Коментари

Седмичен комантар

   
Седмичен комантар

Заглавия и цитати от медиите

5-11 февруари 2024

Темида да проговори

Ще изпълня Конституцията, както е записано в нея, ще проведа консултации и ще връча мандат на първата политическа сила ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Банско. „Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори”. Така Радев отговори на въпрос дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и външен министър. Според него „прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани”, а решенията се вземат от „други хора на друго място”. 

„Истинската тема на деня е случаят с Мартин БожановИли ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Необходима е непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости", коментира президентът. 

Радев бе сред специалните гости на втория ден от състезанията на Световната купа по ски в Банско, поздрави Българската федерация по ски със нейната 100-годишнина и Алберт Попов за прекрасното спускане, като му пожела нови успехи. Преди товатой се срещна с кмета на Банско Стойчо Баненски и изрази своята съпричастност с проблемите и визията за развитието на общината.

Както е тръгнало, ще останем без енергетика

Вредните емисии като пържен вятър

Никой не прави нищо за решаване на проблемите на енергетиците след протестите преди няколко месеца. Цялата работа беше изкъпване с хладка вода и тази работа продължава. Времето си върви и България, както е тръгнало, ще остане без енергетика. И този ден не е толкова далеч. Не само че няма да имаме въглища. Най-голямата опасност е за човешкия потенциал. В Мини "Марица Изток" напрежението е голямо. Това е единственото нещо в България, което се осъществява на базата на собствен ресурс. Когато ликвидираш енергийната си независимост, поставяш системата под зависимост някъде отвън, а външната зависимост се вижда откъде е.

В определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията. Да кажем, че се случва, когато покриваме пикови потребности. Обаче когато го закъсаме, ще трябва да се случва през цялото време. Има два въпроса – кой ще ни го внася и какво ще се случи с цените, когато разберат, че сме наведени? Ние внасяме енергия от държави, които не членуват в ЕС. Те могат да произвеждат, защото не плащат данък "пържен вятър" – т.нар. квоти вредни емисии, и си произвеждат ток както си искат, цената им излиза и ни го продават. Както би излизала цената и на нашите ТЕЦ-ове, ако не плащаха този енергиен рекет. (Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, БНР)

30 юли 2025 г.

31 декември 2034 г.

Това са две важни дати за АЕЦ „Козлодуй“. Първата е за началото на същинското строителство на новия ядрен блок, а втората – за въвеждането му в експлоатация. В интервю за „24 часа“ енергийният министър Румен Радев обявява: „Търсим изпълнение на строителство с фиксирани срок и цена. Електроенергията от новия блок ще струва под 70 евро за мегаватчас“. Министърът засяга и други важни въпроси на българската енергетика: 

- След либерализация на цената на тока за домакинствата ще има компенсации поне до 2026 г. 

Украинската страна заедно с външни експерти вмомента прави техническа експертиза на място в Белене. Нямам никакви притеснения за оборудването. Затова имаме претенции за качествена продажба. Целият приход, който получим, ще отиде за новия проект в АЕЦ “Козлодуй”.

Неуместно е да коментираме каквато и да е технология за бъдеща АЕЦ. 

- Добивът на въглища зависи от потреблението. Има огромна работа по възстановяване на терените. Ключовият въпрос е какво да се прави с тях - дали ще станат земеделска земя, горски фонд или там ще се развиват индустриални дейности.

- В ПАВЕЦ „Чаира“ работим по проектирането на две помпено-акумулиращи ВЕЦ с мощност 2 гигавата. Възстановяването на втория хидроагрегат трябва да завърши до края на годината. Същата технология искаме да приложим към хидроагрегат 3. Водим разговори с “Тошиба”, която е проектант и изпълнител на “Чаира”. Причините за “счупването”, причинило аварията, са комплексни, включително, че централата не е предназначена да балансира фотоволтаици, а АЕЦ, като ползва нейната електроенергия през нощта.

- В зеления преход няма нищо лошо, но има и други каузи - демографията, образованието, да изградим отново доверие в държавните системи.

А отбработеното ядрено гориво?

Ако не започнем да извозваме отработеното ядрено гориво за преработка, имаме резерв за съхранение от около 7 г. У нас не можем да правим това. Абсурд! Това е толкова опасна и сложна технологията, предупреди в интервю за БНР енергийният експерт проф. Георги Касчиев. Дълбоко геоложко хранилище може да се изгради у нас в област без сеизмична активност и би струвало 10 млрд. лв. Има и други опции – контейнери за сухо съхранение, но това е рисковано и води към задънена улица.

Стратегия отпреди 25 г. предвижда минимум 50 тона от отработеното гориво да се изпращат за преработка в Русия и тя е била спазвана безапелационно до 2015 г. до идването на Теменужка Петкова като министър на енергетиката. "Тя започна да саботира тази програма. Резултатът е, че 2015 г. сме имали на площадката 805 тона отработено гориво, а сега - близо 1000 тона", посочиКасчиев.

Соларни централи за 400 млн. лв.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е задвижил чрез свързани с него фирми три проекта за соларни централи за около 400 млн. лв. и ако ги реализира, ще се превърне в най-големия играч във ВЕИ сектора с капацитет около 400 мегавата, пише "Капитал". Доган отдавна има интереси в енергетиката, които през годините включват придобиването на ТЕЦ "Варна", консултациите за изграждането на ВЕЦ "Цанков камък", както и председателския пост на българската водородна асоциация. Според изданието до момента Доган не е предприел ясни действия дали проектите ще бъдат реализирани или продадени на други инвеститори, но предвид техния мащаб, едва ли ще бъдат оставени дълго време без посока.

Овации за България в Киев

В навечерието на втората година от руската агресия срещу Украйна аз съм тук, за да изразя възхищение от безпримерния героизъм на украинците. И да заявя безусловната подкрепа и съпричастност на моята страна към каузата на Украйна, каза в реч пред Върховната Рада председателят на НС Росен Желязков. - Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства. Ние няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота”.Желязков няколко пъти бе прекъсван от бурни аплодисменти на украинските депутати, коиторазпънаха българския флаг от двете страни на залата.

ГЕРБ води с 6%

Ако изборите бяха днес, първа политическа сила ще е ГЕРБ-СДС с 23,8%, следвана от ПП-ДБ със 17,2%и ДПС с 12,1%. Четвърти са „Възраждане“ с 9,9 на сто, а БСП получава подкрепата на 8,5%. ИТН са под линията с 3,8%. Бойко Борисов остава с най-висок рейтинг от 24 на сто и неодобрение от 61 на сто. Николай Денков събира 24 на сто одобрение и 52 на сто неодобрение. Одобрението за парламента е 22 на сто, а за правителството едва 11 на сто. 

Опознайте себе си, за да опознаете света

При пълна доминация на Делян Пеевски премина в събота националната конференция на младежката организация на ДПС в столичния Интер Експо Център. Той влезе в залата, съпроводен от ръкопляскания и скандирания "ДПС!" от станалите на крака делегати. Другият бъдещ съпредседател Джевдет Чакъров също присъстваше, но не се радваше на същото внимание. Дори не се спомена името му, когато се изброяваха най-важните гости, пише „Сега“. По време на почивката Пеевски обикаляше сред делегатите и гостите, разговаряше с тях, пожелаваше "Да ви е сладко" на подкрепящите се с храни и напитки, снимаше се с многобройните желаещи. Журналистите бяха допуснати в залата само за няколко кадъра в началото на форума.

С особено внимание беше изсущано обръщениетона Доган към партийния комсомол, прочетено от трибуната, в което той посочва, че „промените, които преживяваме, са по-големи и по-дълбоки от тези през 1989 г. Доган посъветва младите лидери "да опознаят себе си", за да могат да опознаят и света.

Виновни ли са съветниците

БСП свали политическото си доверие от своите общински съветници в София, които гласуваха за председател на СОС. Корнелия Нинова обяви, че те вече представляват само себе си, а какви да бъдат наказанията им, ще решава Националният съвет. Според нея те реално са върнали ГЕРБ във властта в София. На въпрос на „24 часа“ не е ли проблем за партията ѝ, че остава без представители в СОС, Нинова отговори, че с постъпката си те така или иначе не са представлявали БСП. 

Никой не може да изтръгне социализма от сърцето ми

Снетото доверие за мен не е от значение, ние имаме доверието на цялата градска организация, на градския съвет, на групата съветници и на местната коалиция, заяви пред журналисти лидерът на БСП-София Иван ТаковИ посочи: „Ако цената на това да заработи общинският съвет е моята глава  аз с радост ще я платя. Ако все пак се случи, продължавам да работя в СОС. Нито ръководството на партията, нито Нинова може да изтръгне социализма от моето сърце. Според него градската организация е единна и той се ползва с нейното доверие. Запитан дали би помислил за свой политически проект, той отговоряНикога! Аз съм четвърто поколение социалист в тази партия и винаги ще ѝ остана верен“.

Закони ли да променяме или да се молим на Запада 

Обясненията за партийната криза са много, но превръщането на партиите в лични проекти е основният. Партиите у нас не са общност на хора с хуманни цели (с малки изключения), а бизнес съдружия за власт и пари. Няма ли ги властта и парите като лична перспектива, няма АД-та. Една от партиите е нова (ПП), три са сравнително нови (ИТН, "Да, България", "Възраждане"), една стара (ДПС), една прастара (БСП), две нейде в средата (ГЕРБ, ДСБ). Тоест новото преобладава. Дето се вика, промяна имаме в партиите като цяло и техния живот. Пак промяна претендираха да бъдат непрекъснато изгряващи и залязващи формации, увлекли не малко хора (НДСВ, АБВ, ББЦ, "Атака"...). След всичко това живеем в постоянна промяна, която е старото положение, само че под формата на промяна.

Какво да се прави? Закони ли да променяме, да се молим на Запада да ни оправи ли (щото е цъфнал и вързал, де), нещо трето ли? Отговор никой не може да даде (Из коментар на Диян Божидаров, „Сега“ )

Милионерски погледи

Всяка седмица в България се появяват по 10 нови милионери. Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. само за три месеца нараснаха със 130 и към края на декември достигнаха рекордните 1540, показват данни на БНБ. От октомври до декември милионерските влогове са нараснали с 316 млн. лв. и вече са 4 млрд. лв. 21 913 са депозитите между 200 хил. и 500 хил. лв., а между 500 хил. и 1 млн. лв. - 3118. Сумата на домакинските депозити пък достига 79,98 млрд. лв. В същото време граждани с влогове под 1000 лв. са ги закрили, за да закърпят семейния бюджет. Най-голям продължава да бъде броят на потребителските банкови депозити в размер до 1000 лв. Броят на кредитните милионери нараства с 45%.

В ход са предизборни ходове 

Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация, заяви председателят на НС Росен Желязков и определи като нежелателна възможността да се правят избори в края на годината. Пред Нова тв той каза, че след ротацията Мария Габриел трябва да съвместява функциите на външен министър ипремиерИскаме по-малко сътресения, изпълнителната власт да бъде достатъчно устойчива, да изпълнява приоритетите“, посочи Желязков. И определи като предизборен ход желанието на ПП-ДБ да получат поста на външен министър преди изборите за Европейски парламент. „По-скоро ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските”, заяви Желязков.

Край на сглобката?

Драмите са само за пред хората, в сенките нещата се наместват. Сглобката ще оцелее и сега. Европейските избори могат да се окажат краят на сглобката. Ако ПП-ДБ постигне нисък резултат, защо ГЕРБ да не тръгнат в друга посокаВ БСП страх от партия на Радев няма, а само повишено внимание, защото видяхме и с "Левицата", че нашите избиратели гледат на подобни ходове като предателствоНякои тълкуват, че Корнелия Нинова може да има трети мандат, тъй като промените в устава са направени през 2017 г. Трябва контролната комисия да се произнесе, за да сме наясно с правилата. (Кристиан Вигенинзам.-председател на БСП и на Народното събрание, из интервю в „24 часа“)

Рюте ни хвали

Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на годината. Ще направя всичко, което мога, включително работейки с Румъния и Австрия, за да го постигнем.Много съм горд с това, което България постигна. Ако трябваше аз да решавам, щяхте да бъдете пълноправен член на Шенген веднага. Това заявинидерландският премиер Марк Рюте в четвъртък след среща с министър-председател Николай Денков в Хага. 

Инвеститор № 1

Нидерландия и нейните компании са инвеститор номер едно в България, лидер в подкрепата, която получаваме. Искаме да сме полезни за нашите партньори в Европа. Затова работихме много усърдно през последните месеци, за да усилим Източния фланг на НАТО. За нас Нидерландия е добър партньор и съм сигурен, че ще продължим да работим заедно, подчерта премиерът Денков. 

113 мигранти от Австрия прехвърлени у нас

Това съобщи премиерът Денков по време на парламентарния контрол и информира, че за цялата 2023 г. България е определена като компетентната държава-членка на ЕС за общо 5731 получени искания. През миналата година в България са подадени общо 22 518 молби за предоставяне на международна закрила от граждани на трети страни и лица без гражданство. За същия период от всички държави, прилагащи Дъблинския регламент, са получен 17 900 искания, като България е определена за отговорна държава-членка за 13 139 от тях.

Премиерът не влезе в дрехите на премиер 

Публично ГЕРБ предават посланието: искаме да сме коректни, но не ни дават възможност. ПП от своя страна: не искаме да управляваме с тях, но няма как. И в цялата тази уйдурма, тя вече не е и сглобка, се наместиха ДПС и Пеевски. Разпределението на властта няма нищо общо с гласа на гражданите и това я прави крайно нестабилна. Коалициятанепрекъснато излъчва сигнали, че е на ръба на падането. Денков не успя да влезе в дрехите на премиер. Не се представя добре и на терена на образованието. Когато беше просветен министър също имаше решения, които пораждаха проблеми. Сякаш не е способен на решения, които не създават проблем. Денков никога не влиза в дълбочина, аученият е човек, който влиза в дълбочина. (Доц. Татяна Буруджиева, из интервю за „Епицентър“)

Разхвърляният двор на управляващите

Предвид качеството на управлението, предсрочни избори са рационален вариант. Управлението е като разхвърлян двор - няма ред, няма концепция. Затова се влиза в непрекъснати пререкания. ПП-ДБ е нещо като патерица на политическата маса. ГЕРБ не са свикнали да се съобразяват с когото и да било, но понеже има коалиционна формула, трябва да се съобразяват. ГЕРБ се чувства по-добре в разговор с ДПС, отколкото с ПП-ДБ. Управляващата ос е ГЕРБ-ДПС, а не ГЕРБ-ПП. Следващият голям разговор в България не е за това как един министър да съвместява две позиции, а за "съкращаване на държавата", защото правителството е прекалено голямо и не постига ефективна работа, а обществото харчи прекалено много за него и държавата.(Политологът Димитър Аврамов, БНР)

Проблемът не е в институциите

Замисълът референдум за еврото не беше лош, но беше ясно от самото начало, че той няма да се проведе. В решението на КС прозира нещо доста опасно – разбирането, че НС не е длъжно да вземе решение за какъвто и да е референдум, независимо колко подписа са събранидори да са 2 млн. ВКонституцията трябва да се запишат въпроси, по които задължително да има референдум. Случаят с Мартин Божанов – Нотариуса показва, че каквато и реформа да се направи, тя няма да доведе до възцаряване на справедливост, защото проблемът не е в институциите, а в хората. Божанов е шетал из съдебната власт, но той сам не може да постигне резултат. Постига го с помощта на определени магистрати. (Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, БНР)

По силата на моркова и тоягата

Делян Пеевски в момента връща позициите си отпреди 2020 г. благодарение на коалицията ПП-ДБ, която легитимира всички престъпления, извършени по време на правителствата на Борисов. Пеевски е този, който държи базата данни с компромати за всички. Очевидно по силата на моркова и на тоягата той успява да управлява, да контролира държавата. Има много неща, които притесняват много хора и те не са свободни в своите действия, защото директно са заплашени от изваждане на компромати. Доган може да "скрои шапка" на Пеевски. (Цветан Василев, бивш собственик на КТБ, из интервю за „Свободна Европа“)

Сравнения

406 328 души у нас получават минимална пенсия за стаж и възраст, а 407 774 - под тази сума, показват данни на НСИ. При общо 2 040 778 пенсионери това означава, че почти всяка втора пенсия е възможно най-ниската. Държавата е доплатила 104 854 729 лв. месечно, за да могат над 795 742 души да стигнат минималната пенсия. През 2012 г. тя е 136,08 лв., а днес е 523,04 лв. и приближава като размер средната. От 1 юли швейцарското правило ще я вдигне до 580,57 лв., но пак ще е най-ниската в ЕС.

В Дания, Германия, Нидерландия и Литва изобщо няма минимална пенсия. В Словакия и Португалия тя се определя от стажа - колкото е по-дълъг, толкова по-голяма е пенсията. В Чехия минималната пенсия не е фиксирана, а равна на поне 10% от средната месечна заплата. В Испания и Австрия при определянето ѝ има значение дали възрастните хора живеят сами.

Малки общини с високи заплати 

Най-високата средна заплата в България е в община Челопеч – близо 3400 лв., следвана от община Козлодуй  - 2949 лв., показват данни на Института за пазарна икономика за 2022 г. На трето място е община Кнежа с 2813 лв., което се дължи на силно развитото зърнопроизводство и на факта, че там е най-големият производител на слънчогледово олио в страната. Столичната община е на четвърта позиция с 2475 лв. В топ 10 се нареждат Раднево, Пирдоп, Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище. Варна е на 17-о място с 1642 лв., а Пловдив на 22-о с 1584 лв. Средната заплата в 215 общини бележи ръст между 40% и 70% за четири години, а в общините Столична, Пловдив и Варна - над 50% в периода 2018-2022 г. 

Спонсори на богатите

Отглеждането на един човек до 20 г. у нас струва средно около 240 хил. евро по настоящи цени. Грижите на родителите и близките за отглеждане на детето и юношата се оценяват поне още на 170 хил. евро. Или общо 410 хил. евро. Всяка година от началото на прехода са напускали средно по 25 хил. души, включително хора с образование, професии и опит. Това означава, че най-бедната държава в ЕС - България, ежегодно спонсорира богатите държави с минимум 10 млрд. и 250 млн. евро годишно – само сумата на разходите по отглеждането на 20-годишен младеж, умножена по броя на емигриралите.

Държавните разходи за един студент са 2184 еврогодишно. Като се добавят и личните инвестиции, тострува около 3600 евро на година. Чудесно е в рамките на държавната поръчка да се даде възможност на най-кадърните да учат безплатно. Но държавата не бива да позволява с парите на данъкоплатците да се спонсорират развитите държави. Затова всеки студент, за да може да учи безплатно, трябва да подпише договор с държавата да работи в България поне 8 г. след завършването си. (Проф. Иван Тодоровиз интервю в „24 часа“)

Разни хора, разни коментари

Радев няма интерес да участва на евровота - това е селски мач, преброяване, което не му носи нищо. Борисов е господар на шахматната дъска – поне има първи ход. Ако при ротацията играе с експерти, ще е знак, че залага на предсрочен вотПП и ДБ са с равни дялове. А когато се коалираха, ПП бе два пъти над ДБ. "Трети март" е едно много преносено бебе. Перспективно е, но едва ли ще привлече 750 хил. леви, гласували за БСП през последните 30 г. Лидерът на ГЕРБ не "убива" Радев, защото изпитва към него сериозен респект и има нужда от солиден опонент. Президентът би могъл да събори този кабинет, ако се откаже от поста си и обяви своя партия. (Социологът Иво Желев, из интервю в „24 часа)

Далеч съм от мисълта, че президентът и неговите съветници трябва да бъдат някакви свещени крави, но ако правосъдието и Пеевски разполагат с някакви факти, трябва да ги съобщят и да действат. Много манипулативно изглежда схемата, по която протече неговата атака. Сега Пеевски няма официално медии и Бойко Борисов не е министър-председател, но двамата до голяма степен задават медийния ред. Те са тези, които държат сглобката и ще я държат,докато имат интерес. Медийни бухалки винаги ще има, въпросът е колко силни са те, а това зависи от медийната регулация и от критиката в журналистическата колегия. (Доц. Иво Инджов, БНР)

 

Днес криза, утре катастрофа

Фермерите се бунтуват в Германия, Франция и в родната ми България. Исканията им са различни, но има една обща причина за упадъка на селото – това са договорите за свободна търговия. Тя облагодетелства едрия агробизнес и убива добрите стопани на земята. За да отвори далечни пазари на нашата индустрия, тя жертва селата ни, които обезлюдяват. Над 6 млн. ферми ще загинат идните 15 г. Южноамериканското месо, украинското пилешко и слънчоглед не свалят цените, а увеличават печалбите на преработвателите и рушат стандартите за качество. Глобалната свободна търговия концентрира парите и къса връзката между хората и земята. Днес имаме криза, но утре ще е катастрофа(Из изказване на евродепутата Иво Христов в Европарламента)

Няма да има избори 2 в 1

Това прогнозира социоложката Боряна Димитрова по БНТ. Според нея съчетаването на национални и европейски избори е много рискован ход. Стрелите в сглобката започнаха, защото ПП-ДБ искат да стеснят сферата на влияние на ГЕРБ. Искането Денков да стане външен министър при ротацията, за да се чува гласът на България в чужбина, е неуместноПП осъзнават, че не са добре представени в чужбина, и то преди евроизборите за разлика от ГЕРБ. Затова търсят излаз в чужбина, но той трябва да стане през партии, а не през външното министерство, коментира Димитрова. Според нея коалицията ПП-ДБ-СС в София се е озовала в капан. Ако бойкотират заседанията на комисиите, решенията ще се вземат без тях, а новата ситуация в СОС ще откаже ПП да настояват за външен министър. 

Твърденията за руска заплаха са плашило за хората

Ако САЩ наистина искат да приключат войната в Украйна, трябва да спрат оръжейните доставки за Киев и всичко ще свърши за няколко седмици. Русия няма намерение да напада Полша, Латвия и която да било друга страна. Ако някой реши да изпрати войски в Украйна, това ще изправи човечеството на ръба на глобален конфликт. Най-доброто решение би било да се постигне споразумение с Русия, но с отчитане на настоящата ситуация, разбирайки, че Русия се бори за интересите си докрай и е нужно към нея да се отнасят с уважение. Това са някои основни тези от двучасовото интервю на руския президент Владимир Путин пред американския журналист Тъкър Карлсън, по време на което той отговори на близо 60 въпроса. 

Невъзможно е Русия да бъде победена в Украйна и Западът трябва да разбере това. Русия никога не е отказвала преговори за Украйна и е уверена, че конфликтът рано или късно ще приключи мирно и отношенията между двете страни ще бъдат възстановени, посочи Путин. И подчерта, че след прекратяването на преговорите в Истанбул през март 2022 г. няма да направи първата стъпка. Всички имаха илюзията, че Русия може да бъде победена на бойното поле - от самонадеяност, чистосърдечно, но не от много умРусия се стреми да гарантира, че в Украйна вече не превръщат в национални герои онези, които са сътрудничили на Хитлер. Всички изказвания за руската заплаха са просто плашило за обикновените хора, каза руският президент и защити решението си да нападне украинската страна. 

Според Путин победа на Тръмп на президентските избори през есента няма доведе до значителна промяна. Светът така или иначе ще се промени -независимо как ще завършат събитията в Украйна. Мястото на САЩ също ще се промени, единственият въпрос е как ще стане това: болезнено, бързо или нежно, постепенно.

Постфактум

Тъкър Карлсън: Путин е умен, но не трябва да се обяснява. Много е ядосан заради отхвърлянето от страна на Запада. Ако мислите, че той ще даде Крим в замяна на мир, вие сте лунатици.

„Ню Йорк таймсПутин беше по-прям от обикновено в начина, по който вижда края на инвазията: не чрез военна победа, а чрез споразумение със Запада.

Би Би СиКремъл се надява, че след интервюторепубликанските законодатели ще се вслушат по-внимателно в разказа на Москва.

„Таймс“За Путин интервюто е възможност да подкопае президентската кампания на 81-годишния Байдън, чиято силна подкрепа за Киев контрастира със скептицизма сред републиканците.

ZDF: Путин явно се чувства комфортно по време на интервюто. Той не разбира защо Германия бездейства след саботажа на Северен поток.

„Монд“Консервативният американски телевизионен водещ Тъкър Карлсън проведе не просто интервю, а истинска рекламна кампания за Путин.

Байдън се сърди

„Паметта ми е добра. Аз съм най-квалифицираният за президент на тази страна и ще довърша започнатото“, заяви Байдън, когото прокурорът Робърт Хър описа като „възрастен човек с лоша памет“. Това стана след като американският президент бе оневинен за умишлено задържане на класифицирани документи, съобщиха западни издания. След едногодишно разследване специалният прокурор по делото заключи, че президентът „съзнателно е запазил и разкрил секретни материали“, но срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения поради липса на доказателства. 

Лекарите искат да подложат на тест за деменция Байдън, за да се докаже, че той е в състояние да изпълнява задълженията си. Пред "Дейли Мейл" те казват, че е много важно да се даде пълна прозрачност за умственото състояние на президента. Става дума за 10-минутен тест, създаден през 1996 г.който идентифицира дори леки предвестници на деменцията. През 2018 г. Доналд Тръмп стана първият американски президент, който се яви на него и получи 30 точки от 30. Според проучване около 62% от американците са силно притеснени за психическото и физическото здраве на Байдън.

Орбан не се шегува

"Украйна се намира там, където е на картата. За нея най-добрата перспектива би била създаването на буферна зона между Русия и Запада. Ако не се съгласи, тя ще изчезне като държава", заявява унгарският премиер Виктор Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел, публикуван във в. „Ди пресе“ със заглавие"Доминиращата роля на Запада приключи"ЕСспоред Орбан трябва да покаже сила и да даде да се разбере на Русия, че признава наличието на интереси и от двете страни. Няма опасност Русия да нападне член на НАТО, посочва още унгарският премиер.

Основите падат като домино

Дните на Германия като индустриална суперсила може би са към своя край, прогнозира Bloomberg. Промишленото производство в най-голямата европейска икономика е в низходяща тенденция от 2017 г. насам и спадът се ускорява. Основите на индустриалната машина са паднали като домино поради политиката на САЩ да се конкурират с трансатлантическите си съюзници за инвестиции в климата и факта, че Китай вече не е "ненаситен купувач" на германски стоки. Последният удар за някои големи производители беше краят на огромните количества евтин руски природен газ. Политическата парализа в Берлин засилва дълготрайните вътрешни проблеми като скърцаща инфраструктура, застаряваща работна сила и бюрокрация.

 

Картината още е апокалиптична

Двете земетресения на 6 февруари м.г. с магнитуд 7,7 и 7,6 оставиха без дом най-малко 3,3 млн. души в Югоизточна Турция по оценки на ООН. Над 53 хил. души в Турция и близо 6 хил. в Сирия загинаха. Година след това в най-засегнатия окръг Хатай картината още е апокалиптична, каза представителката на ООН Луиза Винтън и призова властите да пристъпят към дългосрочно устойчиво инфраструктурно планиране.

„Ще доведем и последния оставащ гражданин, чието жилище е било разрушено или обявено за неизползваемо, до безопасен дом“, обеща на годишнината от земетресението турският президент Ердоган. Той беше се ангажирал с изграждането на 300 хил. жилищни сгради за оцелелите в рамките на година след труса. Правителството му обаче не успя да изпълни задачата и сега си е поставило за цел да осигури 200 хил. жилища до края на 2024 г.

Новият главнокомандващ на Украйна е роден в СССР

Президентът Зеленски обяви, че сменя главнокомандващия украинските въоръжени сили ген. Залужни с командващия сухопътните войски ген. Сирски. Но предложи на Залужни "да остане в отбора". Зеленски се противопостави на народната воля, защото повече от 70% се обявиха против оставката на Залужни. Въпреки това го отстрани, коментира по БНР политическият наблюдател Константин Скоркин. Оставката на Залужни оставя усещането за самоуверена авантюра, при която държавническите съображения открито се подменят с егоистични интереси. Рано или късно няма да има място на политическия Олимп за две толкова мащабни фигури. Ситуацията е патова. Много зависи от това как ще се държи Залужни, смята Скоркин.

Новият главнокомандващ ген. Александър Сирски е роден през 1965 г. в Съветския съюз. Завършва Висшето военнокомандно училище в Москва и служи в съветските артилерийски войски. Сирски ръководи отбраната на Киев през 2022 г. и успешната контраатака в Харков. 

Унизително падение

Време е да скърбим за смъртта на стара Европа. Разлагането е отишло твърде далеч, упадъкът е твърде изразен, благоденствието и омразата към себе си са твърде вкоренени, обречеността е неудържима. Някога най-богатият и най-напреднал континент в света - Европа, е свършена, нейното унизително падение е твърде очевидно за останалия свят, ако не и за заблудените европейци.Икономическото самоубийство на континента вече предизвиква отлив на най-добрите и най-умните.(Алистър Хийт, The Telegraph)

На Запад не умеят да воюват

Европа все повече затъва в тресавище. Американците няма да я спасят. Ако се погледне стратегически, има само един изход от положението, в което се намира. Този изход се нарича Русия. Само възстановяването на политическите и икономическите отношения с Русия и прекратяването на антируската и русофобската политика, може да даде шанс на Европа да се измъкне от тази пропаст, коментира Яков Кедми, израелски държавник и дипломат, цитиран от glasove.bg. Според него на Запад не умеят да воюват. Европейските армии нямат абсолютно превъзходство. Нито една от тях не е воювала, освен Вермахтът. 

Мария отговаря на Урсула

„Фермерите са на първа линия и усещат ефекта от климатичните промени. Сушите и наводненията унищожиха реколтата и заплашват добитъка. Фермерите усещат ефекта и от руската война, инфлацията, поскъпването на енергията и торовете“, заяви шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент. "Неочаквано е, но е приятно, че ние контролираме и целия климат на планетата. Фермерите от ЕС се губят на този фон. Очевидно в протестите им са замесени предучилищните "руски хакери". Чудя се дали земната ос също се премества по заповед на Москва?“, репликира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Телеграм.

Буря в чаша вода?

В Германия се появи нова политическа сила "Демократичен алианс за многообразие и възход" – ДАВА, която още не е регистрирана като партия, съобщава БНР. Новата формация е записала в устава си, че ще опазва исляма и традиционните ценности и ще работи срещу надигащата се дискриминация и расизъм. ДАВА обяви, че ще участва в изборите за Европейски парламент през юни, а по-нататък и на местни и национални избори в Германия. В създаването на алианса мнозина прозряха дългата ръка на турския президент Ердоган. Медии и политици се опасяват, че през ДАВА президентът на близо три милиона турци в Германия ще оказва политическо влияние. Буря в чаша вода ли е това? 

Майчиният език е езикът на душата

Отличаващото за чуждиците в нашия език е, че някои съдържат емоционални оттенъци. Едно е да кажеш, че си в незавидно положение, друго е, че "такова ти е дереджето", например. До голяма степен, когато една дума дойде от чужд език, ние успяваме да ѝ сложим различни смислови оттенъци, които я обогатяват. В този смисъл с навлизането на чуждиците обновяваме собствения си език. Но когато става въпрос в едно изцяло конструирано на български изречение, да вземеш директно дума от английски и с нея да замениш българската, това вече е притеснително. Стига се до един парадоксален говор, който нито може да бъде определен като български, нито като английски. Получава се някаква смесица, в която и двата езика се обезличават. Тук идва и другото разклащане, защото нашият език губи естествения си ритъм и живец. 

От бизнеса идват много чуждици. Лошото е, че млади хора смесват двата езика, когато излязат от работа, не могат да превключат на родния си език и се получава буквален пренос от бизнес лексиката към личната лексика. Пренасят тези думи в личните си отношения, мислейки си, че така звучат оригинално или професионално. Навлизаме в езиково клише, което страшно много обезличава, идентичността и характерът се размиват. В езика ни навлизат абсурдни думи, които специалистите от БАН официализират в речници. Ако отвориш речника на новите думи в българския език, може да видиш неуместни и нелепи думи, които идват от медиите в тяхната чуденка как да привлекат внимание. 

Майчиният език е езикът на душата. Ние оздравяваме в него и през него, защото там носим гена на културната ни предопределеност. (Виктория Бешлийска, филолог учител, редактор, из интервю в „Капитал“)

Вести от България

Кметът на Брюксел е поканил Лили Иванова на официална среща ден след големия й концерт там, съобщава „Телеграф“. Звездата на българската естрада ще мине през парадния вход, който ще бъде отворен специално за нейното посещение. Лили ще изнесе концерт в Брюксел на 6 март в емблематичната зала "Флаже".

България е на последно място в Европа по осигуреност с лекари-психиатри. Средната им възраст е 60 г., а до 15 г. ще изпаднем в тежка криза от недостига им, съобщи д-р Владимир Наков от Центъра по обществено здраве и анализи пред временната парламентарна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти. 

В столицата има около 200 хил. заключени жилища, в които не живее никой. Това е феноменът "тъмни прозорци", по който България е достигнала невиждани мащаби. По света това явление обхваща 9-10% от домовете, а у нас е около 30%, посочваекспертът Васил Люнчев в интервю за „Сега“.

Около 234 674 000 лв. ще струва инфраструктурата на летище Граф Игнатиево за новите самолети, но ще са нужни допълнителни средства, става ясно от писмен отговор на военния министър Тагарев на депутатски въпрос. Около 68,8 млн. лв. са осигурени по линия на НАТО, а останалите около 165,9 от бюджета на МО. 

Тихомълком преди ротацията МО се опитва да пробута сделка за закупуване на 7 броя 3D радари за армията на стойност 400 млн. лв. Подобно на сделката със „Страйкър“ на стойност 2,5 млрд. лв., процедурата е брутално погазена и обществото отново ще бъде поставено пред свършен факт, заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов. 

КС отхвърли искането на "Възраждане" и ИТН да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента, с което беше отхвърлено предложението за национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?".

Над 30 хил. сигнала за домашно насилие са подадени на спешния телефон 112 само за една година по данни на дирекция „Национална система 112“. 

Съветът на ректорите се обяви против отпаданетана таксите за студентите държавна поръчка. В официално становище се изразява притеснение, че те се заменят с механизъм за компенсация, който няма определени параметри и ще бъде на годишна база от закона за държавния бюджет, а липсата на правила ще създаде огромни проблеми на висшите училища.

Българските власти подготвят вписване на престъплението "агресия" в Наказателния кодекс, което ще позволи преследване на военно-политическото ръководство, издало заповедите за съответните военни действия в Украйна. Това съобщи "Euractiv България", цитирайки министъра на правосъдието Атанас Славов.

Златоградска фирма, без нито един служител в региона, проектира и изгражда военните бази на американската армия в България и други части на света, съобщи 24smolian.com. Това стана известно след като на дружеството бе наложено наказателно постановление от НАП за нарушения на изискванията за плащане в брой. 

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия, заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова. В България има 520 паметника, посветени на Руско-турската война, и това не са просто символични паметници, а реални гробове, и около 180, които датират от Втората световна война, каза още Митрофанова. 

Новини от света

Вашингтон разглежда няколко варианта за продължаване на доставките на оръжие за Украйна, включително идеята да принуди европейските страни да плащат за тях. Повод стана блокирането на законопроекта за финансовата помощ на Украйна в Конгреса на САЩ, съобщи “Ню Йорк таймс“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжия, за да подкрепи Украйна и да предотврати "потенциални десетилетия на конфронтация" с Москва. 

През 2021 г. делът на вноса на руски газ в Евросъюза е бил 45 на сто, през 2022 г. е спаднал до 24 на сто, а през 2023 г. - до 15%. Същевременно ЕС е намалил потреблението на газ с 20%. Сега водещ доставчик е Норвегия, а при втечнения газ първото място е за САЩ, посочи говорител на ЕК.

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева пред журналисти във Вашингтон.

Унгарският президент Каталин Новак подаде оставка, след протести срещу нея заради решението ѝ да помилва осъден за сексуално насилие над деца. В телевизионно обръщение тя заяви, че е допуснала грешка и се оттегля от поста си. Новак е първата жена президент на Унгария и  бивш министър по семейните въпроси в кабинета на Орбан.

Университетите в Нидерландия планират да намалят притока на чуждестранни студенти, да ограничат броя на бакалавърските програми на английски език и да предлагат повече програми на нидерландски, съобщава „24 часа“. Страната привлича кандидати със своите 5 университета в топ 100 в светав които учат и много български студенти. 

Китайкойто е най-големият вносител на зърно в света, ще насърчи развитието на високодобивни сортове култури, за да повиши производството. Страната се стреми към по-голяма продукция и по-нисък внос на фона на нарастващото напрежение с някои търговски партньори, свързани с климата, различни бедствия и военни конфликти.

Иран започна изграждането на четири АЕЦ на 1150 км южно от столицата Техеран, които ще бъдат с общ капацитет от 5000 мегаватаще струват около 20 млн. долара и ще дадат работа на 4 хил. души. До 2041 г. страната планира да произвежда 20 хил.мегавата ядрена енергия. Сега в Иран има една АЕЦ, която влезе в експлоатация с помощта на Русия през 2011 г.

Стремежът на германското правителство да привлече повече украински бежанци на работа се проваля на фона на значителната финансова подкрепа. Само 25,2% от тяхработятсъобщи „Билд“. В Германия живеят 835 хил. украинци между 15 и 65 г. Повечето записали се във финансирани от правителството интеграционни курсове, които имат годишен бюджет от около 1 млрд. евро, не са успели да ги завършат. 

59-годишният руски космонавт Олег Кононенкопостави световен рекорд за най-дълго време, прекарано в Космоса - повече от 878 дни или почти две години и половина. Това стана, докато обикаляше на 423 км от Земята по време на петия си полет. Настоящият му полет е планиран да приключи през септември. Дотогава той ще има 1110 дни в Космоса.

Илхам Алиевпрезидент на Азербайджан от 2003 г., спечели четвърти 7-годишен мандат с повече от 90% от гласовете на избирателите. 

Из архива

Северна Македония издига паметници на български герои

През май в Северна Македония ще се състоят 11-те за тази държава парламентарни избори. За сравнение в България сме провели 48 пъти парламентарни избори, което е доказателство, заедно с много други, че сме утвърдена демократична държава. Партията ВМРО-ДПМНЕ вече води активна антибългарска кампания. Преди избори е още по-активна. На нейните лидери все България им е в устата, все змии и гущери бълват срещу нас. Това е партията, чието правителство реализира известния проект „Скопие 2014“. Това е проектът, чрез който в центъра на Скопие бяха издигнати паметници на исторически личности, фонтани, скулптури и нови административни сгради в „македонски барок“ с цел да се подмени народностната идентичност на част от местното население и дори да препратят неговите корени в античността. Целта бе да се утвърди в класически образи и архитектура доктрината на македонизма, която не е нищо друго освен антибългаризъм в постоянно действие. 

Само за пет години са поставени 136 статуи, като 20 от тях се появяват за едно денонощие. Бюджетът за това преустройство набъбва на 500 млн. евро. Близо 8 млн. евро струва централната статуя на площада „Воин на кон“, която по-неуки македонци си мислят, че е на Александър Велики. Никъде по света няма такова чудо – да се придава постфактум „античен“ на един град, в който най-голямата забележителност е изграденият през Средновековието Каменен мост, свързващ централния площад на Скопие със старата чаршия. Този мост е символ на града и го откриваме на неговия герб.

Похвално е, че съседите от Северна Македония са издигнали на централния си площад и много паметници на именити български владетели и български революционери. Разбира се, не се споменава, че те са българи, но ние си знаем.Достатъчно е споменем статуите на царете Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав, на революционерите Гоце Делчев, Даме Груев, Васил Чакаларов, Христо Узунов, Павел Шатев, Христо Татарчев. 

Похвално е също така, че в държавния химн на Северна Македония освен Делчев се споменават и още двама българи, също наши национални герои - Даме Груев и Яне Сандански. Спомням си, че когато в Брюксел ме питаха защо се възпяват българи в химна на тази страна, аз обясних, че това е така, защото днешните македонци нямат свои национални герои. Дори Питу Гули, който също се споменава в македонския химн, не е македонец. Той е от влашко семейство и също е български революционер. Продължиха да питат защо македонците си нямат свои национални герои. Отговорих им, че е така, защото по времето, когато се раждат такива герои, т.е. в периода на борбите за национално освобождение, народът, който е водил тези борби в Македония е бил българският народ. Хората тогава са се самоопределяли като македонски българи. 

Така както в Добруджа българите са били добруджански, в Тракия - тракийски, а в Мизия – мизийски българи. Особеностите на тези географски области – Македония, Добруджа, Тракия и Мизия, са се отразявали в битови детайли, езикови особености, в песни и народни хора, но това не е променяло техният български народностен и национален характер. Хората са се самоидентифицирали като българи. В този смисъл, така както баварците са германци, така македонците са българи. Имало е народ български и респективно той е имал своите герои на цялата територия, на която е живял.

Въпреки всичко аз благодаря на македонските граждани, които в своя химн почитат българските национални герои. Хубаво е, че днешните македонци са вдигнали паметници на български национални герои. (Евродепутатът Александър Йорданов, „Труд“)