Коментари

Борисов: Много, много далеч сме от ротацията

   
Борисов: Много, много далеч сме от ротацията

Много, много далече сме от ротацията. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той разказа, че няма лидерски срещи от доста време и обясни, че са ги отдалечили от ротацията "многото приказки от колегите, които не спират всеки ден, чертаят червени линии и обясняват колко са хубави. И във всичко, което е успешно, са те, а където има проблем - е на ГЕРБ, това няма да го допуснем".

Решението на решението е каквото се разберат Денков и Габриел. Нашите депутати не са пионки, за да гласуват по някакъв начин. Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме, ще гласуваме, допълни лидерът на ГЕРБ.

Според него датата 6 март не е задължителна,.ротацията можело да е на 10 или 15 март например. А запитан за това, че Денков категорично е казал, че.ротацията е на 6 март и тогава подава оставка, каза: А какво ще стане, ако не му я гласуваме? Запитан дали все пак има вероятна дата за ротацията, Борисов отговори: Около 6 март. Днес Денков и Габриел са заедно в Мюнхен и ще използват времето да си говорят. Правят си анализи, изслушват министри. Ние не участваме в това, отсече Борисов. Габриел ще бъде наш премиер, ако се осъществи ротацията, допълни той.

Запитан дали ГЕРБ ще настоява за оставката на оцрастната управителка на София Вяра Тодена, Борисов коментира: Една (не)коалиция, сглобкаа, както искате я наричайте, изисква много високо ниво на политическа култура. Когато си назначен с подписите на двама души, когато си получил подкрепата на толкова дерутати от една партия, логично е по важни въпроси да информираш тази партия. Това не е направено, обясни още лидерът на ГЕРБ. Въобще не коментирам дали решениета е правилно или не. Но една такава система работи по този начин, допълни той. И напомни, че всички министри и повечето областни управители са от ПП-ДБ, нашите депутати няма да са съгласни.

Някой зададе некоректно въпроса на Кирил Петков, че съм ги обвинил в корупция. Аз ясно казах, че в спортното министерство ги заловена с десетки хиляди левове подкуп. И когато ми казват, че са за чистачката, не вярвам, че е така. Трябва да си понесат политическата отговорност. Ако искат да си го държат този министър, да си го държат, но ние не можем да подкрепяме колупционни схеми, каза още Борисов.

Той бе възмутен, че единственото обяснение, което е чул откъм ПП по повод натиска, на който е бил подложен гръцкия бизнесмен, е било: Асен Василев не може да знае всичко. И искам да питам - когото нещо се случваше в България, всички въпроси бяха към мен, без оглед дали е министерство или гръм го е ударил някой. Питайте мене. Сега отговорът е, че те не могат да знаят всичко. А всъщност става въпрос за един страховит скандал, ако е вярно това, което този човек обясньваше, и са замесени много хора, дали това е единичен случай, коментира той.

Така че ние много ясно казваме - ако Габриел и Денков намерят изход от ситуацията, ще подкрепим. Ако някой си мисли, че с 30 депутата ще извива ръцете на 69, това няма да се случи, категоричен бе Борисов. България ни е мила, направих огромни компромиси тези месеци, но все пак трябва да има някаква култура на управление, допълни той.

Подписването на коалиционно споразумение било въпрос на добра воля от всички страни. Аз нищо не.настоявам, в момента сме оставили едни хора да се учат да управляват. Нищо не се прави, нито се строи, пълен застой във всичко, само едни розови фрази какво било направе, а като гледам по телевизията - скандал след скандал, каза още Борисов. И допълни, че е дал позкрепа в името на доброто на страната. Аз съм човек оптимист, може и да се научат някога, допълни той. Забелязвам страховит приятелски огън по Асен Василев от неговите хора.