Коментари

Денков: Готови сме да влезем в преговори по меморандума

   
Денков: Готови сме да влезем в преговори по меморандума

В текста на предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност. Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в парламента. 

„Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички”, уточни той.

Денков добави, че е имал разговор с Мария Габриел, по време на който тя е заявила, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица.

„Ще имаме възможност да обсъдим и състава на МС, след което да продължим дискусията с лидерите. Готови сме да влезем в преговори”, добави премиерът.

По отношение на ротацията Денков добави, че е важно с Габриел да запазят добрия тон, за да си имат доверие и да продължат да работят заедно. „Това е факт до момента. За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало. Същината на разговорите в момента е много повече в парламента - дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца”, подчерта премиерът.

„Основният акцент в меморандума е как Народното събрание ще продължи да работи по отношение на ключовите си въпроси. Управленската програма е до края на 2024 година. Естествено е тя да бъде дообновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да я изпълнят. Това е прекият ангажимент на МС. Основните трудности през следващия период ще бъдат в НС”, каза още той.

Денков уточни, че правителството има смисъл да съществува, само ако изпълнява приоритетите, заради които е създадено. „Ако решат, че не искат да участват в изпълнението на тези приоритети, могат да предизвикат избори и това е тяхно право”, допълни министър-председателят.

По отношение на помощта за Украйна Денков добави, че страната трябва да бъде подкрепяна по всеки един начин, който не затруднява нашите възможности за осигуряване на защита. „Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички познаваме в България. Ако Украйна загуби, опасността да се прехвърли конфликта в съседни държави е напълно реална”, каза Николай Денков.