Новини Светът

Путин и Ердоган се срещат в Анкара

   
Путин и Ердоган се срещат в Анкара

Турският президент Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще обсъдят войната в Украйна и Черноморската инициатива за зърно по време на посещението на руския държавен глава в Анкара. Това заяви турският министър на външните работи, цитиран от Ройтерс.

Хакан Фидан не посочи дата за визитата, която ще отбележи първото посещение на Путин в държава членка на НАТО след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Ройтерс посочва, че срещата ще се състои на 12 февруари.

Анкара се опита да убеди Русия да се върне към зърнената сделка, която гарантира безопасния износ на украинско зърно по време на войната през Черно море. Русия се оттегли от споразумението през юли 2023 г. и заяви, че не е заинтересована от неговото възобновяване.

Говорейки на пресконференция в малтийската столица Валета, Фидан заяви, че Турция работи с Украйна и Русия за съживяване на споразумението. По думите му Анкара цени своя редовен диалог с Москва по множество въпроси, от енергетиката до политическите различия по отношение на регионалните конфликти в Сирия, Либия и Южен Кавказ.

Винаги сме подкрепяли териториалната цялост на Украйна и ще продължим да я подкрепяме, но разрушителното въздействие на войната също трябва да свърши по някакъв начин, отбеляза той.

Членката на НАТО Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и се стреми да поддържа добри връзки и с двете по време на войната. Тя предостави военна подкрепа на Киев и изрази подкрепа за неговата териториална цялост, като същевременно се противопостави на санкциите срещу Русия.

От Кремъл посочиха, че Ердоган и Путин ще обсъдят създаването на газов хъб в Турция и войната в Украйна по време на срещата между двамата лидери.