Новини Реакция

Блокадите със земеделска техника продължават от 10 часа

   
Блокадите със земеделска техника продължават от 10 часа

Трети ден земеделски производители излизат на протест. Според Националната асоциация на зърнопроизводителите, времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не бъдат приети исканията. Няма да има протести в събота и неделя.

Фермерите настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора. Те разговаряха снощи с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев по предложения от правителството нов меморандум за разбирателство. 

Премиерът проведе две отделни срещи с браншовите организации, защото от Аграрната камара и зърнопроизводителите не пожелаха да са заедно с други организации, които, според тях, имали политически искания и не участвали в протестите. От правителствената пресслужба съобщиха, че преговорите с браншовите организации продължават в петък следобед, постигнат е напредък. Има споразумение за подпомагане със 150 милиона лева за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя. 

Премиерът е бил категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Правителството е готово да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро.

Две са обявените места в Благоевградска област за протести днес. Едното е в района на полигона край Благоевград, където в 10 часа фермерите ще се опитат да блокират със земеделска техника кръговото кръстовище между АМ "Струма" и Главен път Е-79. Другата група протестиращи ще блокира международния път София-Кулата в района на град Кресна, там няма алтернативен маршрут.

Снощи земеделските производители от Гърция блокираха граничния пункт Промахон, българските фермери ще направят същото на ГКПП "Кулата".

Земеделските производители от Ямболска област и днес ще спрат трафика с трактори на изходите към АМ "Тракия". Между 10 и 14 часа ще бъде спряно движението в района на селата Дражево и Кабиле. Пътят между Ямбол и Сливен, в тези часове, също ще бъде блокиран. Ще остане затворен и международният път от ГКПП пункт "Лесово" към пътен възел "Петолъчката". Камионите ще бъдат спирани на паркинга до село Веселиново.