Анализи

Дейвид Камерън в София: Путин няма да спре с превземането на една държава

   
Дейвид Камерън в София: Путин няма да спре с превземането на една държава

Ако се разреши на Путин да превземе друга държава, той няма да спре дотам, а ще иска още. Ако искаме да се борим за свобода, трябва да защитим държавата, която защитава своите граници, заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън, който е на посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия, заяви Камерън. Той подчерта, че Обединеното кралство вече има своя пакет от 2,5 млрд. лири стерлинги за Украйна, но по-важното освен това е, че днес американският конгрес ще одобри пакет помощ от САЩ за Украйна. Тя се бие не само срещу руския агресор, но и от името на целия свят, заяви външният министър на Обединеното кралство, след срещата си с министър-председателя Николай Денков и Габриел. 

Обсъдихме теми от взаимен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията, каза на брифинг след срещата Денков. Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос. Това е въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и, може би, десетилетия. За това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това може да има изключително негативни последици“, коментира премиерът. 

„Друга тема, която обсъдихме в дълбочина, е темата за миграцията, проблем от най-високо ниво за Европа. Знаете, че потърпевши сме и ние. Не толкова от гледна точка на количеството мигранти, които имаме в България, отколкото от това, че в известен смисъл се оказахме жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави. Това, в което сме обединени, е, че решението на тези проблеми с миграцията може да бъде намерено само с общоевропейски усилия, като в европейския контекст включвам и Великобритания като държава, която има огромно значение по отношение на борбата с миграцията, така и по отношение на натрупания опит“, допълни Николай Денков.

България и Обединеното кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО, подчерта Мария Габриел.