Новини Светът

Фермерски протест: Запалени гуми и тор край евроинституциите

   
Фермерски протест: Запалени гуми и тор край евроинституциите

За 12 часа е насрочено началото на протеста на фермерите в Брюксел, които вече са на площад "Шуман" до Съвета на ЕС и Европейската комисия. Те смятат, че Комисията не е взела достатъчно решения в тяхна полза, въпреки протестите им в началото на месеца. 

От рано сутринта е затворен булевард "Рю дьо ла Лоа", на който се намират двете институции. Протестиращи пристигнаха от различни краища на страната, събрали са се на площад "Шуман" и в знак на протест изсипаха и изгориха гуми, примесени с тор. На това полицията отговори с водни струи.  Към 11 часа тракторите в европейския квартал бяха около 300.  Забелязват се и знамена на италиански синдикати. Един от лозунгите гласи: "Трябва да се дои кравата, а не фермера".  

Протестът предизвиква сериозни смущения в движението не само в столицата, но и в кралството. Някои от входовете към Брюксел са блокирани, затворени са спирките на метрото и влаковете на "Шуман". Заседанието на министрите на земеделието, което е и една от целите на протестиращите, започна преди час.