Новини Светът

Борел: НАТО не може да бъде съюз по избор, зависещ от хумора на бивш президент на САЩ

   
Борел: НАТО не може да бъде съюз по избор, зависещ от хумора на бивш президент на САЩ

НАТО не може да бъде "съюз по избор", и да зависи от чувството за хумор на президента на Съединените щати от онова време. Така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира думите на бившия американски президент Доналд Тръмп. 

"НАТО не може да бъде военен съюз "на карта", който да зависи от чувството за хумор на президента на Съединените щати от онова време. Не може днес да е "да", утре - "не" и да зависи от това кой си ти. Хайде да говорим сериозно - НАТО не може да бъде съюз "на карта", той съществува или не съществува. Аз обаче няма да си губя времето да коментирам всяка глупава идея, която се появява по време на тази предизборна кампания в Съединените щати", посочи Борел.

Повод за неговите коментари е изказване на Доналд Тръмп на предизборна среща в Конуей, в щата Южна Каролина, на която той заяви, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".