген. Това е част от по-общия дебат защо не влизаме в Шенген, защо еврозоната непрекъснато се отлагаОбществото е претръпнало. Като започнем от КТБ, ежедневното замеряне с "мистър Кеш", "Магнитски", обвинения за 60 млн., дадени от бизнесмен, и др. Тези престъпления не се преследват в детайл. Всичко това се трупа и хората го отбелязват. (Руслан Стефанов, програмен директор в Центъра за изследване на демокрацията, БНР)

Решение в 12 без 5

Новината за премахване на таксите в държавните университети няма как да не е зарадвала над 180-те хиляди студенти и докторанти, учещи по държавна поръчка. За доста ректори обаче тя дойде изневиделица - нищо не подсказваше, че правителството планира подобна мярка. По същество тя е толкова фундаментална, че би променила изцяло системата на българското висше образование. Мащабът й никак не съответстваше на 10-минутния брифинг, на който бе анонсирана от премиера Денков без особени детайли. От коментарите на присъстващите ректори, които изглеждаха като току-що научили новината, също не пролича тя да е предизвикала у тях очаквания ефект. 

Макар и сама по себе си добра, мярката едва ли е от най-належащите в момента стъпка за решаване на големите проблеми в системата. А обявяването й в "12 без 5" създаде смут и обърка академичната общност, предлагайки й поредното решение на парче и пораждайки основателни съмнения, че преследва чисто популистки цели. Липсата на детайлни финансови разчети също буди тревога (Из коментар на Силвия Георгиева в „Сега“)

Честни хора да излизат напред

Хора, които бяха замесени в корупция, масово се връщат в КАТ, и то на ръководни позиции. Виждам как се възстановяват схеми, които разбихме. Редовите полицаи са обезверени, като виждат това. Системата продължава да е уязвима и отворена за корупционни схеми с регистрацията и вноса на крадени коли. Трябва да се промени редът - не механик, а униформен служител на МВР да разписва на канала и да носи отговорност за регистрацията. Това ще има голям ефект. Честни и почтени хора трябва да се тикат напред, за да се изчисти името на КАТ и да спре да е символ на корупция. (Тенчо Тенев, съветник на премиера по въпросите на безопасността на движението по пътищата, бивш началник на КАТ-София, из интервю в „Телеграф“)

Най-много дълголетници в София и Кърджали

Почти европейски стойности на дълголетие има в два български града - София -  със средна продължителност на живота 74,8 г., и Кърджали - 78 г., съобщава Standartnews. На трето място е Благоевград - 74 г. Най-кратък е животът във Видин - 69 г. Там мъжете живеят средно 65 г., а жените 73.Освен разликите в стандарта на живот една от причините за по-кратката продължителност на живота е самотата. Вероятно в Кърджали заради преобладаващата семейна среда и мюсюлманските традиции хората живеят по-дълго, макар и стандартът на живот да не е сред най-високите в страната.

Край на безплатното саниране

100% безвъзмездно финансиране вече е невъзможно, обяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов. Повече от 66 хил. сгради се нуждаят от енергийно обновяване. Досега с безвъзмездни средства са обновени едва 4% от тях. Това предстои за още 700 сгради, след което ще се премине към финансиране единствено с частен капитал и самоучастие на собствениците. Ако отделяме всяка година по 1 млрд. евро публичен ресурс, това са пари за 60 години. Ако продължим с този подход на влагане на 100% публичен ресурс,българският сграден фонд ще остане вечно от 70-те, в най-добрия случай от 80-те годинипосочиминистърът.

Добро сътрудничество между България и Турция 

Стокообменът между България и Турция надхвърли 7 млрд. долара, бихме желали да достигне 10 млрд. възможно най-скоро, заяви пред журналисти турският външен министър Хакан Фидан, който бе на официално посещение у нас по покана на Мария Габриел. Почти целия си износ за Европа Турция осъществява по сухоземен път през България, която е и основен маршрут на гражданите ни, живеещи в Европа, посочи министър Фидан. Във време, в което сме изправени пред предизвикателства като тероризъм и незаконна миграция, всички наши институции си сътрудничат с българските си колеги. Мюсюлманското население в България е друго важно измерение на нашите отношения, отбеляза турският първи дипломат.

Пореден автогол, предствен като победа

Страхотни празненства, задето ЕС успя да принуди Орбан да каже „да“ на новия пакет от 50 млрд. евро подаръци за Украйна. Тоест пореден автогол, представен ни отново като победа. Дори потиснатите и обеднели фермери, които обсаждат Брюксел, не са достатъчни, за да накарат шофьорите на лудия автобус, който наричаме Европа, да си отворят очите. Тези идиоти не осъзнават, че надуват платната на най-лошия фашизо-национализъм и чрез “брюкселски инструменти” се качват на гърба на разбитата средна класа, смачкания малък и среден бизнес, изпадналите и безработните. И не чуват обидния писък на онези 50 млрд. евро, изпратени на една фалирала, корумпирана и чужда на ЕС държава, в допълнение към 110-те, които вече ѝ бяха дадени от 2022 г. насам, за да я поддържат изкуствено жива още малко и да финансират нови контраофанзиви с още 500 хил. резервисти, които да бъдат изпратени в месомелачката. (Марко Травальо, главен редактор на “il Fatto Quotidiano”)

Вече не се радват на неоспоримо господство

"Възходът на Китай и реваншизмът на Русия представляват сериозни геополитически предизвикателства в свят на интензивна геополитическа конкуренция, в който САЩ вече не се радват на неоспоримо господство и в който съществуват екзистенциални климатични заплахи", пише директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в статия за сп. Foreign Affairs. "От микрочипове до изкуствен интелект и квантово изчисление, всички тези нови технологии трансформират света, включително разузнаването. Често тези разработки усложняват работата на ЦРУ, тъй като дават на противниците нови мощни инструменти", посочва Бърнс. Но е убеден, че колкото и да се променя светът, все пак ще останат "секретни данни, чието събиране е по силите само на човек, и разузнавателни операции, които могат да се извършват само от човека".

Зеленски или Залужни

Новата концепция за Украйна, която САЩ разглеждат, предвижда подкрепа за главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна ген. Залужни, прекратяване на конфликта, провеждане на икономически реформи от Киев и прекратяване на режима на президента Зеленски. Това съобщи американският разследващ журналист и носител на наградата "Пулицър" Сиймур Хърш в блога си в Substack, като се позова на служители в американската администрация.

Украинското правителство е уведомило Белия дом, че планира да уволни ген. Залужни, предаде Ройтерс. САЩ не са възразили срещу плановете на Киев и са посочили, че това е суверенен въпрос, по който Украйна трябва да вземе сама своето решение.

Всеки трети украински депутат с нова кола

Само през първата година на войната всеки трети украински депутат е закупил нова кола или недвижим имот – апартамент, къща или парцел. Това е само за първата година, а вече минаха две години, твърди бившият депутат Игор Мосейчук в Телеграм.Според него „слугите на народа“ (както се нарича управляващата партия на Зеленски) трябва да отговорят как са закупили тези придобивки.

През януари м.г. високопоставени служители от украинското правителство подадоха оставки на фона на мащабни обвинения в корупция. Това беше най-големият корупционен скандал в екипа на Зеленски от началото на войната, припомня „Труд“.Държавните служители напуснаха постовете си след разкрития, вариращи от подкуп, лошо управление на средства за закупуване на храна за арамията, до присвояване, шофиране на скъпи автомобили и ваканции в чужбина, докато обикновените хора страдат от войната.

Накъде, Европа?

Книгата "Европа: краят на играта" на Улрике Геро и Хауке Риц дава удивителен портрет на окаяното състояние на днешна Европа в политически план. Това каза пред БНР издателят Иван Гранитски. 

В началото на новото хилядолетие идеята за цялостна и свободна Европа избледня толкова бързо, колкото беше провъзгласена десет години по-рано. Европа все повече губи своята независимост, първо в интелектуално и културно отношение, а след това и политически, геостратегически и икономически. Днес въпреки единния пазар и еврото ЕС вече не е в състояние да защитава дори най-основните си интереси, като енергийната продоволствена сигурност. Войната разруши мечтата за обединена и мирна Европа, която би преодоляла разделителните линии на две световни войни и на Студената война, включително Желязната завеса, ако се простреше от Лисабон до Владивосток, от Шербур до Санкт Петербург.

НАТО натисна и Русия реагира 

Руснаците начертаха червена линия при Украйна. Те изгубиха 20 млн. души във Втората световна война, защото Хитлер искаше руския нефт, след като Англия наложи нефтена блокада на Германия. Това е стар империалистки трик: направете провокация и реагирайте с възмущение, ако тя предизвика реакция. НАТО натисна и Русия реагира. След като Украйна не успя да удържи руската армия след провалената лятна офанзива през 2023 г., Западът ребрандира Русия като агресор, който представлява заплаха за Европа. Русия се издигна от треторазрядна страна до екзистенциална заплаха. Когато стана ясно, че и Китай, и Индия отказват да се съобразяват със западния режим на санкции, наложен на Русия, Глобалният Юг разбра, че геополитическата карта се е променила. Около 20 страни, повечето от които бивши европейски колонии, кандидатстваха за членство в БРИКС. 

 

Война с глобалното мнозинство

Атлантическият съюз не притежава задна скорост и не изпитва угризения да хвърли милиони хора в бедност, окуражавайки украинците да се бият до последния украинец в битка, която не могат да спечелят, както и обявявайки икономическа война на Китай, за да поддържат еднополярен свят, дори и това да означава война с глобалното мнозинство. Духът на демокрацията спира на границата на Западния свят.

 

Но има и един светъл момент. Натовските сили никога не влизат в директна конфронтация със страни, които могат да се отбраняват, и особено със страни, които имат ядрено оръжие. 

(Ян Крике, Asia Times, бивш кореспондент от Япония за различни медии, бивш главен редактор на „Азия 2000“ в Хонгконг и автор на „Creating a Planetary Culture: European Science, Chinese Art and Indian Transcendence“2023)

 

Захарова срещу Борел

 

Изявлението на ръководителя на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел, че идеите за възможно помирение на страните в конфликта в Украйна са погрешни е чудовищно. Западът мисли как да скара всички. И не им позволява нито да сключат мир, нито да да живеят нормално, нито да съществуват стабилно. Подобни изявления се възприемат негативно в страните от ЕС. Осъзнават, че изявленията на Борел вече не са дори маргинални, те са луди. (Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, радио Sputnik)

Норвежки политолог опровергава ЕК

На лъжата краката са къси. Тази народна мъдрост за съжаление се повтаря  в днешната политическа действителност. Норвежкият политолог Глен Дисен нарече „исторически ревизионизъм“ изявлението на ръководителката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау (Освиенцим) бил освободен от съюзническите сили. Към него има информация за Деня на възпоменание на Холокоста и историческа справка, в която се казва: «На 27 януари 1945 г. съюзническите сили са освободили лагера на смъртта Освиенцим». 

«Ето пример за явен исторически ревизионизъм от страна на ЕС. СССР беше съюзник, но Червената армия беше тази, която освободи Освиенцим», написа норвежкият политолог в социалните мрежи.Руското представителство в ЕС също посочи грешката: «Би било чудесно, ако ЕК поправи тази неточност. Червената армия освободи концентрацния лагер Освиенцим, а не «съюзническите сили».

Реваншизъм

Путин критикува властите в балтийските републики Литва, Латвия и Естония, че преследват и лишават от основни права десетки хиляди хора. Това стана при чествания в Санкт Петербург на 80-тата годишнина, откакто Съветската армия сложи край на нацистката блокада на тогавашния Ленинград. «Русофобията, ксенофобията и национализмът станаха оръдие на реваншистите в много европейски страни», заяви руският президент, цитиран от Ройтерс

Заглавия от седмицата

• Вежди Рашидов: Една Галя от американското посолство управлява държавата
• Морето ни черно, дюните ни бетон 
• Няма промяна без протести
• Какъв Шенген с тая бедност и мизерия
• Държавните мъже да почнат да канят Спас Русев в кабинета си, а синоптичките в хотела
• Тайна среща в Столична община 
• Половината български евродепутати се изпокриха
• "Възраждане" погна държавата за преводи на "Времеубежище"
• Руски компании няма да бъдат допускани до конкурса за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“
• Ректорът на СУ изненадан от премахването на таксите за студентите
• 163 пъти по-скъпо
• Цветан Цветанов: Знаят си мръсотиите и затова са заедно
• Как много плажове се оказаха частни 
• Альоша осъмна с надписи "Убийци" и "Червена паплЪч"
• Путин: Нашите оръжия превъзхождат оръжията на НАТО
• Милиарди от ЕС, за да има Украйна полиция, армия и болници 
• Въоръжените сили на Украйна не могат да победят със западно оръжие 
• В Унгария унищожиха 40 тона ГМО зърно, внесено от Украйна
• Православната църква на Украйна махна Александър Невски от светците 
• САЩ се спускат все по-дълбоко по дълговата спирала
• Новите чешки реактори – нито руски, нито американски
• Британският премиер гладува по 36 часа всяка седмица 

 

Вести от България

Декември е натоварил държавния бюджет с голяма сума непланирани разходи за персонал. Вместо да завърши годината с очаквани разходи по това перо от 16,72 млрд. лв., бюджетът е приключил годината с тотал от 17,2 млн. лв. или 500 млн. лв. повече, пише „Сега“. Разходите очевидно са натрупани в последния момент, защото последната прогноза за очакваното изпълнение на бюджета към края на 2023 г. е от 12 януари. Крайните данни, обявени от финансовото министерство, показват, че тази прогноза е била надхвърлена.

Зала в читалище «Братя Миладинови 1914» в Петрич ще носи името на големия поет и трубадур на любовната лирика Ефтим Ефтимов. Специален гост на събитието бе неговият приятел Веселин Маринов, изпълнител на емблематичните песни по текстове на поета «Горчиво вино» и «Ти си любовта».

Печалбата на банковата исстема в България в края на 2023 г. е 3,4 млрд. лв. Това е с 1,3 млрд. лв. (64,4 на сто) повече спрямо предходната година, показват данни на БНБ.

Спестяванията в банковата система през четвъртото тримесчие са се увеличили с 6 млрд. лв. (4,2 на сто) и в края на декември достигат 147,3 млрд. лв. Депозитите на домакинствата нарастват с 3,6 млрд. лв. 

Безработните у нас са около 130 хил. души, сочат данни на Евростат за декември 2023 г. За сравнение година по-рано без препитание са били 124 хил. души.

100-те БТР, които България безвъзмездно предостави с решение на НС, вече се транспортират към Украйна. Това става ясно от пост на военния министър Тагарев във фейсбук: „Операцията е в ход – Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР“.

560 хил. лв. ще струват събитията, с които България ще отбележи 20-тата годишнина от членството ни в НАТО, предлагат от МС. Програмата предвижда публични събития, концерти, конференции и лекции, публикуване на книги и материали през цялата година.

България отбелязва напредък към отпадането на визите за пътуване в САЩ, каза Майкъл Гриър, генерален консул на САЩ в България, по време на церемония по връчване на визите за първите студентиодобрени за лятна бригада в Съдинените щати.

Няма да има повишение на цената на олиото и хляба, а протестите ще продължат, ако исканията нине се удовлетворят, обявиха преработвателите на слънчоглед и зърнопроизводителите.

Прокуратурата и държавните органи да започнат мащабно разследване на мобилните оператори "Виваком", А1 и Yettel, които за поредна трета година вдигат месечните абонаментни такси заради инфлацията с между 4 и 9.5%, поискаха от Асоциацията за защита на потребителите.

Ако няма аргументи защо гражданите трябва да плащат повече, ще използваме всички механизми на държавата, за да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите, каза по Би Ти Ви икономическият министър Богдан Богданов.

Проблемът със задръстването на софийските улици около РПУ с конфискувани коли се задълбочава с всеки изминал ден, след като влезе в сила и правилото да се отнемат автомобили от хванати да управляват след употреба на алкохол или дрога.Колите стоят като веществени доказателства в очакване на съд, или на търгове за публична продан от НАП. МВР се похвали, че за 5 месеца вече е иззело 1500 автомобила. 

С три месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на обезщетение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Двамата първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък съдиха България в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009 г., с който беше забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. Така страната ни беше осъдена да им плати рекордното обезщетение от 1 635 875 евро. 

Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който от 10 г. се намира в Сърбия, ще се издирва с европейска заповед за арест. Апелативният съд в София окончателно даде разрешение по искането на прокуратурата за издаването на такава заповед. 

Вести от света

"Имаме сделка", съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод преговорите за промяна на бюджета на ЕС заради помощта за Украйна. Всичките 27 държавни и правителствени ръководители одобриха предоставянето на допълнителни 50 млрд. евро за Киев от европейския бюджет.

Северна Македония ще назначи езикови коректори в официалните институции и държавните органи, които да проверяват всички материали, излизащи от тях, за правилно използване на македонския език. Това предвижда приетият Закон за използването на македонския език.

Руският самолет Ил-76 е бил свален от американска система "Пейтриът", заяви президентът Путин и поиска международни експерти да направят анализ на наличните материални доказателства. 

"Да си французин през 2024 г. означава да си премиер и да имаш възможността открито да заявиш, че си хомосексуалист", каза френският премиер Габриел Атал в реч пред парламента, с която представи приоритетите на своето правителство. Атал припомни, че преди 10 г. във Франция все още е имало разделение и спорове относно еднополовите бракове, но днес той може открито да заяви хомосексуалната си ориентация, което показва, че нещата се променят и манталитетът еволюира.

Правителството на Норвегия спира финансовата помощ за украински бежанци, ако те решат да организират пребиваването си в страната извън центровете за бежанци. Отнема се и правото им на безплатна стоматологична помощ. След началото на войната страната е приела 73 хил. украински бежанци. 

Изчезването на Русия, която може да загуби повече от 12 млн. души до 2046 г., ще започне с най-големите градове, показва демографската прогноза на Росстат, съобщава The Moscow Times. През следващите две десетилетия лидери в естествения спад на популацията (раждаемостта минус смъртните случаи) ще бъдат Москва, Санкт Петербург и Нижни Новгород.  

Френският актьор Ален Делон беше признат за частично дееспособен с решение на съда. Забранено му е да се разпорежда с недвижимо имущество. Отговорността за подобни действия ще се носи от назначен от съда представител, който ще трябва да помага на Делон и с медицински грижи.

Из архива

Полезни за България

По време на парламентарния контрол през октомври 2005 г. депутатът Минчо Христов попита тогавашния премиер Сергей Станишев за приетата от Народното събрание декларация, чрез която се подкрепят консултациите между България и САЩ за разполагането у нас на американски военни бази. Какво са – бази и съоръжения, лагери, клубове или нещо друго? Ще служат ли тези съоръжения за нападения на трети страни? Ще важат ли българските закони на тяхна територия? Ще се изпробват ли там оръжия и муниции, включително и с обеднен уран?

Ето отговора на Сергей Станишев според стенограмата:

- На началните политически консултации с България през декември 2003 г., в съответствие с декларацията на Народното събание, е бил заявен принципният интерес на страната ни за разполагане на американски сили и съоръжения на българска територия, както и да бъдат предоставени подходящи възможности и условия за тяхното ефективно функциониране.

Разполагането на американски сили и съоръжения на българска територия и съвместното използване на обекти е в интерес на България както във външнополитически, така и във вътрешен план. То ще допринесе за сигурността на страната и на региона, ще утвърди и разшири позицията на Бългалия като надежден и близък партньор на САЩ в борбата срещу тероризма. Подобна стъпка ще бъде адекватна и на новите реалности в международната среда за сигурност и нарастващата роля на Черноморско-Кавказкия регион от гледна точка на новите асиметрични заплахи за сигурността – като тероризма. 

Разполагането на американски сили и съоръжения на българска територия ще подпомогне модернизацията на българските въоръжени сили. Възможността за съвместна работа, съвместни тренировки и учения ще способстват в най-голяма степен за постигането на пълна оперативна съвместимост, а като резултат от това ще увеличат способностите за действие в рамките на НАТО и възможностите за противодействие на рисковете и заплахите, пред които е изправена нашата страна. Същевременно разпологането на сили и съоръжения на САЩ на територията на България следва да се разглежда като отделна и конкретна област на по-засилено двустранно сътрудничество, както и в контекста на по-широко и всеобхватно сътрудничество между България и САЩ. За българската страна подобно сътрудничество е стратегическо и очакванията ни са то да се осъществи чрез постигане на договорености в по-широка политическа рамка, която включва и други конкретни области на сътрудничество, като например в сферата на отбраната, военната индустрия и регионалното сътрудничество.