Бизнес

Британският туроператор Jet2Holidays отчита ръст от 70% на записванията за България

   
Британският туроператор Jet2Holidays отчита ръст от 70% на записванията за България

Най-големият британски туроператор – Jet2Holidays, отчита огромен ръст от 70% на записванията за летния сезон за България. Това обяви пред TravelNews управителят на „МТС България“ Иван Грошев, която компания представлява британската у нас. „Ранните резервации на британския пазар до този момент са много добри в сравнение със същия период на миналата година. Записванията вървят изключително добре и България може да се превърне в хит за англичаните през предстоящото лято“, коментира Грошев. Най-търсената дестинация от тях си остава Слънчев бряг.

Туроператорът заложи с 47% по-голям капацитет в чартърите си до България за лято 2024. Той ще оперира само до Летище Бургас, като туристите основно ще бъдат настанявани по Южното Черноморие. В цифрово изражение това означава над 25 000 нови места в самолетите за сезона. Програмата ще стартира през май и ще продължи до октомври. По отношение на стартирането на чартъри до Варна с цел покриване на Северното Черноморие, засега плановете на Jet2Holidays се отлагат за летния сезон на 2025 г., когато ще тестват пазара. Това означава, че няма да предлага почивки в Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Албена през тази година.

Грошев смята, че четвъртият сезон на сериала Emergency on Sunny Beach, който се излъчваше доскоро по британския канал Channel 4, е оказал положително влияние и интерес сред младежите да дойдат в Слънчев бряг. Той препоръчва на Министерството на туризма и на държавата да закупят правата за българския сериал „Слънчев бряг“, да го преведат на английски и немски език, и да го предоставят безплатно на телевизии във Великобритания и Германия за излъчване. „Сериалът е хубав, комедиен и забавен, като показва положителни истории, курорта, красивия плаж и добрите хотели. Това ще бъде много положителна и скрита реклама“, смята Иван Грошев.

За лято 2023 г. Jet2Holidays отбеляза ръст от 25% на британските туристи за България в сравнение с предходната година. Нивата на 2019 г. вече са надминати, т.е. преди пандемията. Именно тогава туроператорът стартира дейност на българския пазар.

Обединеното Кралство е сред най-големите и важни пазари за летния ни туризъм и се нарежда след Румъния, Германия и Полша. Той е на първо място по чужди туристи в зимните ни курорти.