Анализи Новини

Борисов вече не иска оставката на земеделския министър

   
Борисов вече не иска оставката на земеделския министър

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече не смята, че земеделският министър Кирил Вътев трябва да бъде сменен при ротацията. Наскоро Борисов заяви, че в Министерството на земеделието и храните вижда много слаба работа и това е едно от ведомствата, в които трябва да се извърши промяна.

"Не съм "за" смяната на г-н Вътев", заяви днес Борисов.

Относно недоволството на земеделците, които блокират възлови пътища на много места в страната, той заяви, че протестите вече пречат на хората. Според него всеки ход има грешка и от едната страна и от другата.

Борисов не коментира дали ще има смяна на министри след ротацията, но отново посочи, че ако Габриел и Денков не се разберат, няма да има ротация. Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък е оптимист и заяви, че "ще бъде огромна грешка, ако ротацията не се случи".

Борисов и Пеевски коментираха упреците на държавния глава Румен Радев, който в събота атакува управляващите, че министрите им са само пешки, а решенията се вземат другаде, не в Министерски съвет. Те заявиха, че "пешки е редил само Радев".

"Пешки е редил само той досега, много топчета и всякакви други играчки си ги редеше две години", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

По думите на лидера на ГЕРБ решенията се взимат в Министерски съвет от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

"Ако за някой служебните министри са пешки, то такива бяха, а други бяха дами, офицери и някои са кончета, които подскачат наляво-надясно", коментира още Борисов.

Относно пристигналия вчера самолет с мигранти на летище София лидерът на ГЕРБ-СДС заяви, че доколкото знае, бежанците са 18. 

"Когато аз управлявах България, такъв самолет нямаше да може да дойде и това нямаше да се случва. Преди три години такава информация не можеше да има. Ще си платим тези три години целия народ. Сега с цялата нова техника и всичко, което се прави, постепенно този проблем, нанесен ни последните три години като щета, ще го отрегулираме ", каза той.

Пеевски пък призова "да не истеризираме" това, което се случва с новините за прием на върнати бежанци.

"Няма нищо общо с това, което се тиражира от медиите", каза той. 

Вчера мигранти пристигнаха от Виена с чартърен полет на аерогара "София". От Министерство на вътрешните работи коментираха, че в днешния полет няма нищо извънредно и че връщащите се у нас мигранти го правят по силата на Дъблинския регламент.

Засега едва 113 мигранти са били върнати от Австрия към България в съответствие с Дъблинското споразумение, според което заедно с Румъния сме длъжни незабавно да приемем обратно кандидатите за убежище, за които "носим отговорност". В края на миналата седмица премиерът Николай Денков уточни, че цели 95%, които Австрия иска да ни върне, са неоткриваеми.