Новини Светът

Байдън: Коментарите на Тръмп за НАТО са неамерикански

   
Байдън: Коментарите на Тръмп за НАТО са неамерикански

Американският президент Джо Байдън разкритикува днес коментарите на предшественика си Доналд Тръмп за НАТО, като каза, че те са повишили залозите за Конгреса да одобри нова финансова помощ за Украйна, предаде Ройтерс. Байдън нарече "опасни" и "неамерикански" коментарите на Тръмп, че не би защитил държави членки на НАТО от евентуално нападение от страна на Русия, ако не отделят достатъчно средства за отбрана.

"Целият свят го чу и най-лошото е, че говореше сериозно", добави американският президент, цитиран от Асошиейтед прес. Байдън каза, че "когато Америка каже нещо, тези думи тежат". "Той не разбира, че свещените ангажименти, с които сме обвързали, работят и в двете посоки. Доналд Тръмп приема това като бреме", разкритикува Байдън коментарите на Тръмп. На предизборна проява в събота Тръмп заяви, че е предупредил неназован представител на чужда държава, че ще позволи на Русия да прави каквото си иска със страните членки на НАТО, които не отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Американският президент призова Камарата на представителите спешно да одобри законопроект, предвиждащ отпускане на 60 млрд. долара финансова помощ за Украйна. Той предупреди, че ако бъде отхвърлен, това ще е от "полза единствено за Путин", предаде БТА.

"Ако подкрепите този законопроект, ще се изправите срещу Путин, а ако го отхвърлите това ще е от "полза единствено за Путин", каза Байдън и добави: "Историята не прощава". По-рано днес Сенатът прие пакет от финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95,3 млрд. долара, след месеци на трудни преговори и нарастващи политически разногласия в Републиканската партия за ролята на САЩ на международната сцена.