Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Открита е „супер Земя“ 

Астрономи от НАСА, които търсят обитаеми планети, обикалящи около звезди, различни от нашето Слънце, откриха екзопланета, наречена „супер Земя“. Тя е на 137 светлинни години от нас и обикаля около звездата си само за 19 дни в непосредствена близост до нея. С диаметър около 1,5 пъти по-голям от този на Земята, тя е най-малката екзопланета, открита досега. За да разбератдали тя е обитаема и има ли на нея вода, учените ще наблюдават атмосферата ѝ с космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Засега не е ясно дали водата съществува като течност на повърхността ѝ (когато температурата на повърхността на екзопланетата е между 0 и 100 градуса), колко е атмосферата й,колко радиация получава от звездата си и има ли смесица от океани и суша.

Индийска жена-робот ще отговаря от Космоса

Индия ще изпрати в орбита първия си хуманоиден робот през третото тримесечие на тази година, който ще следи жизненоважните системи на космическия кораб "Гаганян" преди страната да изпрати за първи път хора в орбита до края на 2025 г. Името на робота е "Вьомитра" (от думите "космос" и "приятел" на санскритски), а външният му вид е на жена. Знае няколко езика и може да симулира човешки функции в космическа среда. Роботът ще наблюдава параметрите на орбиталния модул, ще управлява шест панела на кораба и ще отговаря на въпроси от центъра за управление на полета. 

Половината Вселена на рентген

Астрономи от Института за извънземна физика "Макс Планк" обявиха най-новите данни от изследване на половината от рентгеновото небе и на 900 хил. отделни рентгенови източника - повече от всички, открити досега. Рентгеновата астрономия има богата 60-годишна история на изследване на екстремните събития във Вселената: от експлодиращи звезди до активни галактически ядра, които със своите свръхмасивни черни дупки са може би най-мощните източници на енергия във Вселената. Най-големите структури, както и нишкитеот горещ газ, които свързват мощни клъстери от галактики, може би ще разкрият как се е развила Вселената и защо се разширява.

Океан под Мимас  

Сатурновата луна Мимас, оприличавана на Звездата на смъртта от "Междузвездни войни", има океан с течна вода, скрит под ледената и осеяна с кратери повърхност с дебелина 20-30 км. Според астрономи обектът се е образувал преди 5 млн. до 15 млн. години, съобщи Ройтерс. Мимас е най-малкият от петте естествени спътника в Слънчевата система, за които има доказателства за съществуване на океан под повърхността. Със среден диаметър 400 км той е седмата по големина луна на Сатурн, който има повече от 100 естествени спътника. Най-големият - Титан, задминава по големина Меркурий, а най-малките са колкото жилищен блок.

Подобие на Марс в Антарктика

Вулканичният остров Дисепшън сред ледовете на Антарктика може да даде отговор на загадката какъв е животът на Марс, предаде АФП. Част от архипелага на Южните Шетландски островитой се намира на 120 км северно от Антарктическия полуостров, има идеално кръгла форма, а зад тесния морски вход се крие широк залив, защитен от вълнението и ледените ветровеДиаметърът му е около 15 км, най-високата точка е 539 метра, а почти 60% от него е покрит с лед. Учените са убедени, че това място има характеристики, подобни на тези на Марс. Намиращите се там микроорганизми саспособни да издържат на температури до минус 28 градуса, което може да бъде ключ към възможността за съществуване на живот и извън нашата атмосфера. 

Държава на усмивките 

Така наричат Южна Корея. Ето пет неща, които правят тази страна уникална.

Технологичен гигант и дом на Samsung, LG и Hyundai

К-поп и К-драми се радват на огромна популярност в чужбина. Групи като BTS и BLACKPINK са световни звезди, които представят уникалния стил на южнокорейската развлекателна индустрия. 
К-бютиДами от целия свят купуват кремове, лосиони и всякакви помади, подмамени от безупречната красота на корейкитеизвестни сгладката си кожа, блестяща като огледало.
Традиционна кухня и модерна кафе култураЮжна Корея е родината на Кимчи и пикантното месо Булгоги. Менюта, включващи ферментирали храни с полезни бацили, риба, ориз и водорасли, са сред най-здравословните в светаА страстта към кафето и тортичките с рисунки на анимационни герои е пословична.

Гостоприемството и усмивките са емблематични за южнокорейците. Те са едни от най-трудолюбивите и предприемчиви хора в света. Пазят достойнството на човека срещу себе и се отнасят с пословично уважение към възрастните

Лебед загина под леда

Лебедовото езеро в парка "Бачиново“ край Благоевград, което преди месец замръзна, е взело първата си жертва. Нелепа смърт е сполетяла един от черните лебеди. Красивата птица се гмурнала във водата, влязла под леда и не успяла да излезе. Това не е първият подобен инцидент. В езерото живеят различни видове патици, както и бели и черни лебеди. 

Уникална чувствителност на козите 

Изследователи са установили, че козите могат да разберат дали хората са щастливи или тъжни само по гласа им. Развили са тази чувствителност по време на дългото си съжителство с човека, което датира отпреди 10 хил. години, съобщи Мейл онлайн. Освен звуковите сигнали те разбират и физическите жестове и дори могат да различат усмивката от гримасатаРазпознават емоционалните призиви на друга коза и разбират жестове като посочване, подобно на кучетата, котките и конете. 

Дървета кашлят 

Учени от университета на Пенсилвания са установили, че дърветата се затрудняват да поглъщат задържащия топлина въглероден диоксид в по-топъл и сух климат. Заради продължаващото затопляне на планетата те губят способността си даслужат за компенсиране на въглеродния отпечатък на човечеството. "Установихме, че дърветата по-скоро кашлят, вместо да дишат", казва изследователят Макс Лойд. При топъл климат и недостиг на вода степента на фотодишане е до два пъти по-висока. Подобна реакция се проявява, когато средните дневни температури достигнат 20 градуса. Сега дърветата поглъщат около 25 на сто от излишния въглерод, но този процент ще намалее в бъдеще. 

Най-оживената пешеходна пътека в света

Повече от 2,5 хил. души преминават на един „зелен“ интервал през пешеходната пътека в кв. Шибуя, Токио, а за един ден броят им нараства до над 1 млн., което я прави най-натовареното кръстовище в света. Пешеходният преход пресича десет платна за движение, пет огромни пешеходни пътеки тип „зебра“ свързват най-натоварените места в този оживен и модерен район, а пътят на пешеходците се показва от огромни екрани, синхронизирани с всеки преход, и допълнително предупреждават за червен или зелен светофар. Въпреки че е наречено „приливът“, трафикът протича без забавяния и проблеми, съобщи телевизия N1. На това кръстовище се излиза от една от най-натоварените жп гари в света, където световноизвестното куче Хачико всеки ден чакало стопанина си да слезе от влака 10 г. след смъртта му.

Пореден музей става джамия

Църквата „Хора” или „Светия Христос Спасител” в Истанбул, която беше музей в продължение на близо 80 г. и е сред шедьоврите на Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, от 23 февруари ще отвори врати като джамия. Построена в началото на IV век, тя е първата разграбена църква от османците, завладели града през 1453 г. Превърната е в джамия при султан Баязид II в началото на XVI век, когато е преименувана и е изградено минаре. Определена е за музей от турското правителство през 1945 г.

През 2020 г. превръщането в джамия на емблематичната църква „Света София”, която също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и важен символ за православните християни по света, предизвика международно недоволство и доведе до напрежение в отношенията между Атина и Анкара, пише гръцкото издание „Катимерини“.

Влак ще се движи с 1000 км/ч

За нов рекорд на високоскоростен влак, който ще се движи с 1000 км/ч във вакуумна тръба и ще надминепредишния рекорд, поставен от влак, който достигна 623 км/ч без вакуум, съобщи South China Morning Post. Официални доклади потвърждават успешното взаимодействие между влака, тръбата и релсовия път по време на теста. Системите за задвижване и контрол на безопасността са работили без проблем.Използвайки свръхпроводящата технология маглев(придвижване и управление на транспортно средство посредством действието на магнитни сили), влакът елиминира триенето при преминаването си през специално проектираната нисковакуумна тръба.

Любовта не знае възраст

48-годишен адвокат от Естония е поискал виза за постоянно пребиваване в Австралия, за да бъде със 103-годишната си приятелка. Март Соесън има връзка с Елфриде Риит от 2013 г. Двойката живеела заедно, докато жената не била принудена да се премести в старчески дом през 2022 г. Дамата, която също е родена в Естония, е вдовица на дядото на Соесън - била е втората му съпруга. През този месец тя ще отпразнува 104-ия си рожден ден.

Почина най-старата котка в Русия

Най-старата котка в Русия Уляна почина в приют в Тюмен. Собственичката й Марина Рейдаленкотвърди, че е била почти на 32 г.  Намерила я на рождения си ден, когато Уляна била на 3 месеца, а през това лято трябвало да навърши 32 г. Въпреки красотата й, никой не искал да я вземеТя беше идеална котка, въпреки че не живееше в идеални условия, защото животът в приют е труден. В последните дни от живота си се почувства зле поради бъбречно заболяване, разказва Марина

39 години с чуждо сърце 

Рекордите на Гинес официално обявиха човека с най-дълъг живот след сърдечна трансплантация, извършена в Англия. Това е Берт Янсен, 57-годишен мъж от Нидерландия. Той живее вече 39 години с донорското сърце, което е получил в болница "Харефийлд" в Лондон през 80-те години на миналия век. Янсен казва, че новото сърце му е позволило бързо да се върне към добро качество на живот, да играе тенис и волейбол и да работи. Жени се през 1996 г. и има двама сина. Гордее се, че със съпругата си Петра и родителите им са си построи къща. Сега е запален летец. 

Нов живот за Солаковия храм в Букурещ

През март започва консервацията и реставрациятана Солаковия хан в Букурещ. Ще се запазят оригиналните елементи на сградата, която е исторически паметник, съобщи кметът на румънската столица Никушор във Фейсбук.Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. В мелницата на хана в двора през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост" и списание "Знание".

През Втората световна война, при американска бомбардировка, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г. Солаковият хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани до края на 80-те години. Тогавашният български посланик - русенецът Петър Данаилов, преговаря с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. През 2003 г. потомците на братята Солакоглу си връщат собствеността на имота, който е в окаяно състояние. 

Айфеловата кула „влиза“ в олимпийските медали

Всички 5084 медала за призьорите от олимпийските и параолимпийските игри в Париж това лято ще бъдат с вградено парче метал от Айфеловата кула. "Идеята е игрите да се свържат със символите на Франция. А абсолютният символ на Париж и Франция е Айфеловата кула. Това е възможността за спортистите да вземат частица от Париж със себе си", заяви творческият директор на оргкомитета Тиери Ребул. А шефът на организационния екип Тони Естанге добави: "Медалите съчетават най-благородните метали - злато, сребро и бронз, с най-ценния метал на нашата страна от националното съкровище Айфеловата кула".

Дизайнът е създаден от бижутерската къща Chaumet, чиито творения украсяват аристокрацията и френския елит от 1780 г. насам. Неин клиент е бил и строителят на кулата Гюстав Айфел. Медалите са кръгли, имитиращи слънчеви лъчи. В средата им има железен шестоъгълник - форма, напомняща очертанията на Франция, който е закрепен с шест шпули във всеки ъгъл, приличащи на нитовете, използвани при изграждането на Айфеловата кула.

Най-бързата баба в света

Италианка на 90 г. счупи световния рекорд по бягане на 200 м за възрастникато ги пробяга за 54 секунди и 47 стотни – с 6 секунди по-добро време от предишния рекорд. Бившата учителка по химия Ема Мария Мазенга има няколко медала от европейски и световни състезания по лека атлетика. Наричат я най-бързата баба в света. През 2019 г., когато е на 85г., тя поставя рекорд на 400 метра, които изминаваза минута и 51 секунди. "Тренирам три пъти седмично, но не бягам за рекорди. Не взимам никакви хапчета“, казва Ема, която е вдовица от 40 г., има две деца и внук. Яде малко, избягва сладкото и набляга на плодовете и зеленчуцитено не пропуска да изпие чаша червено вино на обяд или вечеря.Тренира паметта си с четене, активна е в социалните мрежи, а пред медиите напомня за вредата от липсата на движение.