Новини Реакция

26 земеделски организации на протест пред МС, искат оставката на министъра на земеделието

   
26 земеделски организации на протест пред МС, искат оставката на министъра на земеделието

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, в 11 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Тези организации се противопоставиха на съмненията за тяхната легитимност с аргумента, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души. 

В началния час на протеста, представители на Сдружение "Обединени земеделски производители", Националната асоциация на картофопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации, Съюза за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове ще представят подробните искания на недоволните земеделски организации.

Протестиращите искат да се удвои помощта за секторите "мляко", "плодове" и "зеленчуци", да отпадне таванът на "украинската помощ", да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците. 

Лидерът на една от организациите в инициативния комитет заяви, че "този път протестът няма да бъде мирен" и, ако не бъдат чути, протестът ще продължи на 25 пътни възела в страната.