Новини Светът

Ракът на Чарлз III хванат рано, ще се лекува и ще работи

   
Ракът на Чарлз III хванат рано, ще се лекува и ще работи

Монархът избира сред четирима свой заместник, ако дойде момент, в който не може да изпълнява кралските си задължения.

Британският крал Чарлз III бе диагностициран с рак само седмица след като претърпя операция заради уголемена простата. Новината за новата, по-тежка диагноза официално бе съобщена от Бъкингамския дворец, което е в разрез със съществуваща от векове традиция да не се разкриват проблеми със здравословното състояние на монарха, за да не се подлага под съмнение неговото управление.

Решението диагнозата да бъде обявена е лично на 75-годишния монарх. Целта му е да привлече общественото внимание към трудностите, през които преминават онкоболните, а също и да насърчи хората да се подлагат по-често на профилактични прегледи. Ранното откриване на рака е един от най-важните фактори за успешното му лечение.

“Правейки това, той показва един модерен поглед от една модерна монархия за един много старомоден проблем”, коментира известният английски писател и политик Майкъл Добс пред Би Би Си. Освен че е роден в един и същи ден с Чарлз, авторът на бестселъра “Къща от карти” лично познава краля и кралицата. Също така е преживял диагноза рак и смята, че официалното съобщаване как и монархът страда от нея ще насърчи обществеността да не я третира като нещо “ужасяващо”.

Някои кралски кореспонденти и историци отбелязаха, че това е радикално различен подход от времето на крал Джордж VI. Дядото на Чарлз се разболява от рак на белия дроб и умира на 56-годишна възраст, но се твърди, че дори на него не е казано наистина от какво страда, за да не се “разклати” тронът. Той издъхва преди 72 г., точно на 6 февруари – датата, на която светът изразява съпричастност към онкологичното заболяване на сегашния британски крал.

Какво точно е то, не бе съобщено. Уточнено бе, че Чарлз не страда от рак на простатата, който е един от най-често срещаните при мъжете над 75 г. Лекарите са му го открили, докато са го оперирали от доброкачествено уголемяване на простатата.

Диагнозата е сварила Чарлз в една от резиденциите му в провинцията, където се възстановява след операцията. В неделя даже се появил на служба в местната църква заедно със съпругата си Камила. Движел се сам и помахал на чакащите го хора и репортери. В понеделник обаче спешно се е върнал в Лондон и веднага е започнало лечението му. Бил е в болница, но е нощувал в дома си “Кларънс Хаус”.

Според съобщението на двореца кралят е настроен позитивно и няма търпение да се върне към публичните си задължения. На този етап той ще продължи да провежда редовните си седмични срещи с министър-председателя и да получава всеки ден документи, които правителството и парламентът приемат. Няма обаче да се появява на публични места, макар според кралски кореспонденти тази част от кралските задължения да е била най-любимата на Чарлз III. Тя ще бъде поета основно от престолонаследника принц Уилям.

По-големият син на краля трябваше спешно да се върне на работа, след като си взе кратък отпуск заради коремната операция на съпругата си Кейт, извършена дни преди тази на краля, и то в една и съща частна болница в Лондон. До момента точната диагноза на принцесата на Уелс също не е съобщена, но тя вече е изписана и ще се възстановява у дома поне до април.

Така четирима старши членове на кралското семейство ще представят основно британската монархия следващите месеци, докато Чарлз и Кейт се лекуват. Това са кралица Камила, принц Уилям и сестрата и братът на краля – принцеса Ан и принц Едуард. Те са четиримата държавни съветници, на които той може да прехвърли и някои от другите си текущи задължения, ако се прецени, че пречат на лечението му. Подобно нещо вече бе правено, когато здравословното състояние на майка му кралица Елизабет II се влоши. Тогава Чарлз пое голяма част от публичните ѝ ангажименти.

Има законова възможност и кралят да прехвърли изцяло монархическите си правомощия на принц Уилям, без да абдикира. Подобна форма на регенство обаче не е прилагана от 200 години в Обединеното кралство, тъй като се изисква трима от ключовите фигури в управлението на страната да гарантират писмено, че поради слабост на ума или тялото монархът не е в състояние да служи.

“За щастие, заболяването бе хванато рано и сега всички си пожелават той да получи лечението, от което се нуждае, и да се възстанови напълно”, каза британският премиер Риши Сунак. Той допълни, че поддържа редовен контакт с краля след новата му диагноза. Монархът се е обадил лично на синовете си, братята и сестра си, за да ги информира, че има рак. След шокиращия телефонен разговор

Хари веднага е взел самолет от Калифорния

за Лондон и пристигна в британската столица в сряда, за да бъде близо до баща си. Двамата не са се виждали от миналия май, когато Хари пристигна за няколко часа в британската столица за коронацията на Чарлз и веднага се върна при семейството си в САЩ. Някои от племенниците на краля също са видени да влизат в “Кларънс Хаус” във вторник, където се предполага, че Чарлз III се намира.

Принц Уилям продължава да се грижи за съпругата си Кейт, която претърпя коремна операция преди седмици.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Принц Уилям продължава да се грижи за съпругата си Кейт, която претърпя коремна операция преди седмици. СНИМКИ: РОЙТЕРС 

Кралят и кралицата помагат на онкологично болни от години

Водещи здравни специалисти и неправителствени организации приветстваха решението на Чарлз да разкрие диагнозата си. Те припомниха, че кралят и кралицата от години работят за благотворителни каузи, свързани с болни от рак, и са много добре запознати с влиянието, което онкологичните заболявания имат върху техния живот и този на близките им.

Чарлз е помогнал на пациенти с рак да разберат, че не са сами и че могат да разчитат на подкрепата му, когато вървят по трудния път на своето лечение, разказаха представители на различни организации. Те припомниха, че кралица Камила е открила поредния център за онкоболни дни преди да стане ясно, че и съпругът ѝ има такова заболяване. По думите им тя е много добре запозната през какво преминават, защото активно е общувала с такива през последните 15 г.

Всеки ден около 1000 души във Великобритания биват диагностицирани с рак и значителна част от тях се борят да получат бързо и адекватно лечение, което невинаги британското здравеопазване може да осигури заради прекалено дълъг списък с чакащи пациенти.