Новини Светът

Нидерландски съд забрани износа на части за F-35 за Израел

   
Нидерландски съд забрани износа на части за F-35 за Израел

Нидерландски апелативен съд нареди в понеделник на правителството да блокира целия износ на части за изтребители F-35 за Израел поради опасения, че те са били използвани в нарушения на международното право по време на израелската офанзива в Газа, предава "Ройтерс".

В него се казва, че държавата трябва да изпълни заповедта в рамките на седем дни и отхвърля искането на правителствените адвокати за спиране на заповедта в очакване на обжалване пред Върховния съд. Страната има осем седмици да обжалва решението.

"Безспорно е, че има явен риск изнесените части от F-35 да бъдат използвани в сериозни нарушения на международното хуманитарно право", каза съдът.

Израелското министерство на отбраната отказа да коментира решението на нидерландския съд.

В отделно съдебно дело през януари върховният съд на ООН, Международният съд, нареди на Израел да предприеме действия за предотвратяване на актове на геноцид във войната му срещу "Хамас". Решението предизвика подновени призиви от правозащитни групи за забрана на износа на оръжия за Израел.

Делото срещу нидерландското правителство беше заведено от няколко правозащитни групи, включително нидерландския филиал на Oxfam, миналия декември.

"Надяваме се, че това решение ще укрепи международното право в други страни, така че гражданите на Газа също да бъдат защитени от международното право", каза директорът на Oxfam Novib Михил Серваес в изявление.

В първото си решение през декември нидерландският съд не нареди на холандското правителство да спре износа, въпреки че каза, че е вероятно F-35 да са допринесли за нарушаване на законите на войната.

Апелативният съд също каза, че е вероятно F-35 да са били използвани в атаки срещу Газа, което е довело до неприемливи цивилни жертви. Той отхвърли аргумента на нидерландската държава, че не е трябвало да прави нова проверка на разрешителното за износ.

В Нидерландия се помещава един от няколкото регионални склада на части за F-35, собственост на САЩ, от които частите се разпределят до страни, които ги поискат, включително Израел в поне една пратка от 7 октомври.

Председателстващият съдия Бас Боеле каза, че има възможност нидерландското правителство да разреши износа на части от F-35 за Израел в бъдеще, но само при строго условие, че те няма да бъдат използвани във военни операции в Газа.