Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

12 - 18 февруари 2024

Конституцията беше отново погазена

Убеждението, че щом си на власт и имаш мнозинство в парламента, можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори и Конституцията, ни води в опасна посока. Защото оттук нататък всяка безпринципна и паянтова сглобка може да променя и прекроява основния закон съобразно своите текущи интереси и зависимости“, заяви прездентът Румен Радев пред журналисти. „Не сме забравили настървението за спешна промяна на Конституцията с мотив правосъдна реформа, фокусирана върху ограничаването на правомощията на главния прокурор. Всъщност те бяха върнати, с което Конституцията беше отново погазена само месец след промените. Наложеното от мен вето дава шанс на мнозинството да покаже, че може да работи, без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството и правовата държава. Но става все по-видно, че истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт“, коментира Радев.

За пръв път в този мандат парламентът се съобрази с вето на президента Румен Радев. Депутатите не приеха отново промените в НПК, които държавният глава върна за ново обсъждане. С тях се възстановяваше пленумът на ВСС, който преди това бе отменен с промените в Конституцията.

Премиерът се хвали

През последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно. Много интереси на недосегаемите от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове. Това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри, които се засилиха с наближаване на ротацията. Темата за борбата с корупцията трудно си пробива път сред белия шум от дребни скандали и дезинформация.

(Премиерът Николай Денков преди началото на правителственото заседание в сряда)

Борисов се гневи

Много сме далеч от ротациятаДенков трябва да забрави егото си. А какво ще стане, ако той абдикира и депутатите не подкрепят оставката му? Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме, ще гласуваме. Ако някой си мисли, че с 30 депутати ще извива ръцете на 69, това няма да се случи

Нищо не се прави и строи в държавата, пълен застой във всичко, само едни розови фрази, а като гледам по телевизията - скандал след скандалЛитнахте по студията да обяснявате колко сте готини, а ГЕРБ ви пречи. (Бойко Борисов пред журналисти в парламента)

Медиен балон 

„Няма значение кой управлява тази несглобка или сглобка. Това са хора, които са движени от едни и същи мотиви - да оцелеят лидерите, да се спасят, да овладеят регулаторите, така щото максимално да контролират потоците на пари”, коментира пред “Труд” политическият психолог проф. Антоанета Христова. Според нея за хората няма никакво значение дали се променя съставът на правителството или не, нито пък кой е външен министър. „Тази трагикомична драма, която ни се разиграва, е, за да създава медиен балон и дим около присъствието на тези хора във властта. Картината е толкова драматично-безперспективна, че в момента се въртим в кръг. За държавата няма друго решение освен нов лидер и нова политическа алтернатива“, отбеляза проф. Христова. 

Ни крачка назад

Ротацията може да се направи най-лесно, ако аз стана външен министър - с Мария Габриел да си сменим местата. Представете си, че сега сложим друг човек и след 9 месеца, ако пак правим ротацията, аз ще трябва да влизам отново в тази тематиказаяви министър-председателят Николай Денков във Фейсбук. Според него не е вярно, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. След ротацията щяло да има същия брой министри. 

Пеевски препоръча на министър-председателя: „Да се прибере в кабинета си и да си научи урока. Да не ни излага“. 

Скандал ескалира пред очите на британския външен министър Дейвид Камерън. Денков не успя да отговори на журналистическо питане за балканската интеграция. Какъв точно е въпросът, заекна премиерът. И обяви питането за неподходящо. Наложи се Габриел да спаси шефа си и да разясни подробно българската външна политика в района.

Кое е по-важно

„Няма значение дали българската икономика ще пострада от антируските санкции, важното е те да имат ефект върху Руската федерация". Това е заявил на 17 февруари министър-председателят Николай Денков в разговор с кореспондента на руския вестник "Известия" в Мюнхен Семьон Бойков, съобщава Дир.бг. В публикацията със заглавие "Българският премиер поставя санкциите срещу Русия над икономиката на страната" се посочва още, че според Денков "много неща са важни" за българския народ и санкциите са едно от тях. В краткото интервю, към което е прикачено и дублирано на руски видео, той казва и че Украйна има перспективи в бъдеще да се присъедини към ЕС и НАТО.

Химията не помага на дипломацията

Денков много си повярва. За кратко премиер по принуда, за дълго влюбен във властта. Трябва човек добре да се научи да се издига нагоре стъпало по стъпало, да спазва коридорите за движение нагоре и надолу, за да не падне от стълбата като неслучил се от бързане и инат. Голям зор и настояване да е външен министър. Изведнъж си помисли, че става за всичко, което пожелае. Няколко потупвания, които получи навън, и вече стана зависим от пътешествията. А тойси е просто един химик от БАН, който навремето Бойко Борисов направи зам.-министър на образованието. Така че усилията, тропането с крак и крясъците на ПП са напълно безсмислени. Химията не помага в дипломацията, а самороден талант по всичко не съществува. (Из коментар на Калина Андролова, фейсбук)

И лейтенантът има мнение

Около ротацията се създава някаква магична обстановка. Говорене, което нагнетява очаквания, че нещо бог знае какво ще се случи. Не мисля, че е важно дали Денков или Габриел ще бъде премиер. Те са различни хора, но сходни като натюрел. Възпитани, интелигентни, но не са хора, чийто темперамент би им разрешил да тропнат по масата, когато е необходимо. Представяте ли си Габриел да отиде в ЕС и да каже: "България не е съгласна". Дето се казва, за честта на пагона, от време на време може да се каже, че и лейтенантът има някакво мнение. Изборът да си в ЕС не значи, че трябва да харесваш всичко, което прави ЕК. Като имаш някакви интереси, може да не успееш да ги защитиш, но трябва да ги артикулираш, защото хората са те пратили не да ръкопляскаш на Урсула и който е там, а да защитаваш интересите на тия, които са те избрали. (Проф. Даниел Вълчев, деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски, БНР)

Щедрите заплати

Основната заплата на депутатите става 7032 лв. - с267 лв. повече от декември. За една година възнагражденията им са вдигнати с 651 лв., показват данни на НСИ. Заплатата на народен представител, който участва само в една комисия, вече е 8086 лв., ана председателите на комисии и на парламентарни групи - 9493 лв. Ако се добавят и парите за сътрудници, народен представител, който участва в една комисия, взима общо 12 775 лв., а председателите на комисии 14 181 лв.

Заплатите на председателя на парламента и на премиера нарастват до 10 900 лвМинистрите вече ще взимат по 9141 лв. А заплатата на президента става 14 064 лв. Всички суми са без добавките за стаж към основните заплати.

Кой колко получава

През декември средната заплата в страната е 2173 лв., според данни на НСИ. Най-голямо е увеличението в строителствотоНа второ място са работещите в хотелите и ресторантите, на трето в сферата „Доставяне на води, канализационни услуги и управление на отпадъци“, следвани от учителите, чиято средна заплата е 2678 лв. Най-високите заплати продължават да са в сферата на информационните технологии, където средното ниво е 5043 лв. На второ място са работещите в енергийния сектор - 3455 лв. на месец. В топ три са „Финанси и застраховане (средно по 3339 лв.)

Възнагражденията в София са най-високи средно 2999 лв., а в област Враца - 2052 лв., защото на нейната територия е АЕЦ „Козлодуй“. Малко под 2000 лв. е средното възнаграждение в областите София(1976 лв.), Варна (1967 лв.) и Стара Загора (1958 лв.). Област Пловдив остава на шесто място с 1845 лв. Най-ниски са заплатите в областите Видин (1425 лв.), Благоевград (1435 лв.) и Смолян (1436 лв.).

Нов спасител в ръжта?

Не може да има президентска партия, но е нормално да се търси алтернатива на днешната безпътица за страната. Защото партиитe са се превърнали в котерийни организации, които отразяват интересите на тесен кръг и това води до голямо недоверие, ниска избирателна активност и обществена апатия. Крайно време е гражданите да изследват всеки, който се явява за нов спасител в ръжта. Ротацията не е нищо повече от временно правителство с цел бягство от отговорност на политическите сили от коалициятаДумите изместват съдържанието и се опитват да влязат в пряк сблъсък с духа на Конституцията и идеята за институциите, върху които почива нашата демокрация.(Михаил Миков, бивш председател на НС и бивш министър на вътрешните работи, БНР)

Без праг на алчността

Използването на съдебната система като бухалка за крадене на бизнеси не започна сега, а с идването на ГЕРБ на власт. Прокурори, съдии, адвокатипсевдонотариус са се устремили към лъвски дял. Само мрежата в съдебната система не стига. Трябва да работиш за някой, който е достатъчно влиятелен в политическите среди. Хора със сериозни политически позиции искат да станат най-богатите. Те нямат праг на алчност. Усвояването на чужди бизнеси става през дела, като карат хората да се откупуват. Трябва да имаш мрежа, осигурена от властта, в която участват и данъчни, служители на ДАНС и МВР. (Татяна Дончева, БНР)

2 млн. ще сменят лични карти

Депутати от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона за личните документи, с които се премахва възможността за издаване на безсрочни лични карти, каквито в момента получават всички български граждани над 58 години. На тази възраст са близо 2 млн. душиРегламент на ЕС предвижда личните карти да имат не повече от 10 г. валидност с оглед ограничената трайност на документите за пътуване и променящия се вид на неговите притежатели с течение на времето.  

Нагледахме се на безобразия

Когато ГЕРБ еднолично командореше парламента, се бяхме нагледали на какви ли не законодателни безобразия. После дойде 2021 г. и ни убеждаваха, че нещата ще се променят. Нищо подобно -законодателната дивотия продължава, че дори и по-безогледно отпреди. ПП-ДБ с лекота усвоиха лошите навици на новите си партньори. Взимаш някой проектозакон, чакащ да стигне второ гласуване и набутваш в него каквото ти скимне. Така се скъсява наполовина пътя, с който проектът става закон, и незабелязано се прокарват неща, които на никой не би му хрумнало дори. 

По утъпкан път

ПП-ДБ се поблазниха да поемат по пътищата, по които бързо и лесно могат да оформят законите както си поискат. Даже самата Конституция не беше пощадена.Кой ги биеше по главата да разрешат във властта да участват хора с двойно гражданствоНикой не помисли за предупрежденията, че тази очевидно лобистка промяна създава адски опасен прецедент. Посегателствата над Конституцията не спряха с това. Едва месец след приемането на поправките в неяуправляващите се захванаха да ги дописват. Дори само подходът на мнозинството можеше да накара човек да зяпне от изумление – с един закон се променя друг закон, за да се измени действието на основния закон. Че нали самата Конституция си има цял отделен раздел, който казва по какъв начин да се променя!Същината на промяната беше, че се възстанови пленумът на ВСС. А такъв вече няма! След ветото на президента размислиха. 

 

Хазарт, стаж, ветрогенератори

При приемането на бюджета се оказа, че в него са вписани промени в Закона за хазарта, с които са намалени таксите за хазартните фирми, а самите управляващи са хвалеха, че са ги увеличили. Почти незабелязано премина лобистката поправка в Кодекса за социално осигуряванес която бяха подсигурени пенсии за 100-150 души. Става въпрос за български турци, които ще могат да си добавят стаж по привилегирован ред под предлога, че са политически репресирани. В парламента внезапно се озова и проектозакон, който уреждаше построяването на огромни паркове от ветрогенератори в Черно море. Нищо че проектните инвестиции във възобновяеми енергийни източници вече са толкова много, че на практика няма смисъл такива да се изграждат и в морето.

 

В царството на лобизма

Когато една власт почувства, че добре се е окопала, си пуска пердето и прави каквото си поиска. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС изглежда са уверени, че са се закрепили за дълго време и затова смятат, че правила, закони и елементарната човешка почтеност вече не важат за тях. А парламентаризма, за който се клеха, че ще възстановят, захвърлиха като нещо овехтяло и непотребно в царството на лобизма. 

(Из коментар на Людмил Илиев в „Сега“)

Здравето продължава да линее

Парите за ремонти в Спешна помощ от Европа няма да бъдат усвоени и болните, чийто живот е в риск, ще продължават да обикалят порутените кабинети, до които ще ги транспортират раздрънкани линейки,навъртели по над 300 хил. км, пише “Труд”. Причина ебуксуването на проекта за модернизация на спешната помощ на стойност 163.9 млн. лв., който се изпълнява от 2014 г. насам с огромно закъснение. Той предвижда закупуването на 400 нови линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и обновяване на спешните отделения в 34 лечебни заведения, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала. Крайният срок за плащане бе 23 декември 2023 г., а все още има ремонтни дейности, които не са започнали. 

Брадясалата магистрала

Тази година ще се навърши половин век от първата копка на автомагистрала „Хемус“.  Юбилей е, но всъщност не е за празнуване - за половин век е изградена половината от важната магистрала, пише „Сега“. Тъжната констатация идва от нов анализ на Института за пътна безопасност, който припомня: Строителството на "Хемус", проектирана с дължина 418 км, започва през есента на далечната 1974 г. До есента на 2022 г. са изградени едва 191 км. По-голямата част от тях са построени преди 2000 г. В периода 2011-2018 г. останалите за строителство километри са разделени на 11 лота с обща дължина от 244 км. След 2018 г. остават за строителство общо 9 лота с обща дължина 223 км.

Допълнение. 5500 км от републиканската пътна мрежа се нуждаят от основен ремонт, заяви по време на парламентарния контрол регионалният министър Андрей Цеков. За 2024 г. бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура е 1,7 млрд. лв. - за пет магистрали, които се строят едновременно, и за основни ремонти. С наличните финансови възможности за година може да се ремонтират единствено 600 км пътна мрежа, съобщи министър Цеков. 

Все още като намерения

Близо 14 млрд. долара ще струва изграждането на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй", а цената на тока ще бъде под 127 лв. за мегаватчасобяви енергийният министър Румен Радев, който подписа стратегическо споразумение за сътрудничество с помощник-секретаря на САЩ по енергетика Андрю Лайт. Американската компания Уестингхаус ще е готова с първа прогнозна цена на проекта до края на март. Вашингтон е поел ангажимент да ни помогне при осигуряването на средства за новите ядрени мощностикакто и да обмени опит по преработката и съхранението на използвано ядрено гориво.

Първият от двата блока на АЕЦ „Козлодуй се очаква да бъде пуснат в експлоатация след 10 г., обяви пресслужбата на МССпоред енергийния експерт Явор Куюмджиев сроковете са абсурдни и нереалистично кратки, само подготвителната работа по документацията ще отнеме десетина годиниВ коментар за „Труд“ той посочва още, че ключовото решение е на Евроатом. Всички страни-членки на ЕС трябва с консенсус да се съгласят България да строи нова атомна централа. „Уестингхаус“ са строили АЕЦ в Джорджия 16 г., като първият блок беше пуснат миналата година, а тази година се очаква, но не е сигурно, да бъде пуснат втори блок. Ние ще бъдем нещо като опитно зайче върху нас ще се учат. Така чедори след 9 г. да започне строителството, не е яснокога ще завърши“, смята Куюмджиев.

България е изключителен партньор за САЩ

Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на среща в Мюнхен с премиера Николай Денков и външния министър Мария Габриел, на коятоса присъствали министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев. Акцент в разговора е било сътрудничеството на България и САЩ в отбраната и ядрената енергетика. "Благодаря за изключителната помощ, която България оказва на Украйна и на целия Черноморски регион", отбелязал Блинкън. Денков потвърдил, че България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския региони Източния фланг на НАТО и благодарил за подкрепата на САЩ за България, когато Русия спря газовите доставки. 

Странно е това заедно

„Странно е премиерът и външният министър да ходят винаги заедно, за да си решим ние въпроса с това кой да оглави МВнР. Министрите не могат да бъдат придружаващи лица. Те не са свита. В международен план се гледа доста странно, когато президент или премиер пътуват с повече министри в чужбина. Това каза по Нова нюз Любомир Кючуков, дипломат и бивш заместник външен министър. „В противоречията за поста на външен министър отсъства външната политика. Още по-странно е, че спорът е през призмата на партийни позиции. Външната политика е държавна, не партийнакоментира Кючуков.

Когато цифрите говорят

По-малко от година остава до пристигането на първите изтребители Ф-16. България плати накуп през 2019 г.близо 2,2 млрд. лв. за първите осем, а през 2022 г. за още осем 2,6 млрд. разсрочено за 9-10 г. Тече конкурсът за новите радари на стойност близо 400 млн. лв. Миналата година НС одобри да купим терминали за комуникация с новите изтребители Ф-16. Около 11-те млн. лв. ще бъдат плащани разсрочено до 2029 г.

От 2022 г. започна ремонтът на военното летище "Граф Игнатиево", където ще са 16-те изтребителя. Около 234 674 000 лв. е стойността на инфраструктурата само за новите самолети. Договорите за експлоатацията и подобряването на инфраструктурата са за около 151 млн. лв. От общата сума към 386 млн., 69 млн. са осигурени от НАТО. Отделно заради това, че българските фирми трудно покривали условията за секретност, страната ни сключи договор за около 15 млн. лв. САЩ да оборудват строго секретни помещения в авиобазата. (БНР)

Ямболският кмет иска референдум за Кабиле

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе обясни на среща с кмета на Ямбол Валентин Ревански, че МО предвижда разширяването на казармен район „Кабиле“ за ниво бригада от 2000 военни, но тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е тази в Ново село. Този район е препоръчан, заради близостта му до летище и пристанище, до полигон "Ново село", както и заради изградената железопътна и пътна инфраструктура.

"Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. За нас е важно спокойствието на гражданите. Затова ще инициирам местен референдум за планираното разполагане на бригада на НАТО в Кабиле, заяви кметът Ревански.

Изборите са неизбежни, ротацията е безпредметна

Под това заглавие журналистката Валерия Велева коментира в Епицентър: „Сглобката е изчерпана - откъм съдържание, екипност, партньорство и поглед в бъдещето. Този лабораторен модел проживя едва седем месеца и се сгромолясва пред очите ни под напора на един привидно дребен, дори битов проблем - кой да оглави Външно. ПП няма да се променят. За тях политиката е канал към личното устройване. Разломът с ГЕРБ е факт. Липсата на доверие между некоалиционните партньори минава във фазата на омраза и отричане. На взаимни обвинения, на рекет и извиване на ръце. Всеки стои на своя остров с усещането за величие и самодостатъчност в условията на разпадаща се държавност.

Неуместно хрумване на премиера

Идеята сто на сто държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като лошо хрумване на премиера Денков, заяви деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и бивш образователен министър проф. Даниел Вълчев. Той посочи, че Софийският университет ще излезе със своя позиция за безплатното обучение на студентите. По-важното е, че не се мисли предварително и след това се правят фойерверки. Вълчев изрази мнение, че това се прави единствено с политическа цел да се привлече вниманието на студентите: „Логиката е съвсем проста: Драги студенти, ние мислим за вас, гласувайте за нас, което е изключително грозно“.

Против сливането на университети

Премиерът Денков посочи на конференция, организирана от Министерството на иновациите и растежа, че такова сливане е практика в държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование. Окрупняването на по-малките университети и висши училища в България на географски принцип бе представено като насока на реформата. Инициативата се посреща със съпротива от повечето висши училища. Последваха предупреждения за протести с аргумента, че реформата е недомислена.

Да мога да говоря свободно

Аз имах една шеметна политическа кариера, работих за ГЕРБ честно и почтено. За мен обаче това беше кауза, докато беше кауза. Но вече искам да говоря като свободен артист, а не да лъжа като политик. Именно затова напуснах, за да мога да говоря свободно. Искам като седна сред хората, да мога да бъда честен. Имам едно име и искам с него да си отида. Вие от тази сглобка да сте чули думите „общество" и „народ"? Там всеки иска да се изкара по- и най- от другите. Щом в живота си хората не усещат никаква промяна към по-добро, значи политическото говорене няма никакво значение. (Вежди РашидовБНТ)

Промъква се уравновиловка на ума

Понятието за достойнство закърнява. Все повече в семейството се произвеждат вълци единаци. Невротично ни е обществото, отдалечили сме се от патриархалните добродетелиБерем плодовете на пренебрежението към културата, към духовността, на изтласкването на хуманитарните предмети в тесния ъгъл на образованието. Технологията носи високо самочувствие за непрестанен растеж на бита, но изкуственият интелект никога няма да може да замести въображението на човека, никога няма да проговори с метафори. Не вярвам в леталния изход на книгата. Промъква се в обществото ни уравновиловка на посредствения с разгърнатия ум. Винаги има високи умове и ярки личности, които съвременното общество до голяма степен не награждава за това, че носят цвета на интелекта, даже ги пренебрегва. Силата на изкуството е, когато не пристъпваш в него с мисълта, че знаеш всичко.

Йордан Йовков е мой патрон. Винаги съм го смятал за уникален връх в нашата литература, в която има много върхове. Но той се отличава с умението да създава произведения, всепонятни за високите читателски пластове в целия свят. Той не трябва да бъде обясняван при превод. Това беше предизвикателство при работата ми над сценария за филма „Чума“ - да се постигне филмов адекват от един абсолютно самодостатъчен и стабилен като кюлче разказ, какъвто е "През чумавото" на Йовков. При него думите са всемогъщи. Носят в себе си невероятна образност, имаш чувството, че почти ги виждаш. При Йовков любовта е уникална сила в човека, която може да го накара да рискува живота си, дори знаейки, че ще го загуби. (Проф. Боян Биолчев, из интервю в „Дневник“)

Трима Левчеви в една стихосбирка

Книгата „Рецитал край каменната маса“ със стихове на три поколения от една фамилия – Любомир, Владимир и Боян Левчеви, бе представена в столичния арт център „Сити марк“. Разделена е на три цикъла – ЛюбовСвят и Бог“ и е илюстрирана с портретите на тримата автори, рисувани от съпругата на Любомир Левчев – художничката Дора Бонева. 

„Сега сме заедно и с духа на моя покоен баща и това е странно и по някакъв начин хубаво“, каза Владимир Левчев. „Изданието представлява малка семейна сбирка на трима поети и тяхната съпруга, майка и баба“, отбеляза актьорът Руси Чанев. Според него Любомир, Владимир и Боян са хора, които са били винаги „в авангарда на новите неща“. 

Брюксел очаква Лили Иванова

"Там, където е Лили Иванова, е България. Двете неща вървят ръка за ръка". Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, организатор и патрон на концерта на певицата на 6 март в Брюксел. Той очаква публика не само от страната, но и от Германия и Нидерландия. Концертът ще бъде в една от емблематичните европейски зали. Има огромен интерес от страна на българската общност, посочи Кючюк, който очаква да присъства и голяма част от дипломатическия корпус, както и политици от други държави. Освен концерта ще има и други събития. Едно от тях е приемът на Лили Иванова в голямата община на Брюксел. "Белгийската страна проявява голям интерес към нейната личност и фондацията й“, съобщи още Кючук. 

Икономическа хроника

Бългapиякоято години наред бe cpeд нaй-гoлeмитe изнocитeли нa винo в cвeтa, вeчe близo дведeceтилeтия гyби пoзиции, показва анализ наБългapcĸaтa cтoпaнcĸa ĸaмapa. Oт 1961 г. сме cpeд пъpвитe 15 дъpжaви, а пpeз 1975 г. на чeтвъpтo мяcтo в cвeтoвнaтa ĸлacaция. Сега Ceвepнa Maĸeдoния изнacя близo 4 пъти пoвeчe винo oт Бългapия.

Агенцията за търговия и развитие на САЩ е започнала процес по кандидатстване за финансиране на предпроектното проучване по пилотния проект за добив на водород за подземното газово хранилище "Чирен". Това е потвърдил Карл Крес, регионален директор на агенцията, на среща с изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов във Вашингтон. 

"Заради санкциите на САЩ и ЕС срещу руския петрол, "Лукойл" трябва да продаде голяма рафинерия в България, а сред заинтересованите е американският милиардер Майкъл Карш, близък до бившия български премиер Кирил Петков", пише Intelligence Online,цитирано от "Фокус". 

ЕС не вижда необходимост от удължаване на споразумението за транспортиране на руски газ до Европа през Украйна, защото могат да се намерят алтернативни доставки, заяви комисарят по енергетиката Кадри Симсън. Според експерти това означава, че основното трасе за Австрия, Унгария, Италия и Словакия ще стане "Турски поток" през България.

Рецесия отне на Япония мястото на трета по големина икономика в света, след като тя вече загуби второто място заради Китай през 2010 г., съобщи The Japan Times. Очаква се през 2026 г. Индия да изпревари и Германия, и Япония.

ЕК разреши на фермерите да засеят тази година целите си ниви, без да оставят част от обработваемата земя свободна от култури, за да дадат шанс на биоразнообразието и възстановяването на почвата.Отстъпката ще важи само за тазгодишната сеитба и влиза в сила със задна дата от 1 януари. 

Турският износ през януари се увеличи с 3,6% в сравнение със същия месец на миналата година, достигайки 20 млрд. долара. Така постигнахме най-високия обем на износа в нашата история, съобщи президентът Ердоган. 

486 млрд. долара се очаква да струва възстановяването на  украинската икономика от войнатасочат данните от проучване на Световната банка, ООН, ЕК и украинското правителство.

В света се води борба за пясък. Heлeгaлнaтa тъpгoвия и бъpзoтo yвeличaвaнe нa изпoлзвaнeтo му мoжe дa дoвeдe дo нeдocтиг нa нaй-вaжния pecypc зa cтpoитeлcтвo дo 2050 г. Ниcĸaтa бapиepa зa влизaнe в тoзи пpecтъпeн бизнec вoди дo oщe пo-гoлямo oгpaбвaнe нa пясък

Смърт, която разделя света

Румен Радев: "Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и демокрация. Затова е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Навални в затвора и те да станат достояние на международната общност".

Николай Денков: „От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия. Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава".

Бойко Борисов: "Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна". 

Делян Пеевски"Това, което се случи с Навални, е потвърждение на смисъла от ценностно обединение на всички демократични и европейски сили срещу режима в Москва"

 

Джо Байдън"Не знаем какво точно се е случило, но няма съмнение, че смъртта на Налвани е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили".

Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел: "Навалнибеше бавно убит от президента Путин и неговия режим, за които най-страшното е недоволството на собствения им народ".

Шарл МишелНавални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим".

Роберта Мецола"Ужасена съм от смъртта на Навални. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството".

Риши Сунак"Като най-яростен защитник на руската демокрация, Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот".

Володимир Зеленски"Очевидно, че Путин стои пряко зад смъртта на Навални. Той не се интересува кой ще умре".

Мария Захарова"Западните политици за два часа разследваха смъртта на Навални и произнесоха присъда, а за една година не разбраха кой взриви "Северен поток".

Дмитрий Песков определи изявленията на Запада засмъртта на Навални като "истерични и абсолютно недопустими", защото все още няма информация за причината, поради която той е починал.

Да внимават какво искат

Украйна трябва да внимава да не сподели съдбата наКосово, която е на ръба на икономически колапс, тъй като САЩ са склонни да губят интерес да се намесват в други страни, след като големият им бизнес „изцежда“ всичко, което може от тях, пишеевропейското издание на „Политико“. Вестникът припомня, че във всеки конфликт с участието на САЩ през последните десетилетия, включително Ирак, Афганистан и Косово, политическата воля на Вашингтон да помогне е изчезнала веднага щом големият американски бизнес „изстиска всичко, което може от американското присъствие“. Киев трябва да се замисли дали наистина ще спечели от участието на САЩ в съдбата му, посочва изданието.

Украинците трябва да внимават какво искат от САЩ, които виждат Украйна като „просто още една бизнес възможност“.

Четири пъти по-евтино

Американският журналист Тъкър Карлсън, който интервюира руския президент Путин, публикува видео от посещението си в московски хипермаркет на сайта си. „Ако влезете в руски магазин за хранителни стоки и видите колко струва храната и как живеят хората, това ще ви настрои радикално срещу нашите (американски – б.р.) лидери“, казва той. Журналистът купил хляб, брашно, плодове, вино и др. за 104 долара, а в САЩсъщите продукти стрували четири пъти повече. Според Карлсън метростанция "Киевская" в Москва "изглежда по-добре от всичко в САЩ", имало чистота и ред.

Вести от България

Кабинетът ще отпусне 93 млн. лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до ХII клас в общинските детски градини и училища за 2024 г. За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII до XII клас. 

94 452 българи са се родили с единен граждански номер, който впоследствие е бил сменен с друг, съобщи регионалният министър Андрей Цеков.

България ще осигури 60 хил. евро за програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, чиято цел е да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи по пътя й към членство в ЕС и ОИСР.

Модернизирането на София и нейното развитие обсъдиха президентът Румен Радев и кметът на Столичната община Васил Терзиев. Кметът запозна президента с основните приоритети на своя екип, сред които водеща е амбицията за увеличаване на прозрачността в работата на администрацията и при провеждането на обществените поръчки, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Нови 8 влака ще бъдат доставени за софийското метро през 2026 г. От Столичната община съобщиха, че те ще бъдат произведени от „Шкода“ и ще влязат в експлоатация по линии 1, 2 и 4.

Вести от света

Гърция стана първата православна страна, одобрила еднополовите бракове, след като законът беше гласуван от 176 депутати в 300-местния парламент.

Камарата на представителите на САЩ подкрепи искането за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заради големия мигрантски наплив по американско-мексиканската граница, което се случва за първи път от близо 150 г.насам.

Европа се нуждае от 10 г., за да стане напълно готова да се отбранява. Оръжейните складове сега са празни. Европа изпрати огромно количество боеприпаси в Украйна, като остави малко за самата себе си, заявиглавният изпълнителен директор на голямата германска оръжейна компания "Райнметал" Армин Папергер, цитиран от Би Би Си.

Ситуацията сега е по-опасна, отколкото в началото на 2023 г. Украйна е под силен натиск, а руската икономика се справя по-добре от очакваното, каза ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсйонес, цитиран от NRK.

В украинското общество най-високо остава доверието към бившия главнокомандващ армията ген.Залужни – 94%. Новият главнокомандващ ген. Сирски засега е спечелил подкрепата само на 40% от украинците, сочи проучване на Киевския международен институт по социология между 5 и 10 февруари. Президентът Зеленски е загубил доверие – през февруари 64% от анкетираните му вярват в сравнение със 77% през декември.

Тихи дискотеки се провеждат в катедрали и исторически сгради в Обединеното кралство и Европа. Наскоро катедралата в Кентърбъри събра 3000 души, съобщава „Филтър“. 

Из архива

Пророк

Той пристигна в града като застрашителен облак. 

И лошите, и добрите живееха така, както можеха, и не така, както искаха. Всеки търсеше щастие и всеки го разбираше по своему. Злото и доброто се преливаха и месеха в една приятна измама, която поддържаше живота и крепеше надеждите.

И ето, сред тия мирни хорица се появи буреносният пророк. Гласът му загърмя като рушителна тръба и мълнии от гняв излязоха от устата му... Разгневеният пророк не допущаше да има праведни на земята. Надъхан от жестоката идея за доброто, той не знаеше що е милост. Той шибаше влюбените, които срамежливо се държаха за ръце, биеше по лицата хубавите жени, защото дишаха съблазън, биеше грозните, защото чрез разни мазилки се мъчеха да добият съблазънта на хубавите. Биеше снажните мъже, в които кипеше плътска сила, биеше и недъгавите просяци, които се мъчеха да скрият грозотата на тялото си. Биеше богатите за разкоша им и бедните за унижението им. Биеше блудниците, защото подлагаха тялото си за пари, биеше и честните жени, защото законният брак ги отегчаваше и караше душите им да скучаят.

- Бог вижда, каза един от старците, че живеем така, както са живели хората от веки веков. Трудим се, развъждаме челяд и се грижим за нея. Не можем да бъдем много добри, защото Бог е направил човека така, че да обича себе си повече от другите. (Из разказа на Елин Пелин „Пророк“, публикуван за първи път в сборника „Под манастирската лоза“ през 1936 г.)