Бизнес

Министър Шалапатова и екипът ѝ навъртяха 65 командировки по света и у нас

   
Министър Шалапатова и екипът ѝ навъртяха 65 командировки по света и у нас

В спора кой да води международната дейност на правителството се оказа, че има един неизвестен претендент с доста навъртени километри зад граница - социалният министър Иванка Шалапатова. За по-малко от девет месеца тя е успяла да направи 15 командировки в чужбина - доста необичайна активност за ресорите на ведомството, които предполагат фокус върху домашните проблеми. 14 от тези командировки са стрували 33 743 лв., съобщават от министерството в отговор на парламентарен въпрос от Цветан Предов от ИТН (последното пътуване не е включено в отговора, тъй като справката е до 1 февруари). Шалапатова е намерила време и за девет командировки в страната.

Бурна международна програма имат и членовете на политическия кабинет на Шалапатова - зам.-министри, съветници и пр. Зам.-министрите са пътували 26 пъти у нас и по света (разходите са 16 841 лв.), а останалите членове на политическия кабинет - 16 пъти (14 453 лв.). Заради тези данни днес от ИТН изчетоха възмутена декларация от парламентарната трибуна, като нарекоха Шалапатова "социална туристка".

Преглед на съобщенията на министерството показва, че пет дни след встъпването си в длъжност, министърът вече е в Женева на първата си командировка, макар че тя е била в реда на нещата - пътувала е за Международната конференция на труда, чиито сесии по принцип се провеждат на ниво министър. В програмата на Шалапатова се виждат още три задгранични форума, където нейното присъствие е било наложително, тъй като са били заседания на министрите от ЕС. Оттам нататък участията са на конференции, определени като "високо равнище", макар че едната проява е форум на сп. "Икономист" в Атина. Има и двустранни срещи с колеги, на които Шалапатова обменя опит в различни сфери, главно правата на децата и извеждането на децата от институциите. Министърът успява да отиде три пъти до Брюксел, два пъти в Женева, и по веднъж в Атина, Намюр, Лиеж, Сан Себастиан, Люксембург, Будапеща, Берлин, Лисабон, Подгорица и Мадрид. Само от Нова година насам Шалапатова е успяла да излезе до Лиеж, Брюксел, Атина, Женева и Намюр (Белгия).

Намеци за безсмислени пътувания на министри се появяват периодично в публичното пространство. Покрай разправията кой да пътува до САЩ, Бойко Борисов също излезе с такава тирада. "Министри с по 30-40-50 хиляди командировъчни платени. Страховито разхищение в правителството. Аз си спомням ядките в правителствения самолет, комисия в парламента правихте, а сега самолет след самолет лети", каза той тогава.

Това не са единствените разходи на социалното министерство, които днес излязоха на дневен ред. Тошко Йорданов обяви данни, че всеки от шестимата членове на политическия кабинет на Шалапатова е обзаведен с техника за над 10 000 лв. За протоколни срещи и подаръци са изхарчени още 17 247 лв. В същото време за целия този период в Народното събрание от Министерския съвет по линия на МТСП са постъпили едва два законопроекта за промени в действащи закони, две ратификации за конвенции на Международната организация на труда и една ратификация на спогодба с Албания, посочи Йорданов.

Скандал с командировки в чужбина на социалното министерство имаше и по времето на Борисов. Тогава зам.-министър и държавен експерт похарчиха над 16 000 лв., за да представят "успеха и напредъка" на България в правата на хората с увреждания, докато у нас главата на социалния министър Бисер Петков пушеше от протести на същите хора с увреждания. Зам.-министърът тогава подаде оставка.