Новини Светът

Километрична опашка се изви в Москва за погребението на Алексей Навални

   
Километрична опашка се изви в Москва за погребението на Алексей Навални

"Нека перифразирам въпроса ви: мислите ли, че ще ме убият? Ако някой ми беше казал за "Новичок" преди месец и половина, меко казано, нямаше да повярвам. Сега е очевидно, че Путин и неговият режим са претърпели метаморфоза, нов етап на деградация. Извънземното е излязло от отвратително яйце и е щракнало с челюсти. Не знам какво ще успеят да направят, невъзможно е да се предвиди. Путин все повече заприличва на Лукашенко, а в Беларус хората започнаха да изчезват още преди години. Могат да се случат различни неща. Но аз не го контролирам, а след като не го правя, какво да мисля за това. Ликвидацията ми няма да промени нищо. Само че няма да има кой да каже в ефир: "Здравейте, това е Навални."

Из интервю на Навални пред Би Би Си през октомври 2021 г.

Кремъл няма какво да каже на роднините на Навални в деня на погребението му. Тези, които участват в неразрешени митинги в деня на погребението на Навални, ще бъдат подведени под отговорност съгласно закона.

Дмитри Песков, говорител на Кремъл

 

 

Огромна опашка от хора се изви пред храма часове преди погребението на Алексей Навални в 14 часа (наше 13 ч). Тя достигна един километър час преди тялото на опозиционера да бъде докарано пред църквата "Божията майка" в Москва, въпреки заплахите от репресии. Полицаи са разположени по високите части и покривите на сградите в близост до храма. 

Ако се съди по кадрите на изданието RusNews и екипа на Навални, в църквата в Мариино са дошли Евгений Ройзман, политик от Екатеринбург. Снимка на Ройтерс показва, че там са били посланиците на САЩ и Франция. 

Евгений Фелдман, журналист от "Медуза", посочи, че лидерът на "Яблоко" Григорий Явлински е дошъл на погребението на бившия съветски премиер и сенатор Николай Рижков, което се провеждаше паралелно в центъра на Москва. Навални започва политическата си кариера в "Яблоко", отбеляза Би Би Си. 

Снимка: Би Би Си

Навални почина на 16 февруари в наказателната колония в Сибир, където излежаваше 19-годишна присъда, след като през август бе признат за виновен в създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремистки активисти и различни други престъпления. Той вече излежаваше присъда от 11,5 г. в затвор с максимална сигурност по обвинения в измама и други, които винаги е отричал и е твърдял, че са политически мотивирани.

Неговите роднини са допуснати в моргата, където се намираше тялото на опозиционера, в 10 часа, за да го вземат в последния му път. До момента тялото не е било предадено, съобщи говорителят на Навални Кира Ярмиш в X малко преди това, като допълни, че това може да доведе до закъснение.

Снощи служителите на погребалните агенции са отказали да отнесат тялото до църквата след заплахи по телефона. Опитите да се наеме катафалка са били осуетени от неизвестни лица, съобщиха от екипа на руския опозиционен лидер.

Говорителката Кира Ярмиш твърди, че шофьорите са били "повикани от неизвестни и заплашени да не закарат тялото на Алексей никъде".

Ярмиш призова руснаците да не се страхуват и да отидат на погребението, което ще бъде предавано на живо в канала на Навални в YouTube.

 

 

Екипът му е срещнал трудности и при наемането на място за погребението му в Борисовското гробище. Първоначално планът бе публично прощаване и погребение, но са им казали, че "няма свободни гробищни работници, които да изкопаят гроба", обяви директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов.

Малко преди уречения час се оказа, че гробището е затворено за посещения. SOTA дори снима лепната за оградата обява.По-късно от гробищния парк опровергаха информацията.

Ден преди траурната церемония полицейски служители вече патрулираха на "Борисовското гробище", казаха още от екипа на Навални. На разпространени в социалните мрежи кадри се виждат докарани голям брой метални огради и са били инсталирани камери за видеонаблюдение.

"Искам хората, за които Алексей беше важен и смъртта му се превърна в лична трагедия, да имат възможност да се сбогуват с него", каза майка му Людмила, след като съобщи, че е била притискана погребението на сина й да бъде тайно.