Коментари

Денков пред Би Би Си: Никой няма намерение да разваля правителството

   
Денков пред Би Би Си: Никой няма намерение да разваля правителството

Премиерът участва в популярно предаване на британската медия, където бе питан защо демокрацията у нас изглежда слаба

„Мога да ви уверя, че не съществува никакво намерение това правителство да се разпадне през следващите месеци или дори години. Ние обсъждаме как ще изкараме цял мандат, въпреки че сме създали твърде сложна подкрепа за това правителство", каза Николай Денков в интервю за Би Би Си. Премиерът участва в предаването „Хард тоук", което е известно с много острите въпроси на водещите си. И наистина по време на 25-минутния разговор не бе спестено нищо на българския министър-председател, включително защо има проблем той да стане външен министър след планираната ротация в кабинета през март.

„Г-н премиер, извинете, че ви прекъсвам, но жената, която трябва да поеме след вас като министър-председател не иска вие да поемете нейния пост на външен министър. Ако тя откаже и ако нейната партия откаже да ви позволят да бъдете външен министър, коалицията ще се разпадне ли", попита водещият Стивън Сакър. Преди това той се интересуваше защо демокрацията в България изглежда слаба и дали не е нефункционално президентът Румен Радев да се разграничава от западното въоръжаване на Украйна и да изразява симпатии към позиции на руския президент Владимир Путин, след като официалната политика на страната ни по отношение на конфликта е друга.

Денков го увери, че нещата доста са се променили през последните 8 месеци, след като вече България се управлява от редовно проевропейско и подкрепящо Украйна правителство, а не от служебни кабинети, назначавани от Радев. Затова и той не смята, че правителството ще се разпадне при рокадата. „Според мен имаше някаква драма, създадена от някои други участници в това, да го наречем, политическо шоу. Защото аз имах твърде конструктивни дискусии с моя вицепремиер, който ще стане министър-председател след месец. Така че това е нормална част от преговорите. Всъщност, самият факт, е водим такъв конструктивен преговорен процес, показва, че демокрацията работи тук. Не съм съгласен, че това е признак на слабост", обясни Денков.

Той бе помолен за коментар и за заканите на Доналд Тръмп, че би „насърчил" Русия да нападне всяка страна членка на НАТО, която не изпълнява финансовите си задължения към отбранителния съюз. Денков обясни, че непрекъснато страната ни увеличава парите за отбрана и те вече са 2% от брутния вътрешен продукт, но смята, че Европа трябва да направи повече, за да подобри интеграцията между отбранителните си сили на фона на глобалните заплахи.