Новини Светът

Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия

   
Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че е дошло времето за смяна на военното ръководство, като официално обяви смяната на главнокомандващия армията генерал Валерий Залужни, предава "Ройтерс".

Изявленията следват дни на спекулации, че Зеленски обмисля да уволни Залужни, който е възприеман от много украинци като национален герой за надзора на военните усилия от февруари 2022 г.

За нов главнокомандващ Въоръжените сили на УКрайна е назначен генерал-полковник Александър Сирски. За назначението първо Зеленски съобщи в социалните мрежи. "Искам визията за войната да бъде единна сред нашите войници в Работино или Авдиевка, както и в Генералния щаб и в щаба", каза той.

Министърът на отбраната Рустем Умеров каза отделно, че е взето решение за смяна на военното ръководство.

Зеленски каза в изявлението си, че се е срещнал със Залужни.

"Обсъдихме от какво обновяване се нуждаят Въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой може да бъде в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за това обновление е сега", каза той.

Той е помолил генерала да остане "в неговия екип", добави той.

В собственото си изявление Залужни каза, че е имал "важен и сериозен разговор" със Зеленски и че е взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле.

"Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова всички трябва да се променят и адаптират и към новите реалности. За да победим и заедно", се казва в изявлението му.

Двете изявления бяха публикувани в рамките на секунди едно от друго, което предполага, че двете най-видни военновременни фигури в Украйна са се координирали тясно, за да демонстрират единство.